7 °C Budapest

Robbant az ipari export áprilisban

Pénzcentrum
2005. június 15. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 áprilisában 8.9%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első négy hónapjában 3.6%-kal magasabb volt, ebből is látszik, hogy a kibocsátás volumennövekedése gyorsul. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 3.1%-kal emelkedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A növekedése forrása egyértelműen az export volt, ami a márciusi 1.4% után áprilisban 13.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két hónap közötti jelentős különbség néhány elszámolástechnikai sajátosság eredménye is lehetett. A belföldi értékesítés szintén gyorsuló ütemben, 4.2%-kal emelkedett.


Az idei exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év első négy hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 7.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 6.4%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 30.7%-kal a feldolgozóipari termelés 31%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás volumene is jelentősen, 13.9%-kal bővült. A dinamika erősödését az ágazat rendelésmutatói is alátámasztják. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a gép, berendezés gyártásában (10%), mely nagyrészt az export élénkülésének köszönhető.
A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene jelentősen, 9.9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, mely részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 8.5%-kal a kis súlyú textília, textiláru gyártása csökkent.

2005 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése igen jelentősen, 57.4%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 64%-kal, az új belföldi megrendelések pedig 29.2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 8.3%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, mely továbbra is rdemi dinamikát vetít előre a kibocsátásban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?