15 °C Budapest

Barclays Capital és Calyon vélemény az euróbevezetésről: többéves csúszás lehet, táguló forward spread

Pénzcentrum
2005. június 28. 09:41

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci stratégája szerint a tegnap bejelentett adóváltoztatások nem segítik a magyar euróbevezetési céldátum (2010) teljesítését, hanem akár évekkel késleltethetik a közös valuta bevezetését - számolt be az MTI. A párizsi székhelyű Calyon elemzője, Claire Dissaux mai elemzése szintén arra irányítja rá a figyelmet, hogy az adóbejelentések komoly kockázatot jelentenek a konvergencia-program tarthatóságára. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az 5 éves forward hozam 5.8%-ra emelkedett tegnap, és valószínűleg tovább emelkedhet, így a spread az euróhozam felett a jelenlegi 187 bp körülről akár 200 bp-ra is emelkedhet. Ez arra utal, hogy a piac egyre kevésbé bízik abban, hogy 5 év múlva felváltja az euró a forintot. Az elemzői vélemény részleteiért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

Jeff Gable szerint az adóreform miatt jövőre várható közel 200 milliárd forintos költségvetési bevételkiesés a GDP 0.8-0.9 százalékának felel meg, ami "igen jelentős" abban az összefüggésben, hogy a kormány a konvergencia-program alapján eredetileg 0.5-0.6 százalékos GDP-arányos deficitcsökkentést tervezett. Ez azt jelenti, hogy ha tartani akarjuk a költségvetési konszolidációs célértékeket, akkor 2006-ban (választási év) GDP mintegy másfél százalékának megfelelő mértékben kellene csökkenteni a kiadásokat.

Az elemző szerint a hétfőn bejelentett csomagot nyilvánvalóan a választási kampány részének kell tekinteni, hiszen "látható" adónemek - áfa, szja - átalakításáról van szó, és ha ezt a jövő évi költségvetésben nem kíséri valós kompenzáció a kiadási oldalon, akkor - a konzekvens cáfolatok ellenére - "választási költségvetésre kell számítani".

A Barclays Capital térségi stratégája szerint akármelyik nagy párt is kerül jövőre hatalomra, szembe kell néznie azzal a döntéssel, hogy továbbra is vállalja-e a 2010-es euróbevezetési céldátumot és az ehhez szükséges kiadáscsökkentéseket, vagy egy "sokkal későbbi" csatlakozási időpontot tűz ki. Az elemző szerint a 2010-es belépés továbbra sem lehetetlen, de ha ez csúszik, akkor több évvel csúszni fog. "Ha nem 2010, akkor nem is 2011 ... hanem sokkal később" - fogalmazott az elemző.

A témáról részletes írásunkat lásd:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005.06.27 14:58
Adócsomag és konvergencia-program: egyre komolyabb veszély az elcsúszásra - piaci reakciók

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem