6 °C Budapest

Élénkülő kiskereskedelmi forgalom

Pénzcentrum
2005. június 24. 09:00

Az előző év azonos hónapjához képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, kiigazítások nélkül 3.3%-kal, naptárhatással kiigazítva 7.3%-kal emelkedett - közölte a KSH. A kétféle index közötti jelentős eltérést főként az okozta, hogy az idén márciusra, míg 2004-ben nagyrészt áprilisra estek a húsvéti vásárlások. Az adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedésének erősödő dinamikáját jelzik.

A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál a legszembetűnőbb. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene naptárhatástól megtisztítva 9.1%-kal bővült. A leggyorsabban - a csekély súlyú csomagküldő kiskereskedelmen túl - a könyv-, újság-, papíráru-, az illatszer-, valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Dinamikusan bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése is. Mérsékeltebben bővült a használtcikk-, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem értékesítése.

A változatlan áron mért, naptárhatástól megtisztított forgalom az első négy hónapban 4.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban áprilisban visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene. A 25 EU-tagországban 0.3%-kal, a 15 régebben csatlakozott országban 0.1%-kal, az eurózóna országaiban 0.9%-kal volt alacsonyabb a naptárhatással kiigazított forgalom volumene, mint egy évvel korábban. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a dán (9.6%), a szlovák (7.0%), valamint a litván (5.6%) kiskereskedelem érte el.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem áprilisi eladási volumene 7.0%-kal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 2.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első négy hónapban 2.5%-kal, áprilisban 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?