Monetáris vakságban: jóvátehetetlen károk az országnak - Zdeborsky

Pénzcentrum
2005. június 16. 10:50

A HVG hasábjain folytatta a monetáris politikával kapcsolatos kritikáinak hangoztatását Zdeborsky György, a CIB bank volt elnöke, az MFB elnöke. A szerző korábban Bácskai Tamás professzorral együtt fejtette ki véleményét, mára a korábbi szerzőpáros egy főre "olvadt". Zdeborsky továbbra is állítja, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatosan kialakult kedvezőtlen külső és belső egyensúlyi helyzet okai leginkább Járai Zsigmond pénzügyminiszterségére nyúlnak vissza. Zdeborsky szerint Járai viselkedése a jelenlegi kormánykoalíció alatt már mint jegybankelnök jelentősen módosult, ugyanakkor monetáris vakságában nem vette észre milyen károkat okoz. Járai nyilatkozatai, lépései többször voltak okai kisebb pénzpiaci válságoknak - állítja az MFB igazgatóságának elnöke.

Zdeborsky úgy véli, hogy Járai Zsigmond pénzügyminisztersége alatt indult el az a folyamat, amikor az ország a beruházás- és exportvezérelt pályáról a fogyasztás felpörgetésén alapuló útra került. Az új kormánykoalíció száznapos programjai a helyzetet súlyosbították. Zdeborsky különösnek véli, hogy míg a FIDESZ kormány alatt Járai jegybankelnökként nem figyelmeztetett ennek a pályának a veszélyességére, az új kormány alatt annál nagyobb hanggal tette azt.

A harc Zdeborsky szerint azóta is igen intenzív a kormány és a jegybank között. A jegybank mintha monetáris vakságában csak az inflációra koncentrálna, a kormány gazdaságpolitikájának támogatását pedig elfelejtette volna. A monetáris szigorítás fokozásában Járai soha nem késlekedett, sőt hatalmas bakugrásokkal növelte azt - írja az MFB vezetője.

Zdeborsky logikája a következő:
Az erős forint növelte az importot, rontotta a belföldi termelők versenyképességét. Ez munkahelyek megszűnéséhez vezetett. Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya, mely a folyó deficitet is duzzasztotta. A finanszírozás egyre inkább hitel alapúvá vált, az adósságállomány duzzadt, az inflatorikus hatások erősödtek. Ezzel a jegybank valójában jelentős inflációs hatásokat váltott ki, mely a törvényes feladatával ellentétes.

Zdeborsky szól a négy új Monetáris Tanács tagról is, akik kinevezése szerinte kedvező változást hozott, de túl későn. Az MFB vezetője úgy véli, hogy a jegybank és elnöke gyakorlatilag jóvátehetetlen károkat okozott az országának, súlyosbítva a kormány költségvetési baklövései miatt kialakult helyzetet.

***************************************

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Zdeborsky eszemfuttatását nem kívánjuk pontonként kommentálni, az objektivitás kedvéért azonban a cikkhez csatolnánk az infláció elmúlt időszakbeli alakulását.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem