Orbán: olcsó autózás, gazdák választanak minisztert - messze még a vége?

Pénzcentrum
2006. január 25. 09:19

Még csak január van, de már lassan az ingyen benzinnél jár a Fidesz ígérethadjárata. Kíváncsian kérdezhetjük, ezek után mi marad a következő kb. két hónapra? A volt miniszterelnök korlátozná a monopóliumokat, megmondaná mi mennyibe kerüljön. Csökkentené a gépkocsihasználat költségeit, mely nem tudni, hogy valamifajta benzintámogatást vagy a biztosítási díjban jelentene könnyítést. Radikális járulékcsökkentési ígéret már van, a 14. havi nyugdíjt szintén beígérték, lesz ingyen gyógyszer (kis szépséghibával), minden kis faluban megmarad az általános iskola alsó tagozata, a gazdák maguk választhatnak minisztert. Egyes számítások szerint a számla már jóval 1,000 mrd fölött jár, ugyanakkor a bevételt annak a feltételezett 100-200 ezer új munkavállalónak a közterhei jelentik (vagy a képviselők számának megfelezése?), akik a választások után állást találnak. Szegények, jó nagy súlyt rak a Fidesz a vállukra.

Tovább tart a Fidesz irreális ígérgetési hadjárata. A felelősségnek szikrája sem mutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt kampányában. A hangsúly a szociális transzfereken van, egy jól megkonstruált szocialista piacgazdaság képe rajzolódik ki egyre határozottabban az ígéreteken keresztül. Erős árszabályozás a gazdaságban (mert Orbán szerint a verseny kevés eredménnyel jár), teljes foglalkoztatottság, tőkejuttatás a vállalatoknak (tudjuk, a piaci mechanizmusok nélkül ez erős torzulásokhoz, aszimmetriához vezethet), ingyen gyógyszer, nyugdíjemelés.

Nem vagyunk ellene, ha a piacgazdaság egy országban úgy épül, illetve működik, hogy annak bizonyos fokon nemzeti jelleget is adunk a hazai vállalkozások némi védelmével. Ezt szolgálhatják bizonyos versenyszabályozási döntések, a munkahelyteremtéshez kötött támogatási formák, a közbeszerzéseknél a hazai vállalkozások arányának növelése ésszerű gazdasági keretek között, a beszállítói kapcsolatok kiépítése illetve erősítése érdekében tett intézkedések.

Az azonban nem megy, hogy az állam kiadásait radikálisan emeljük, emellett bevételekről mondunk le, az adókat, járulékokat hirtelen és drasztikus mértékben csökkentjük. Lehet adót csökkenteni, de nem így. Az ilyen gondolkodásnak egyértelmű következménye, hogy a magyar állam radikális mértékben el fog adósodni a következő években (az utóbbi évek adósságnövekedése ehhez képest enyhének nevezhető). Akkor pedig a Fidesz által is helyeselt euró bevezetést el lehet felejteni, a nemzetközi tőke bizalmát veszti, aztán lehet egymásra mutogatni. Vagy nem kell az az évi 3-4 mrd euró, ami évente működőtőke befektetésként a külföldiek részéről megvalósul?

Miért kell azt ígérni, hogy a gazdák maguk választanak minisztert?A programok alapján eldönthető, hogy a választók melyik párttal szimpatizálnak, az adott párt jelöltjét a posztra elfogadják-e vagy sem. Ezután már csak az következik, hogy diákok válasszák az oktatási minisztert, a betegek az egészségügyi minisztert stb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akik vidéken, kis településen a gépkocsihasználat magas költségei miatt érzik elzárva magukat a munkahelyektől, könnyítésre számíthatnak - mondja Orbán. De mi alapján dönthető el, hogy ki itt a rászorult? Nem történik-e az, hogy a kistepelüléseken az autók száma hirtelen a többszörösére duzzad majd? A hasonló ötletek az állam adminisztratív terheit is olyan mértékben növelnék meg a konkrét kifizetéseken felül, amit az új 100-200 ezer munkavállaló feltehetően nem tud majd fedezni.

Fejleszteni kell a közlekedést - egyetértünk, de tegyük ezt utakkal, illetve a tömegközlekedés szervezésében kezdeményezzünk olyan változásokat, melyek emberhez méltó utazási feltételeket teremtenek. Amikor tele vannak az újságok a MÁV és a BKV botrányok részleteivel, a Volán társaságok privatizációjával kapcsolatos visszaélésekkel, akkor ne ígérjünk még ingyen benzint vagy ingyen biztosítást. Tegyünk rendet először ott.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem