11 °C Budapest

"Olajozott" inflációcsökkenés - más motiválja az MNB-t

Pénzcentrum
2005. november 11. 08:00

Októberben az előző év azonos időszakához képest 3.5%-ot tehetett ki az infláció, ami 0.2%-ponttal lenne kisebb a szeptemberi értéktől - derül ki a portfolio.hu 10 szakértő megkérdezésével végzett felméréséből. Decemberre enyhén magasabb árindexre (3.7%) számítanak a megkérdezettek, de még ez is azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank kényelmesen teljesíti az idei év végére kitűzött 4%-os inflációs célját. A szakértők véleménye szerint a jegybank esetleges idei óvatos (25 bp-os) kamatmérséklésében a csökkenő októberi, illetve a várhatóan szintén kedvező további hónapok inflációs adatai nem, sokkal inkább a forint/euró árfolyam, illetve a kötvénypiaci hozamok játszhatnak szerepet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az átmeneti hatások miatt (januári ÁFA-csökkentés) az MNB már a 2007-es 3%-os folyamatos inflációs céljára koncentrál.


Az októberi árindex alakulására a legerősebb hatással az üzemanyagok voltak, két tényező miatt is. Egyrészt október elsejétől lépett életbe az üzemanyagokra vonatkozó ÁFA-csökkentés (mely önmagában 10-12 forinttal csökkentette azonnali hatásként a literenkénti árat), másrészt a nemzetközi piaci folyamatok miatt maga az energiahordozó ára is többszöri árcsökkentést hozott a kutaknál.

A forint októberi enyhe gyengülése a devizapiacon kérdéses, hogy a tartós fogyasztási cikkek árszintjére volt-e hatással (áremelés az import drágulása miatt), az őszi kollekciók megjelenése miatt azonban valószínű, hogy a ruházati termékek árszintje enyhe felfelé mutató nyomást fejtett ki az árindexre.

Hasonló hatással lehettek a mutatóra a nyers élelmiszerek (őszi hónapokban fokozódó import, zöldség-gyümölcs, húskészítmények), de amint arra az MNB is már több alkalommal felhívta a figyelmet: az uniós csatlakozás óta az erősödő importverseny árleszorító hatása mérsékli a szezonális ingadozásokat. A feldolgozott élelmiszerek semleges hatással lehettek az árindexre.

Szeptemberben újabb történelmi mélypontra, éves szinten 1.5%-ra csökkent a nagyobb ingadozásokat kiszűrő maginfláció, melynek további érdemi mérséklődésére nem számítanak a szakértők (az év eleji lendületes csökkenés fokozatosan lelassult, majd megállhat). Az év korábbi szakaszában az MNB kamatcsökkentéseinél befolyásoló szerepe volt a lendületesen csökkenő maginflációnak.

Bár mostani felmérésünk elsősorban nem az MNB további kamatlépéseire vonatkozott, de arra is rákérdeztünk, hogy hogyan látják az elemzők rövidtávon (idén) a magyar kamatpályát. Egyes szakértők továbbra is látnak esélyt egy idei monetáris lazításra, de ebben a nemzetközi környezet (globális kockázatvállalási hajlandóság, elvárt kockázati prémium, FED és EKB kamatpálya alakulás) jelentősebb befolyásoló szereppel bír (az árfolyamon és a kötvényhozamokon keresztül), mint a most is, illetve a jövő év elején várhatóan még kedvezőbb inflációs helyzetkép. Ezekre a tényezőkre utalt mai nyilatkozatában maga Járai Zsigmond MNB-elnök is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005.11.09 13:43
Járai: lehet, hogy befejeződött a kamatcsökkentési sorozat

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium is arra törekszik, hogy féken tartsa a jövő évi áremeléseket, az ÁFA-csökkentés (felső kulcs 25-ről 20%-ra csökken) minél nagyobb mértékben kibontakozhasson.

2005.11.08 09:34
A Pénzügyminisztérium is küzd az infláció ellen

Egyelőre konkrét információk még nem láttak napvilágot arról, hogy jövő januárban milyen hatósági áremelések lesznek (választások előtt különösen kényes terület). Amennyiben visszafogott áremelések következnek be, úgy az tovább erősítheti az ÁFA-csökkentés egyébként is jelentős árindex-leszorító hatását. Elképzelhető, hogy a decemberi 3.7%-ról januárban 2% körülre süllyed az index.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem