6 °C Budapest

Robbant az ipari export áprilisban

Pénzcentrum
2005. június 15. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 áprilisában 8.9%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első négy hónapjában 3.6%-kal magasabb volt, ebből is látszik, hogy a kibocsátás volumennövekedése gyorsul. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 3.1%-kal emelkedett.

A növekedése forrása egyértelműen az export volt, ami a márciusi 1.4% után áprilisban 13.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két hónap közötti jelentős különbség néhány elszámolástechnikai sajátosság eredménye is lehetett. A belföldi értékesítés szintén gyorsuló ütemben, 4.2%-kal emelkedett.


Az idei exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év első négy hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 7.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 6.4%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 30.7%-kal a feldolgozóipari termelés 31%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás volumene is jelentősen, 13.9%-kal bővült. A dinamika erősödését az ágazat rendelésmutatói is alátámasztják. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a gép, berendezés gyártásában (10%), mely nagyrészt az export élénkülésének köszönhető.
A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene jelentősen, 9.9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, mely részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 8.5%-kal a kis súlyú textília, textiláru gyártása csökkent.

2005 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése igen jelentősen, 57.4%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 64%-kal, az új belföldi megrendelések pedig 29.2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 8.3%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, mely továbbra is rdemi dinamikát vetít előre a kibocsátásban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?