6 °C Budapest

Monetáris vakságban: jóvátehetetlen károk az országnak - Zdeborsky

Pénzcentrum
2005. június 16. 10:50

A HVG hasábjain folytatta a monetáris politikával kapcsolatos kritikáinak hangoztatását Zdeborsky György, a CIB bank volt elnöke, az MFB elnöke. A szerző korábban Bácskai Tamás professzorral együtt fejtette ki véleményét, mára a korábbi szerzőpáros egy főre "olvadt". Zdeborsky továbbra is állítja, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatosan kialakult kedvezőtlen külső és belső egyensúlyi helyzet okai leginkább Járai Zsigmond pénzügyminiszterségére nyúlnak vissza. Zdeborsky szerint Járai viselkedése a jelenlegi kormánykoalíció alatt már mint jegybankelnök jelentősen módosult, ugyanakkor monetáris vakságában nem vette észre milyen károkat okoz. Járai nyilatkozatai, lépései többször voltak okai kisebb pénzpiaci válságoknak - állítja az MFB igazgatóságának elnöke.

Zdeborsky úgy véli, hogy Járai Zsigmond pénzügyminisztersége alatt indult el az a folyamat, amikor az ország a beruházás- és exportvezérelt pályáról a fogyasztás felpörgetésén alapuló útra került. Az új kormánykoalíció száznapos programjai a helyzetet súlyosbították. Zdeborsky különösnek véli, hogy míg a FIDESZ kormány alatt Járai jegybankelnökként nem figyelmeztetett ennek a pályának a veszélyességére, az új kormány alatt annál nagyobb hanggal tette azt.

A harc Zdeborsky szerint azóta is igen intenzív a kormány és a jegybank között. A jegybank mintha monetáris vakságában csak az inflációra koncentrálna, a kormány gazdaságpolitikájának támogatását pedig elfelejtette volna. A monetáris szigorítás fokozásában Járai soha nem késlekedett, sőt hatalmas bakugrásokkal növelte azt - írja az MFB vezetője.

Zdeborsky logikája a következő:
Az erős forint növelte az importot, rontotta a belföldi termelők versenyképességét. Ez munkahelyek megszűnéséhez vezetett. Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya, mely a folyó deficitet is duzzasztotta. A finanszírozás egyre inkább hitel alapúvá vált, az adósságállomány duzzadt, az inflatorikus hatások erősödtek. Ezzel a jegybank valójában jelentős inflációs hatásokat váltott ki, mely a törvényes feladatával ellentétes.

Zdeborsky szól a négy új Monetáris Tanács tagról is, akik kinevezése szerinte kedvező változást hozott, de túl későn. Az MFB vezetője úgy véli, hogy a jegybank és elnöke gyakorlatilag jóvátehetetlen károkat okozott az országának, súlyosbítva a kormány költségvetési baklövései miatt kialakult helyzetet.

***************************************

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Zdeborsky eszemfuttatását nem kívánjuk pontonként kommentálni, az objektivitás kedvéért azonban a cikkhez csatolnánk az infláció elmúlt időszakbeli alakulását.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?