10 °C Budapest

Elfogadták az ÁFA törvény módosítását

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:17

Az Országgyűlés elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását. A határozati javaslatra 297 képviselő szavazott igennel, egy nemmel. Tartózkodás nem volt.

 
Az Országgyűlés elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását. A határozati javaslatra 297 képviselő szavazott igennel, egy nemmel. Tartózkodás nem volt.
A képviselők hétfőn elfogadták, 297 igen és egy nem szavazattal, az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását. Tartózkodás nem volt. Veres János pénzügyminiszter beszédében kiemelte: a törvényjavaslat része a kormány száz lépés programjának. Ennek keretében irányozták elő, hogy a nemzetközi viszonylatban is magasnak számító 25 százalékos normál áfa kulcs öt százalékponttal csökkenjen - tette hozzá.  
A tervezett áfa-csökkentést a tartósan magasnak ígérkező hazai üzemanyagárakra tekintettel indokolt előbbre hozni, mivel az intézkedést eredetileg 2006-ra tervezte a kormány. Ennek eredményeképpen a motorbenzin és a gázolaj ára 10-12 forinttal lehet alacsonyabb - mondta.
Az áfa-kulcs csökkenése a motorbenzin és a gázolaj esetében már október elsejétől érvényesül. Ez kiterjed a tüzelési célra használt gázolajra is, amely nemcsak a lakosságot, hanem a mezőgazdasági termelőket is kedvezően érinti - mondta a pénzügyminiszter.  
Azt javasoljuk, hogy a jelenlegi 25 százalékos általános kulcs öt százalékponttal 20 százalékra mérséklődjön, a másik két kulcs, az öt és tizenöt százalékos adómérték pedig változatlan maradjon - fejtette ki a kormány álláspontját. Ez olyan változtatás, ami összeegyeztethető a vonatkozó európai uniós irányelvvel is - tette hozzá.  
Veres János rámutatott: "Olyan döntés előtt állunk, amely közel húsz évvel ezelőtt hozott szabálynak a megváltoztatását jelenti, amely döntést nyugodtan nevezhetjük történelmi jelentőségűnek is"  
Az ellenzéki pártok támogatásukról biztosították a törvényjavaslatot.  A parlament 299 igennel, tartózkodás és nem szavazat nélkül arról is döntött, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a törvény sürgős kihirdetését a köztársaság elnökétől.  
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem