Orbán: olcsó autózás, gazdák választanak minisztert - messze még a vége?

Pénzcentrum
2006. január 25. 09:19

Még csak január van, de már lassan az ingyen benzinnél jár a Fidesz ígérethadjárata. Kíváncsian kérdezhetjük, ezek után mi marad a következő kb. két hónapra? A volt miniszterelnök korlátozná a monopóliumokat, megmondaná mi mennyibe kerüljön. Csökkentené a gépkocsihasználat költségeit, mely nem tudni, hogy valamifajta benzintámogatást vagy a biztosítási díjban jelentene könnyítést. Radikális járulékcsökkentési ígéret már van, a 14. havi nyugdíjt szintén beígérték, lesz ingyen gyógyszer (kis szépséghibával), minden kis faluban megmarad az általános iskola alsó tagozata, a gazdák maguk választhatnak minisztert. Egyes számítások szerint a számla már jóval 1,000 mrd fölött jár, ugyanakkor a bevételt annak a feltételezett 100-200 ezer új munkavállalónak a közterhei jelentik (vagy a képviselők számának megfelezése?), akik a választások után állást találnak. Szegények, jó nagy súlyt rak a Fidesz a vállukra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tovább tart a Fidesz irreális ígérgetési hadjárata. A felelősségnek szikrája sem mutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt kampányában. A hangsúly a szociális transzfereken van, egy jól megkonstruált szocialista piacgazdaság képe rajzolódik ki egyre határozottabban az ígéreteken keresztül. Erős árszabályozás a gazdaságban (mert Orbán szerint a verseny kevés eredménnyel jár), teljes foglalkoztatottság, tőkejuttatás a vállalatoknak (tudjuk, a piaci mechanizmusok nélkül ez erős torzulásokhoz, aszimmetriához vezethet), ingyen gyógyszer, nyugdíjemelés.

Nem vagyunk ellene, ha a piacgazdaság egy országban úgy épül, illetve működik, hogy annak bizonyos fokon nemzeti jelleget is adunk a hazai vállalkozások némi védelmével. Ezt szolgálhatják bizonyos versenyszabályozási döntések, a munkahelyteremtéshez kötött támogatási formák, a közbeszerzéseknél a hazai vállalkozások arányának növelése ésszerű gazdasági keretek között, a beszállítói kapcsolatok kiépítése illetve erősítése érdekében tett intézkedések.

Az azonban nem megy, hogy az állam kiadásait radikálisan emeljük, emellett bevételekről mondunk le, az adókat, járulékokat hirtelen és drasztikus mértékben csökkentjük. Lehet adót csökkenteni, de nem így. Az ilyen gondolkodásnak egyértelmű következménye, hogy a magyar állam radikális mértékben el fog adósodni a következő években (az utóbbi évek adósságnövekedése ehhez képest enyhének nevezhető). Akkor pedig a Fidesz által is helyeselt euró bevezetést el lehet felejteni, a nemzetközi tőke bizalmát veszti, aztán lehet egymásra mutogatni. Vagy nem kell az az évi 3-4 mrd euró, ami évente működőtőke befektetésként a külföldiek részéről megvalósul?

Miért kell azt ígérni, hogy a gazdák maguk választanak minisztert?A programok alapján eldönthető, hogy a választók melyik párttal szimpatizálnak, az adott párt jelöltjét a posztra elfogadják-e vagy sem. Ezután már csak az következik, hogy diákok válasszák az oktatási minisztert, a betegek az egészségügyi minisztert stb.

Akik vidéken, kis településen a gépkocsihasználat magas költségei miatt érzik elzárva magukat a munkahelyektől, könnyítésre számíthatnak - mondja Orbán. De mi alapján dönthető el, hogy ki itt a rászorult? Nem történik-e az, hogy a kistepelüléseken az autók száma hirtelen a többszörösére duzzad majd? A hasonló ötletek az állam adminisztratív terheit is olyan mértékben növelnék meg a konkrét kifizetéseken felül, amit az új 100-200 ezer munkavállaló feltehetően nem tud majd fedezni.

Fejleszteni kell a közlekedést - egyetértünk, de tegyük ezt utakkal, illetve a tömegközlekedés szervezésében kezdeményezzünk olyan változásokat, melyek emberhez méltó utazási feltételeket teremtenek. Amikor tele vannak az újságok a MÁV és a BKV botrányok részleteivel, a Volán társaságok privatizációjával kapcsolatos visszaélésekkel, akkor ne ígérjünk még ingyen benzint vagy ingyen biztosítást. Tegyünk rendet először ott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.04 18:41
A FOLYAMAT TÖRVÉNYE a kitartó, folyamatos fejlődésre és önfejlesztésre hívja fel a figyelmet. Arra,...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20