21 °C Budapest

Ma kezdődik a FED ülés: mi várható?

Pénzcentrum
2005. június 29. 08:57

Újabb kamatemelés várható a FED-től a ma kezdődött kétnapos ülés eredményeként. A federal funds rate célértéke ezzel 3.25%-ra emelkedhet a jelenlegi 3%-ról. A Nyíltpiaci Bizottság immár kilencedik alkalommal növelné így a kamatszintet tavaly június vége óta. A közlemény továbbra is óvatosságra és kiegyensúlyozott kockázatokra utalhat majd.

Az amerikai gazdaság továbbra is a legdinamikusabb teljesítményt nyújtja a fejlett régiók közül. A GDP az idei évben 3.5% körül növekedhet a Bloomberg felmérése szerint. Az euró-zóna ettől akár bő 2%ponttal is elmaradhat.

A Kereskedelmi Minisztérium a mai napon teszi közzé az első negyedéves felülvizsgált növekedési számokat. A Bloomberg felmérése alapján az elemzői becslések 3.2 és 4% között szóródnak.

A FED várhatóan továbbra is kiegyensúlyozottnak látja majd a kockázatokat a növekedés és az infláció terén. Az árnövekedés az elmúlt időszakban valamelyest gyorsult az USA-ban, ugyanakkor jelentős inflációs nyomás egyelőre a történelmi magasságban levő olajárak ellenére sincs. A gazdasági növekedés a fent említetteknek megfelelően jelentős mértékű. A munkaerőpiac egyre élénkebb, némi aggodalomra adhat okot, hogy az egységbérköltség növekedése már meghaladja a 4%-ot.

Az év végéig elemzői becslések szerint már csak egy kamatemelés várható a FED-től, ezzel a federal funds rate 3.5%-ot tehet ki az év végén. Az EKB kamatpolitikájával kapcsolatosan jelentős a bizonytalanság. A gyenge gazdasági teljesítmény miatt egyre többen említik egy újabb kamatvágás lehetőségét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?