Élénkülő kiskereskedelmi forgalom

Pénzcentrum
2005. június 24. 09:00

Az előző év azonos hónapjához képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, kiigazítások nélkül 3.3%-kal, naptárhatással kiigazítva 7.3%-kal emelkedett - közölte a KSH. A kétféle index közötti jelentős eltérést főként az okozta, hogy az idén márciusra, míg 2004-ben nagyrészt áprilisra estek a húsvéti vásárlások. Az adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedésének erősödő dinamikáját jelzik.

A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál a legszembetűnőbb. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene naptárhatástól megtisztítva 9.1%-kal bővült. A leggyorsabban - a csekély súlyú csomagküldő kiskereskedelmen túl - a könyv-, újság-, papíráru-, az illatszer-, valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Dinamikusan bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése is. Mérsékeltebben bővült a használtcikk-, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem értékesítése.

A változatlan áron mért, naptárhatástól megtisztított forgalom az első négy hónapban 4.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban áprilisban visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene. A 25 EU-tagországban 0.3%-kal, a 15 régebben csatlakozott országban 0.1%-kal, az eurózóna országaiban 0.9%-kal volt alacsonyabb a naptárhatással kiigazított forgalom volumene, mint egy évvel korábban. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a dán (9.6%), a szlovák (7.0%), valamint a litván (5.6%) kiskereskedelem érte el.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem áprilisi eladási volumene 7.0%-kal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 2.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első négy hónapban 2.5%-kal, áprilisban 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm