Robbant az ipari export áprilisban

Pénzcentrum
2005. június 15. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 áprilisában 8.9%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első négy hónapjában 3.6%-kal magasabb volt, ebből is látszik, hogy a kibocsátás volumennövekedése gyorsul. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 3.1%-kal emelkedett.

A növekedése forrása egyértelműen az export volt, ami a márciusi 1.4% után áprilisban 13.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két hónap közötti jelentős különbség néhány elszámolástechnikai sajátosság eredménye is lehetett. A belföldi értékesítés szintén gyorsuló ütemben, 4.2%-kal emelkedett.


Az idei exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év első négy hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 7.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 6.4%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 30.7%-kal a feldolgozóipari termelés 31%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás volumene is jelentősen, 13.9%-kal bővült. A dinamika erősödését az ágazat rendelésmutatói is alátámasztják. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a gép, berendezés gyártásában (10%), mely nagyrészt az export élénkülésének köszönhető.
A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene jelentősen, 9.9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, mely részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 8.5%-kal a kis súlyú textília, textiláru gyártása csökkent.

2005 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése igen jelentősen, 57.4%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 64%-kal, az új belföldi megrendelések pedig 29.2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 8.3%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, mely továbbra is rdemi dinamikát vetít előre a kibocsátásban.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem