11 °C Budapest

A londoni elemzők nem hisznek a magyar kormánynak

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 11:34

Az elmúlt évek tapasztalatai, a fiskális politika alacsony hitelessége alapján a UBS, illetve a DrKW londoni elemzője kétségbe vonja, hogy a kormány valóban meg fogja lépni a tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett mintegy 300 milliárd forintos, minisztériumi körben várható kiadáscsökkentést. Azt is megkérdőjelezik, hogy ekkora spórolás elég lenne-e ahhoz, hogy a jövő évi deficitcél tartható lenne-e. Ez azt jelentené, hogy jövőre már az ötödik egymást követő ötödik évben lépnénk túl a kitűzött hiányértéket, ami azt vetíti előre, hogy tovább csúszik az euróbevezetés, akár 2-3 évvel. Az egyensúlytalansági tényezők, illetve az euró csúszása miatt középtávon 275-ös forint/euró árfolyam is elképzelhető.

Ma reggeli feltörekvő piaci jelentésében Reinhard Cluse, a svájci UBS bankház londoni elemzője azt írja, hogy a magyar kormány hitelessége a 2006-os költségvetéssel kapcsolatban - az elmúlt 3 év teljesítménye alapján - alacsony. A bankház úgy véli, hogy a kormányfő tegnapi ismételt határozott kijelentése - miszerint nem lesz választási költségvetés - nem teljesen állja meg a helyét. Ezt a már bejelentett adócsökkentésekkel, a szociális kiadások növelésével támasztotta alá, mely elemek köthetők a választásokhoz is. Cluse szerint érthető, hogy népszerűségi indexben a Fidesz-től elmaradó kormánypártok valamit igyekeznek tenni a jövő évi megmérettetéshez közeledve. A szakértő szerint az idei államháztartási hiánycél (3.6% nyugdíjpénztári korrekcióval) nagy valószínűséggel nem tartható.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni feltörekvő piaci elemzője, Ivailo Vesselinov erősen kétségbe vonja, hogy a kormány a választási évben valóban végre tudja-e hajtani a beígért 300 milliárdos minisztériumi kiadáslefaragást. Amennyiben az mégis sikerülne, még az sem lenne elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza az adócsökkentések miatt kieső bevételeket, melyek nagyságrendjét 520 milliárd forint közelébe teszi az elemző.

Ivailo megfogalmazása szerint "pénzügyi manőverezésre vall", hogy a kormány tervei szerint a Budapest Airport privatizációjából befolyó pénz egy részét idén és jövőre is költségvetési hiánycsökkentésre használja fel a kormány, illetve idén év végén az ÁAK-ak átadott autópálya-szakaszok utáni ÁFA-befizetés is jól jöhet a büdzsének (mintegy 100 milliárdra teszi a szakértő, melyet csak 2006 elején kell visszafizetni). A "manőverezés" azonban csupán a pénzforgalmi szemléletű deficitet érintik, az uniós módszertan szerinti, és mérvadó eredményszemléletű hiányt nem. Ez pedig az elemző szerint továbbra is úgy tűnik, hogy meg fogja haladni a kormányzati célt.

A szükségesnél kisebb, és bizonytalan jövő évi kiadáscsökkentés miatt a DrKW szakértője továbbra is úgy látja, hogy a 2010-es euróbevezetési céldátum késedelmet szenvedhet, egy 2-3 éves csúszás egyre inkább valószínű. A DrKW-től ilyen pesszimista véleményt eddig még nem láttunk ebben a kérdésben - ez különösen figyelemre méltó.

Ivailo szerint azonban a fenti összefüggéseknek a magyar pénz- és tőkepiacokon rövid távon nem lesz negatív hatása, mivel a pozitív régiós hangulat, az erőteljes kötvénypiaci beáramlások a következő hetekben támaszt jelenthetnek a devizaárfolyamoknak, így a forintnak is. "Ezt követően azonban, továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, miszerint a tekintélyes nagyságú magyar ikerdeficit egy negatív korrekciót tesz szükségessé középtávon a forintnál, 275 környékére gyengülhet a forint az euróval szemben."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Figyelemre méltónak tartjuk azt is, hogy néhány hónapos háttérbe szorulás után az utóbbi hetekben ismét megjelentek a forint akár jelentősebb gyengülését jelző elemzői vélemények. Látni kell, hogy a magyar fizetőeszköz további érdemi erősödésének már nincs tere, a kurzus jelenleg alig 1.5%-ra ingadozik az intervenciós sáv erősebb szélétől.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm