18 °C Budapest

Mennyit keresnek a menedzserek? - Nagy a titkolózás...

Pénzcentrum
2006. április 3. 08:25

Jelentősen emelkedett a legnagyobb német cégek menedzsereinek jövedelme az elmúlt évben: a DAX30 indexben szereplő vállalatok vezetőinek juttatásaiban egyre nagyobb súlyt kap a teljesítményfüggő rész, mely tendencia hazánkban is megfigyelhető - írja a Világgazdaság.

Németországban a vezetői jövedelmek átlagosan 60%-át már olyan juttatások és bónuszok teszik ki, melyek közvetlenül a teljesítménytől függnek. A hangsúlyeltolódás már 2004 óta megfigyelhető, a legmeghatározóbb teljesítménymérő tényező még mindig a részvényárfolyam alakulása.
Elemzők szerint 2-3 éven belül a fix fizetés a topmenedzserek teljes javadalmazásának csak 20-30%-át teszi majd ki. Az új rendszert támadók szerint a vezetők így rövid távú eredményszemléletben gondolkodnak majd, ami nem tesz jót a vállalatnak. (Azt sem szabad elfelejteni, hogy a részvényárfolyamra nem csak a vezető van hatással, azt összpiaci folyamatok, a hangulat változása is jelentősen befolyásolhatja, a motiváció így kérdéses...)
Hazánkban a legtöbb felsővezetői munkakörnél a teljesítményarányos mozgó bér a teljes készpénzjövedelem 20-25%-át teszi ki, az első számú vezetők esetében azonban ez az arány meghaladhatja a 40%-ot is.
A felsővezetők körében egyre inkább terjed a hosszú távú ösztönzők, például a részvényopciók gyakorisága. A Mercer felmérése szerint a magyarországi felsővezetők részére a vállalatok 62%-a nyújt részvényopciót, közel fele részvényjuttatási, 10%-uk pedig megtakarítási programot. A nyugati gyakorlattal ellentétben hazánkban egyáltalán nem jellemző, hogy nyilvánosságra hozzák a top menedzserek fizetését.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?