29 °C Budapest

"Olajozott" inflációcsökkenés - más motiválja az MNB-t

Pénzcentrum
2005. november 11. 08:00

Októberben az előző év azonos időszakához képest 3.5%-ot tehetett ki az infláció, ami 0.2%-ponttal lenne kisebb a szeptemberi értéktől - derül ki a portfolio.hu 10 szakértő megkérdezésével végzett felméréséből. Decemberre enyhén magasabb árindexre (3.7%) számítanak a megkérdezettek, de még ez is azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank kényelmesen teljesíti az idei év végére kitűzött 4%-os inflációs célját. A szakértők véleménye szerint a jegybank esetleges idei óvatos (25 bp-os) kamatmérséklésében a csökkenő októberi, illetve a várhatóan szintén kedvező további hónapok inflációs adatai nem, sokkal inkább a forint/euró árfolyam, illetve a kötvénypiaci hozamok játszhatnak szerepet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az átmeneti hatások miatt (januári ÁFA-csökkentés) az MNB már a 2007-es 3%-os folyamatos inflációs céljára koncentrál.


Az októberi árindex alakulására a legerősebb hatással az üzemanyagok voltak, két tényező miatt is. Egyrészt október elsejétől lépett életbe az üzemanyagokra vonatkozó ÁFA-csökkentés (mely önmagában 10-12 forinttal csökkentette azonnali hatásként a literenkénti árat), másrészt a nemzetközi piaci folyamatok miatt maga az energiahordozó ára is többszöri árcsökkentést hozott a kutaknál.

A forint októberi enyhe gyengülése a devizapiacon kérdéses, hogy a tartós fogyasztási cikkek árszintjére volt-e hatással (áremelés az import drágulása miatt), az őszi kollekciók megjelenése miatt azonban valószínű, hogy a ruházati termékek árszintje enyhe felfelé mutató nyomást fejtett ki az árindexre.

Hasonló hatással lehettek a mutatóra a nyers élelmiszerek (őszi hónapokban fokozódó import, zöldség-gyümölcs, húskészítmények), de amint arra az MNB is már több alkalommal felhívta a figyelmet: az uniós csatlakozás óta az erősödő importverseny árleszorító hatása mérsékli a szezonális ingadozásokat. A feldolgozott élelmiszerek semleges hatással lehettek az árindexre.

Szeptemberben újabb történelmi mélypontra, éves szinten 1.5%-ra csökkent a nagyobb ingadozásokat kiszűrő maginfláció, melynek további érdemi mérséklődésére nem számítanak a szakértők (az év eleji lendületes csökkenés fokozatosan lelassult, majd megállhat). Az év korábbi szakaszában az MNB kamatcsökkentéseinél befolyásoló szerepe volt a lendületesen csökkenő maginflációnak.

Bár mostani felmérésünk elsősorban nem az MNB további kamatlépéseire vonatkozott, de arra is rákérdeztünk, hogy hogyan látják az elemzők rövidtávon (idén) a magyar kamatpályát. Egyes szakértők továbbra is látnak esélyt egy idei monetáris lazításra, de ebben a nemzetközi környezet (globális kockázatvállalási hajlandóság, elvárt kockázati prémium, FED és EKB kamatpálya alakulás) jelentősebb befolyásoló szereppel bír (az árfolyamon és a kötvényhozamokon keresztül), mint a most is, illetve a jövő év elején várhatóan még kedvezőbb inflációs helyzetkép. Ezekre a tényezőkre utalt mai nyilatkozatában maga Járai Zsigmond MNB-elnök is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005.11.09 13:43
Járai: lehet, hogy befejeződött a kamatcsökkentési sorozat

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium is arra törekszik, hogy féken tartsa a jövő évi áremeléseket, az ÁFA-csökkentés (felső kulcs 25-ről 20%-ra csökken) minél nagyobb mértékben kibontakozhasson.

2005.11.08 09:34
A Pénzügyminisztérium is küzd az infláció ellen

Egyelőre konkrét információk még nem láttak napvilágot arról, hogy jövő januárban milyen hatósági áremelések lesznek (választások előtt különösen kényes terület). Amennyiben visszafogott áremelések következnek be, úgy az tovább erősítheti az ÁFA-csökkentés egyébként is jelentős árindex-leszorító hatását. Elképzelhető, hogy a decemberi 3.7%-ról januárban 2% körülre süllyed az index.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem