12 °C Budapest

Lendületbe jött a forint, 8-10 bp-os hozamcsökkenések - elült a "para"?

Pénzcentrum
2005. október 11. 17:06

A forint a reggeli vártnál kedvezőbb szeptemberi inflációs adat után mérsékelt erősödést mutatott a mai nap során az euróval szemben, az állampapírok másodpiacán a hozamok valamennyi referencia-lejárat esetében csökkentek. A részvénypiacon is a bizalom jelei láthatók. A régióban a zloty reggel 40 hónapos csúcsra erősödött az euróval szemben, és a délután során az átmeneti korrekció után ismét

erősödik.

A jelek arra utalnak, hogy a piac kezdi "elfelejteni" az elmúlt hetek kedvezőtlen magyar makrogazdasági híreit, a régió iránti bizalom ismét erősödik, a magyar piacon a szereplők pedig kezdik beárazni egy októberi - egyelőre bizonytalan - kamatcsökkentés lehetőségét. Nagy kérdés azonban, hogy az átmeneti, néhány napos korrekció után valóban mehet-e minden a régi kerékvágásban, vagy a mai jelek félrevezetőek. Nehéz erre választ adni, de semmiképp sem árt az óvatosság.

A dollár érdemi szárnyalást mutat a főbb devizákkal szemben a nemzetközi piacokon, mely egyrészt a németországi fejleményekkel (nagykoalíció létrejötte, mely a politikai bizonytalanság csökkenése mellett a gazdasági fellendülésbe vetett bizalmat kérdőjelezi meg), illetve az este 20:00-kor megjelenő FED-jkegyzőkönyve való "felkészüléssel" állhat összefüggésben. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága legutóbbi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyv a várakozások szerint a fokozódó inflációs nyomás miatt folytatódó kamatemelésekre tesz utalást.

Ez a hosszú oldali fejlett piaci kamatok emelkedésén keresztül ugyanakkor továbbra is érdemben befolyásolhatja a feltörekvő piacokat, azaz hatással lehet a magyar fejleményekre is. A mai forinterősödés, illetve hozamcsökkenés tehát könnyen megfordulhat. A makrogazdasági egyensúlytalanságok ugyanis egyáltalán nem múltak el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?