31 °C Budapest

Elfogadták az ÁFA törvény módosítását

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:17

Az Országgyűlés elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását. A határozati javaslatra 297 képviselő szavazott igennel, egy nemmel. Tartózkodás nem volt.

 
Az Országgyűlés elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását. A határozati javaslatra 297 képviselő szavazott igennel, egy nemmel. Tartózkodás nem volt.
A képviselők hétfőn elfogadták, 297 igen és egy nem szavazattal, az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását. Tartózkodás nem volt. Veres János pénzügyminiszter beszédében kiemelte: a törvényjavaslat része a kormány száz lépés programjának. Ennek keretében irányozták elő, hogy a nemzetközi viszonylatban is magasnak számító 25 százalékos normál áfa kulcs öt százalékponttal csökkenjen - tette hozzá.  
A tervezett áfa-csökkentést a tartósan magasnak ígérkező hazai üzemanyagárakra tekintettel indokolt előbbre hozni, mivel az intézkedést eredetileg 2006-ra tervezte a kormány. Ennek eredményeképpen a motorbenzin és a gázolaj ára 10-12 forinttal lehet alacsonyabb - mondta.
Az áfa-kulcs csökkenése a motorbenzin és a gázolaj esetében már október elsejétől érvényesül. Ez kiterjed a tüzelési célra használt gázolajra is, amely nemcsak a lakosságot, hanem a mezőgazdasági termelőket is kedvezően érinti - mondta a pénzügyminiszter.  
Azt javasoljuk, hogy a jelenlegi 25 százalékos általános kulcs öt százalékponttal 20 százalékra mérséklődjön, a másik két kulcs, az öt és tizenöt százalékos adómérték pedig változatlan maradjon - fejtette ki a kormány álláspontját. Ez olyan változtatás, ami összeegyeztethető a vonatkozó európai uniós irányelvvel is - tette hozzá.  
Veres János rámutatott: "Olyan döntés előtt állunk, amely közel húsz évvel ezelőtt hozott szabálynak a megváltoztatását jelenti, amely döntést nyugodtan nevezhetjük történelmi jelentőségűnek is"  
Az ellenzéki pártok támogatásukról biztosították a törvényjavaslatot.  A parlament 299 igennel, tartózkodás és nem szavazat nélkül arról is döntött, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a törvény sürgős kihirdetését a köztársaság elnökétől.  
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?