Lendületbe jött a forint, 8-10 bp-os hozamcsökkenések - elült a "para"?

Pénzcentrum
2005. október 11. 17:06

A forint a reggeli vártnál kedvezőbb szeptemberi inflációs adat után mérsékelt erősödést mutatott a mai nap során az euróval szemben, az állampapírok másodpiacán a hozamok valamennyi referencia-lejárat esetében csökkentek. A részvénypiacon is a bizalom jelei láthatók. A régióban a zloty reggel 40 hónapos csúcsra erősödött az euróval szemben, és a délután során az átmeneti korrekció után ismét

erősödik.

A jelek arra utalnak, hogy a piac kezdi "elfelejteni" az elmúlt hetek kedvezőtlen magyar makrogazdasági híreit, a régió iránti bizalom ismét erősödik, a magyar piacon a szereplők pedig kezdik beárazni egy októberi - egyelőre bizonytalan - kamatcsökkentés lehetőségét. Nagy kérdés azonban, hogy az átmeneti, néhány napos korrekció után valóban mehet-e minden a régi kerékvágásban, vagy a mai jelek félrevezetőek. Nehéz erre választ adni, de semmiképp sem árt az óvatosság.

A dollár érdemi szárnyalást mutat a főbb devizákkal szemben a nemzetközi piacokon, mely egyrészt a németországi fejleményekkel (nagykoalíció létrejötte, mely a politikai bizonytalanság csökkenése mellett a gazdasági fellendülésbe vetett bizalmat kérdőjelezi meg), illetve az este 20:00-kor megjelenő FED-jkegyzőkönyve való "felkészüléssel" állhat összefüggésben. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága legutóbbi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyv a várakozások szerint a fokozódó inflációs nyomás miatt folytatódó kamatemelésekre tesz utalást.

Ez a hosszú oldali fejlett piaci kamatok emelkedésén keresztül ugyanakkor továbbra is érdemben befolyásolhatja a feltörekvő piacokat, azaz hatással lehet a magyar fejleményekre is. A mai forinterősödés, illetve hozamcsökkenés tehát könnyen megfordulhat. A makrogazdasági egyensúlytalanságok ugyanis egyáltalán nem múltak el.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24