Barclays Capital és Calyon vélemény az euróbevezetésről: többéves csúszás lehet, táguló forward spread

Pénzcentrum
2005. június 28. 09:41

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci stratégája szerint a tegnap bejelentett adóváltoztatások nem segítik a magyar euróbevezetési céldátum (2010) teljesítését, hanem akár évekkel késleltethetik a közös valuta bevezetését - számolt be az MTI. A párizsi székhelyű Calyon elemzője, Claire Dissaux mai elemzése szintén arra irányítja rá a figyelmet, hogy az adóbejelentések komoly kockázatot jelentenek a konvergencia-program tarthatóságára. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az 5 éves forward hozam 5.8%-ra emelkedett tegnap, és valószínűleg tovább emelkedhet, így a spread az euróhozam felett a jelenlegi 187 bp körülről akár 200 bp-ra is emelkedhet. Ez arra utal, hogy a piac egyre kevésbé bízik abban, hogy 5 év múlva felváltja az euró a forintot. Az elemzői vélemény részleteiért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

Jeff Gable szerint az adóreform miatt jövőre várható közel 200 milliárd forintos költségvetési bevételkiesés a GDP 0.8-0.9 százalékának felel meg, ami "igen jelentős" abban az összefüggésben, hogy a kormány a konvergencia-program alapján eredetileg 0.5-0.6 százalékos GDP-arányos deficitcsökkentést tervezett. Ez azt jelenti, hogy ha tartani akarjuk a költségvetési konszolidációs célértékeket, akkor 2006-ban (választási év) GDP mintegy másfél százalékának megfelelő mértékben kellene csökkenteni a kiadásokat.

Az elemző szerint a hétfőn bejelentett csomagot nyilvánvalóan a választási kampány részének kell tekinteni, hiszen "látható" adónemek - áfa, szja - átalakításáról van szó, és ha ezt a jövő évi költségvetésben nem kíséri valós kompenzáció a kiadási oldalon, akkor - a konzekvens cáfolatok ellenére - "választási költségvetésre kell számítani".

A Barclays Capital térségi stratégája szerint akármelyik nagy párt is kerül jövőre hatalomra, szembe kell néznie azzal a döntéssel, hogy továbbra is vállalja-e a 2010-es euróbevezetési céldátumot és az ehhez szükséges kiadáscsökkentéseket, vagy egy "sokkal későbbi" csatlakozási időpontot tűz ki. Az elemző szerint a 2010-es belépés továbbra sem lehetetlen, de ha ez csúszik, akkor több évvel csúszni fog. "Ha nem 2010, akkor nem is 2011 ... hanem sokkal később" - fogalmazott az elemző.

A témáról részletes írásunkat lásd:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005.06.27 14:58
Adócsomag és konvergencia-program: egyre komolyabb veszély az elcsúszásra - piaci reakciók

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08