34 °C Budapest

Gyurcsány: Orbán Viktor három legfontosabb politikai jellemvonása

Pénzcentrum
2005. július 4. 11:14

Kőbe vésett szabálynak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az euró 2010-es bevezetését. A Magyar Hírlapnak adott interjújában a miniszterelnök azt állította, hogy az idei évre az államháztartási hiány a GDP 3.6%-ra csökken, 2006-ban pedig 3% alatti lesz. Az infláció jövőre nem éri el a 2%-ot, a kamatok tovább csökkennek. Az adósságkritérium teljesítése nem okoz majd problémát, az most is 60% alatt van.

Gyurcsány Ferenc éles küzdelemre számít a pártok részéről a 2006-os kampányban. Véleménye szerint a miniszterelnök-jelöltek racionális politikát folytatnak majd. Saját magát már professzionális politikusként értékeli Gyurcsány, aki számára nincs visszaút, nem az üzleti szférában képzeli el a jövőben magát.

A miniszterelnök igyekezett saját és ellenzéki riválisa fő tulajdonságait három jellemvonásba sűríteni. Önmagát mint kiszámítható, plebejus demokratát látja szociális piacgazdaság párti szemlélettel. Orbán Viktor ezzel szemben Gyurcsány szerint alkalmazkodóképes, tekintélyelvű konzervatív és egyben államközpontú piacellenes.

A miniszterelnök néhány mondatban beszélt a 100 lépés programjáról is. Az ígéreteket mint politikai elköteleződést értékelte. Gyurcsány szerint az intézkedések a hagyományos értékrend szerint jobb- és baloldali elemeket egyaránt tartalmaznak. Az ÁFA csökkentés korábban számos esetben a kereskedők árrésének növekedésében csapódott le. A korábbi nyilatkozatokban említett árkommandó a miniszterelnök megítélése szerint ezért alapvetően fogyasztóvédelmi érdekeket szolgál majd.

A makrogazdasági helyzettel kapcsolatosan Gyurcsány úgy vélte, hogy az idei évre az államháztartási hiány a GDP 3.6%-ra csökken, 2006-ban pedig 3% alatti lesz (nyugdíjkorrekcióval). Az infláció jövőre nem éri el a 2%-ot, a kamatok tovább csökkennek. Az adósságkritérium teljesítése nem okoz majd problémát, az most is 60% alatt van.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?