7 °C Budapest

Élénkülő kiskereskedelmi forgalom

Pénzcentrum
2005. június 24. 09:00

Az előző év azonos hónapjához képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, kiigazítások nélkül 3.3%-kal, naptárhatással kiigazítva 7.3%-kal emelkedett - közölte a KSH. A kétféle index közötti jelentős eltérést főként az okozta, hogy az idén márciusra, míg 2004-ben nagyrészt áprilisra estek a húsvéti vásárlások. Az adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedésének erősödő dinamikáját jelzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál a legszembetűnőbb. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene naptárhatástól megtisztítva 9.1%-kal bővült. A leggyorsabban - a csekély súlyú csomagküldő kiskereskedelmen túl - a könyv-, újság-, papíráru-, az illatszer-, valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Dinamikusan bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése is. Mérsékeltebben bővült a használtcikk-, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem értékesítése.

A változatlan áron mért, naptárhatástól megtisztított forgalom az első négy hónapban 4.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban áprilisban visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene. A 25 EU-tagországban 0.3%-kal, a 15 régebben csatlakozott országban 0.1%-kal, az eurózóna országaiban 0.9%-kal volt alacsonyabb a naptárhatással kiigazított forgalom volumene, mint egy évvel korábban. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a dán (9.6%), a szlovák (7.0%), valamint a litván (5.6%) kiskereskedelem érte el.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem áprilisi eladási volumene 7.0%-kal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 2.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első négy hónapban 2.5%-kal, áprilisban 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?