24 °C Budapest

"Olajozott" inflációcsökkenés - más motiválja az MNB-t

Pénzcentrum
2005. november 11. 08:00

Októberben az előző év azonos időszakához képest 3.5%-ot tehetett ki az infláció, ami 0.2%-ponttal lenne kisebb a szeptemberi értéktől - derül ki a portfolio.hu 10 szakértő megkérdezésével végzett felméréséből. Decemberre enyhén magasabb árindexre (3.7%) számítanak a megkérdezettek, de még ez is azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank kényelmesen teljesíti az idei év végére kitűzött 4%-os inflációs célját. A szakértők véleménye szerint a jegybank esetleges idei óvatos (25 bp-os) kamatmérséklésében a csökkenő októberi, illetve a várhatóan szintén kedvező további hónapok inflációs adatai nem, sokkal inkább a forint/euró árfolyam, illetve a kötvénypiaci hozamok játszhatnak szerepet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az átmeneti hatások miatt (januári ÁFA-csökkentés) az MNB már a 2007-es 3%-os folyamatos inflációs céljára koncentrál.


Az októberi árindex alakulására a legerősebb hatással az üzemanyagok voltak, két tényező miatt is. Egyrészt október elsejétől lépett életbe az üzemanyagokra vonatkozó ÁFA-csökkentés (mely önmagában 10-12 forinttal csökkentette azonnali hatásként a literenkénti árat), másrészt a nemzetközi piaci folyamatok miatt maga az energiahordozó ára is többszöri árcsökkentést hozott a kutaknál.

A forint októberi enyhe gyengülése a devizapiacon kérdéses, hogy a tartós fogyasztási cikkek árszintjére volt-e hatással (áremelés az import drágulása miatt), az őszi kollekciók megjelenése miatt azonban valószínű, hogy a ruházati termékek árszintje enyhe felfelé mutató nyomást fejtett ki az árindexre.

Hasonló hatással lehettek a mutatóra a nyers élelmiszerek (őszi hónapokban fokozódó import, zöldség-gyümölcs, húskészítmények), de amint arra az MNB is már több alkalommal felhívta a figyelmet: az uniós csatlakozás óta az erősödő importverseny árleszorító hatása mérsékli a szezonális ingadozásokat. A feldolgozott élelmiszerek semleges hatással lehettek az árindexre.

Szeptemberben újabb történelmi mélypontra, éves szinten 1.5%-ra csökkent a nagyobb ingadozásokat kiszűrő maginfláció, melynek további érdemi mérséklődésére nem számítanak a szakértők (az év eleji lendületes csökkenés fokozatosan lelassult, majd megállhat). Az év korábbi szakaszában az MNB kamatcsökkentéseinél befolyásoló szerepe volt a lendületesen csökkenő maginflációnak.

Bár mostani felmérésünk elsősorban nem az MNB további kamatlépéseire vonatkozott, de arra is rákérdeztünk, hogy hogyan látják az elemzők rövidtávon (idén) a magyar kamatpályát. Egyes szakértők továbbra is látnak esélyt egy idei monetáris lazításra, de ebben a nemzetközi környezet (globális kockázatvállalási hajlandóság, elvárt kockázati prémium, FED és EKB kamatpálya alakulás) jelentősebb befolyásoló szereppel bír (az árfolyamon és a kötvényhozamokon keresztül), mint a most is, illetve a jövő év elején várhatóan még kedvezőbb inflációs helyzetkép. Ezekre a tényezőkre utalt mai nyilatkozatában maga Járai Zsigmond MNB-elnök is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005.11.09 13:43
Járai: lehet, hogy befejeződött a kamatcsökkentési sorozat

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium is arra törekszik, hogy féken tartsa a jövő évi áremeléseket, az ÁFA-csökkentés (felső kulcs 25-ről 20%-ra csökken) minél nagyobb mértékben kibontakozhasson.

2005.11.08 09:34
A Pénzügyminisztérium is küzd az infláció ellen

Egyelőre konkrét információk még nem láttak napvilágot arról, hogy jövő januárban milyen hatósági áremelések lesznek (választások előtt különösen kényes terület). Amennyiben visszafogott áremelések következnek be, úgy az tovább erősítheti az ÁFA-csökkentés egyébként is jelentős árindex-leszorító hatását. Elképzelhető, hogy a decemberi 3.7%-ról januárban 2% körülre süllyed az index.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15