15 °C Budapest

Fokozódó mértékben önti el a magyar piacot a kínai import

Pénzcentrum
2005. június 30. 14:10

A KSH ma közölte az első négy havi külkereskedelmi forgalom részletes adatait. A deficit a január-áprilisi időszakban megközelítette a 950 m eurót, ami több mint 750 m euróval kisebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Tavaly a májusi uniós belépés előtt egy jelentős importboom történt (részben technikai okok miatt), a deficit említett mértékű apadása jórészt ennek tulajdonítható.


Az alábbiakban célszerűnek láttuk, hogy egy pillantást vessünk a külkereskedelmi forgalom országrelációs szerkezetére. Az alábbiakban az első 4 havi adatok alapján a 10 legfontosabb export- és importpartnerünk adatait mutatjuk be. Látható, hogy Németország szerepe mindkét irányban abszolút meghatározó. Az export relációban a nagyok közül Lengyelország és Románia mutat jelentős bővülést, de számottevő az USA és Spanyolország irányába mutató kivitel bővülése is. Import oldalról Kína drasztikus növekedése említhető.A rangsor és a dinamikák után kigyűjtöttük, hogy mely országokkal szemben állt fenn a legnagyobb deficit illetve szufficit. Látható, hogy a deficit tekintetében Kína a meghatározó, melyet kis különbséggel követ Oroszország a jelentős energiaimport miatt. Kína tekintetében a textilipar illetve egyéb feldolgozóipari termékek okozzák a jelentős hiányt.


Végül egy pillantást vetünk néhány újonnan csatlakozott országgal kapcsolatos külkereskedelmünk változására. Látható, hogy szinte az összes alább említett ország esetében a változás indexei az átlagtól jelentősen különböznek. Kedvező, hogy az export ezekbe az országokba viszonylag gyorsan nő, a külkereskedelmi folyamatok a csatlakozás után dinamizálódtak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?