3 °C Budapest

A londoni elemzők nem hisznek a magyar kormánynak

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 11:34

Az elmúlt évek tapasztalatai, a fiskális politika alacsony hitelessége alapján a UBS, illetve a DrKW londoni elemzője kétségbe vonja, hogy a kormány valóban meg fogja lépni a tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett mintegy 300 milliárd forintos, minisztériumi körben várható kiadáscsökkentést. Azt is megkérdőjelezik, hogy ekkora spórolás elég lenne-e ahhoz, hogy a jövő évi deficitcél tartható lenne-e. Ez azt jelentené, hogy jövőre már az ötödik egymást követő ötödik évben lépnénk túl a kitűzött hiányértéket, ami azt vetíti előre, hogy tovább csúszik az euróbevezetés, akár 2-3 évvel. Az egyensúlytalansági tényezők, illetve az euró csúszása miatt középtávon 275-ös forint/euró árfolyam is elképzelhető.

Ma reggeli feltörekvő piaci jelentésében Reinhard Cluse, a svájci UBS bankház londoni elemzője azt írja, hogy a magyar kormány hitelessége a 2006-os költségvetéssel kapcsolatban - az elmúlt 3 év teljesítménye alapján - alacsony. A bankház úgy véli, hogy a kormányfő tegnapi ismételt határozott kijelentése - miszerint nem lesz választási költségvetés - nem teljesen állja meg a helyét. Ezt a már bejelentett adócsökkentésekkel, a szociális kiadások növelésével támasztotta alá, mely elemek köthetők a választásokhoz is. Cluse szerint érthető, hogy népszerűségi indexben a Fidesz-től elmaradó kormánypártok valamit igyekeznek tenni a jövő évi megmérettetéshez közeledve. A szakértő szerint az idei államháztartási hiánycél (3.6% nyugdíjpénztári korrekcióval) nagy valószínűséggel nem tartható.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni feltörekvő piaci elemzője, Ivailo Vesselinov erősen kétségbe vonja, hogy a kormány a választási évben valóban végre tudja-e hajtani a beígért 300 milliárdos minisztériumi kiadáslefaragást. Amennyiben az mégis sikerülne, még az sem lenne elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza az adócsökkentések miatt kieső bevételeket, melyek nagyságrendjét 520 milliárd forint közelébe teszi az elemző.

Ivailo megfogalmazása szerint "pénzügyi manőverezésre vall", hogy a kormány tervei szerint a Budapest Airport privatizációjából befolyó pénz egy részét idén és jövőre is költségvetési hiánycsökkentésre használja fel a kormány, illetve idén év végén az ÁAK-ak átadott autópálya-szakaszok utáni ÁFA-befizetés is jól jöhet a büdzsének (mintegy 100 milliárdra teszi a szakértő, melyet csak 2006 elején kell visszafizetni). A "manőverezés" azonban csupán a pénzforgalmi szemléletű deficitet érintik, az uniós módszertan szerinti, és mérvadó eredményszemléletű hiányt nem. Ez pedig az elemző szerint továbbra is úgy tűnik, hogy meg fogja haladni a kormányzati célt.

A szükségesnél kisebb, és bizonytalan jövő évi kiadáscsökkentés miatt a DrKW szakértője továbbra is úgy látja, hogy a 2010-es euróbevezetési céldátum késedelmet szenvedhet, egy 2-3 éves csúszás egyre inkább valószínű. A DrKW-től ilyen pesszimista véleményt eddig még nem láttunk ebben a kérdésben - ez különösen figyelemre méltó.

Ivailo szerint azonban a fenti összefüggéseknek a magyar pénz- és tőkepiacokon rövid távon nem lesz negatív hatása, mivel a pozitív régiós hangulat, az erőteljes kötvénypiaci beáramlások a következő hetekben támaszt jelenthetnek a devizaárfolyamoknak, így a forintnak is. "Ezt követően azonban, továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, miszerint a tekintélyes nagyságú magyar ikerdeficit egy negatív korrekciót tesz szükségessé középtávon a forintnál, 275 környékére gyengülhet a forint az euróval szemben."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Figyelemre méltónak tartjuk azt is, hogy néhány hónapos háttérbe szorulás után az utóbbi hetekben ismét megjelentek a forint akár jelentősebb gyengülését jelző elemzői vélemények. Látni kell, hogy a magyar fizetőeszköz további érdemi erősödésének már nincs tere, a kurzus jelenleg alig 1.5%-ra ingadozik az intervenciós sáv erősebb szélétől.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?