28 °C Budapest

"Olajozott" inflációcsökkenés - más motiválja az MNB-t

Pénzcentrum
2005. november 11. 08:00

Októberben az előző év azonos időszakához képest 3.5%-ot tehetett ki az infláció, ami 0.2%-ponttal lenne kisebb a szeptemberi értéktől - derül ki a portfolio.hu 10 szakértő megkérdezésével végzett felméréséből. Decemberre enyhén magasabb árindexre (3.7%) számítanak a megkérdezettek, de még ez is azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank kényelmesen teljesíti az idei év végére kitűzött 4%-os inflációs célját. A szakértők véleménye szerint a jegybank esetleges idei óvatos (25 bp-os) kamatmérséklésében a csökkenő októberi, illetve a várhatóan szintén kedvező további hónapok inflációs adatai nem, sokkal inkább a forint/euró árfolyam, illetve a kötvénypiaci hozamok játszhatnak szerepet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az átmeneti hatások miatt (januári ÁFA-csökkentés) az MNB már a 2007-es 3%-os folyamatos inflációs céljára koncentrál.


Az októberi árindex alakulására a legerősebb hatással az üzemanyagok voltak, két tényező miatt is. Egyrészt október elsejétől lépett életbe az üzemanyagokra vonatkozó ÁFA-csökkentés (mely önmagában 10-12 forinttal csökkentette azonnali hatásként a literenkénti árat), másrészt a nemzetközi piaci folyamatok miatt maga az energiahordozó ára is többszöri árcsökkentést hozott a kutaknál.

A forint októberi enyhe gyengülése a devizapiacon kérdéses, hogy a tartós fogyasztási cikkek árszintjére volt-e hatással (áremelés az import drágulása miatt), az őszi kollekciók megjelenése miatt azonban valószínű, hogy a ruházati termékek árszintje enyhe felfelé mutató nyomást fejtett ki az árindexre.

Hasonló hatással lehettek a mutatóra a nyers élelmiszerek (őszi hónapokban fokozódó import, zöldség-gyümölcs, húskészítmények), de amint arra az MNB is már több alkalommal felhívta a figyelmet: az uniós csatlakozás óta az erősödő importverseny árleszorító hatása mérsékli a szezonális ingadozásokat. A feldolgozott élelmiszerek semleges hatással lehettek az árindexre.

Szeptemberben újabb történelmi mélypontra, éves szinten 1.5%-ra csökkent a nagyobb ingadozásokat kiszűrő maginfláció, melynek további érdemi mérséklődésére nem számítanak a szakértők (az év eleji lendületes csökkenés fokozatosan lelassult, majd megállhat). Az év korábbi szakaszában az MNB kamatcsökkentéseinél befolyásoló szerepe volt a lendületesen csökkenő maginflációnak.

Bár mostani felmérésünk elsősorban nem az MNB további kamatlépéseire vonatkozott, de arra is rákérdeztünk, hogy hogyan látják az elemzők rövidtávon (idén) a magyar kamatpályát. Egyes szakértők továbbra is látnak esélyt egy idei monetáris lazításra, de ebben a nemzetközi környezet (globális kockázatvállalási hajlandóság, elvárt kockázati prémium, FED és EKB kamatpálya alakulás) jelentősebb befolyásoló szereppel bír (az árfolyamon és a kötvényhozamokon keresztül), mint a most is, illetve a jövő év elején várhatóan még kedvezőbb inflációs helyzetkép. Ezekre a tényezőkre utalt mai nyilatkozatában maga Járai Zsigmond MNB-elnök is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.11.09 13:43
Járai: lehet, hogy befejeződött a kamatcsökkentési sorozat

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium is arra törekszik, hogy féken tartsa a jövő évi áremeléseket, az ÁFA-csökkentés (felső kulcs 25-ről 20%-ra csökken) minél nagyobb mértékben kibontakozhasson.

2005.11.08 09:34
A Pénzügyminisztérium is küzd az infláció ellen

Egyelőre konkrét információk még nem láttak napvilágot arról, hogy jövő januárban milyen hatósági áremelések lesznek (választások előtt különösen kényes terület). Amennyiben visszafogott áremelések következnek be, úgy az tovább erősítheti az ÁFA-csökkentés egyébként is jelentős árindex-leszorító hatását. Elképzelhető, hogy a decemberi 3.7%-ról januárban 2% körülre süllyed az index.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?