1 °C Budapest

Gyurcsány: Orbán Viktor három legfontosabb politikai jellemvonása

Pénzcentrum
2005. július 4. 11:14

Kőbe vésett szabálynak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az euró 2010-es bevezetését. A Magyar Hírlapnak adott interjújában a miniszterelnök azt állította, hogy az idei évre az államháztartási hiány a GDP 3.6%-ra csökken, 2006-ban pedig 3% alatti lesz. Az infláció jövőre nem éri el a 2%-ot, a kamatok tovább csökkennek. Az adósságkritérium teljesítése nem okoz majd problémát, az most is 60% alatt van.

Gyurcsány Ferenc éles küzdelemre számít a pártok részéről a 2006-os kampányban. Véleménye szerint a miniszterelnök-jelöltek racionális politikát folytatnak majd. Saját magát már professzionális politikusként értékeli Gyurcsány, aki számára nincs visszaút, nem az üzleti szférában képzeli el a jövőben magát.

A miniszterelnök igyekezett saját és ellenzéki riválisa fő tulajdonságait három jellemvonásba sűríteni. Önmagát mint kiszámítható, plebejus demokratát látja szociális piacgazdaság párti szemlélettel. Orbán Viktor ezzel szemben Gyurcsány szerint alkalmazkodóképes, tekintélyelvű konzervatív és egyben államközpontú piacellenes.

A miniszterelnök néhány mondatban beszélt a 100 lépés programjáról is. Az ígéreteket mint politikai elköteleződést értékelte. Gyurcsány szerint az intézkedések a hagyományos értékrend szerint jobb- és baloldali elemeket egyaránt tartalmaznak. Az ÁFA csökkentés korábban számos esetben a kereskedők árrésének növekedésében csapódott le. A korábbi nyilatkozatokban említett árkommandó a miniszterelnök megítélése szerint ezért alapvetően fogyasztóvédelmi érdekeket szolgál majd.

A makrogazdasági helyzettel kapcsolatosan Gyurcsány úgy vélte, hogy az idei évre az államháztartási hiány a GDP 3.6%-ra csökken, 2006-ban pedig 3% alatti lesz (nyugdíjkorrekcióval). Az infláció jövőre nem éri el a 2%-ot, a kamatok tovább csökkennek. Az adósságkritérium teljesítése nem okoz majd problémát, az most is 60% alatt van.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem