5 °C Budapest

Már most botrányos az érettségi?

Pénzcentrum
2006. május 5. 14:00

Előfordulhat, hogy a felvételit helyettesítő emelt szintű érettségin saját tanára vizsgáztatja az egyetemre készülő diákot - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az emelt szintű feladatsorok, valamint azon tárgyak sorai, melyekből kevesen vizsgáznak, már a jegyzői irodában vannak.

Az emelt szintű érettségin a diákoknak három tagú, független bizottság előtt kell számot adniuk tudásukról. A szabályok értelmében a három tanárból egy lehet a vizsgának helyet adó iskola pedagógusa, az eredményt pedig szótöbbséggel hozza meg a bizottság. A vizsgaközpontokat úgy szervezik, hogy azok csak néhány tárgyból szerveznek vizsgát, a többi tárgyból máshol vizsgáznak a diákok, és az adott intézmény tanárai is máshol vizsgáztatnak.

A lapnak nyilatkozó középiskolai tanár ugyanakkor elmondta, hogy iskolája tanárai kivétel nélkül saját intézményükben vizsgáztatnak majd, és a középiskola diákjai is otthon érettségizne. Így sérül az esélyegyenlőség, azok a diákok, akik nem saját intézményükben vizsgáznak, vagy akik nem a középiskola után jelentkeznek az érettségi-felvételire hátrányba kerülhetnek.

A Magyar Nemzet megkereste az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont vezetőjét, Pósfai Péter azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A lap kérdésére az Oktatási Minisztériumban elismerték, hogy a három vizsgáztató tanárból egy a vizsgának otthont adó iskola tanára. A vizsgaszabályzat ezt nem tiltja, hiszen a bizottságnak három tagja van, akik szótöbbséggel hozzák meg döntésüket, és a másik két tag véleménye ellensúlyozni képes az esetleges elfogultságot.

A tanárok vizsgáztatási díjai sem emelkedtek jelentősen tavaly óta. A középszintű írásbeli dolgozatok javításáért darabonként a minimálbér két százalékát, vagyis bruttó 1,250 forintot kapnak, ami 110 forinttal több mint tavaly. Ugyanennyi jár a szóbeli vizsgáztatásért mindként szinten. Az emeltszintű dolgozatok javításáért darabonként a minimálbér három százalékát, vagyis 1,875 forintot "vihetnek haza" a tanárok. Ez 175 forinttal több mint tavaly.

A pedagógusok megbízási díjként juthatnak hozzá pénzükhöz, tehát a levonások után az összegnek alig a felét kapják kézhez.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?