7 °C Budapest

Monetáris vakságban: jóvátehetetlen károk az országnak - Zdeborsky

Pénzcentrum
2005. június 16. 10:50

A HVG hasábjain folytatta a monetáris politikával kapcsolatos kritikáinak hangoztatását Zdeborsky György, a CIB bank volt elnöke, az MFB elnöke. A szerző korábban Bácskai Tamás professzorral együtt fejtette ki véleményét, mára a korábbi szerzőpáros egy főre "olvadt". Zdeborsky továbbra is állítja, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatosan kialakult kedvezőtlen külső és belső egyensúlyi helyzet okai leginkább Járai Zsigmond pénzügyminiszterségére nyúlnak vissza. Zdeborsky szerint Járai viselkedése a jelenlegi kormánykoalíció alatt már mint jegybankelnök jelentősen módosult, ugyanakkor monetáris vakságában nem vette észre milyen károkat okoz. Járai nyilatkozatai, lépései többször voltak okai kisebb pénzpiaci válságoknak - állítja az MFB igazgatóságának elnöke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Zdeborsky úgy véli, hogy Járai Zsigmond pénzügyminisztersége alatt indult el az a folyamat, amikor az ország a beruházás- és exportvezérelt pályáról a fogyasztás felpörgetésén alapuló útra került. Az új kormánykoalíció száznapos programjai a helyzetet súlyosbították. Zdeborsky különösnek véli, hogy míg a FIDESZ kormány alatt Járai jegybankelnökként nem figyelmeztetett ennek a pályának a veszélyességére, az új kormány alatt annál nagyobb hanggal tette azt.

A harc Zdeborsky szerint azóta is igen intenzív a kormány és a jegybank között. A jegybank mintha monetáris vakságában csak az inflációra koncentrálna, a kormány gazdaságpolitikájának támogatását pedig elfelejtette volna. A monetáris szigorítás fokozásában Járai soha nem késlekedett, sőt hatalmas bakugrásokkal növelte azt - írja az MFB vezetője.

Zdeborsky logikája a következő:
Az erős forint növelte az importot, rontotta a belföldi termelők versenyképességét. Ez munkahelyek megszűnéséhez vezetett. Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya, mely a folyó deficitet is duzzasztotta. A finanszírozás egyre inkább hitel alapúvá vált, az adósságállomány duzzadt, az inflatorikus hatások erősödtek. Ezzel a jegybank valójában jelentős inflációs hatásokat váltott ki, mely a törvényes feladatával ellentétes.

Zdeborsky szól a négy új Monetáris Tanács tagról is, akik kinevezése szerinte kedvező változást hozott, de túl későn. Az MFB vezetője úgy véli, hogy a jegybank és elnöke gyakorlatilag jóvátehetetlen károkat okozott az országának, súlyosbítva a kormány költségvetési baklövései miatt kialakult helyzetet.

***************************************

Zdeborsky eszemfuttatását nem kívánjuk pontonként kommentálni, az objektivitás kedvéért azonban a cikkhez csatolnánk az infláció elmúlt időszakbeli alakulását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?