Fellendült a külföldi vendégforgalom

Pénzcentrum
2005. június 10. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma kisebb mértékben emelkedett a 2004. év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.


Külföldi vendégek

2005 első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2.2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg, a vendégek száma 14, az éjszakák száma 9%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 71%-a, akik több mint 1.6 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A legfontosabb küldő országok - Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok - min-degyikéből megnövekedett a vendégszám.

A különböző szálláshelytípusokat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált időszakban. A szálloda tí-pusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 10-25%-kal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be a 2004 év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 8-18%-kal nőtt a külföldi állampolgárok ven-dégéjszakáinak száma.

Belföldi vendégek

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 793 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 1.7 millió vendégéjszakát vettek igénybe. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 11%-os volt a vendégek, illetve 7%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma - az előző év azonos időszakához hasonló forgalmú panziók kivételével - mérséklődött. A visszaesés mértéke 6-19%-os volt. A tervezési-statisztikai régiókban - Észak- és Dél-Alföld kivételével - a vendég-éjszakák számának 4-7%-os emelkedése figyelhető meg.

Szállodák: 39%-os szobakihasználtság

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szállodák átlagosan 39%-os szobakihasználtsággal működtek, az előző év azonos időszakában 38%-os foglaltságot értek el.

16%-os bevételnövekedés

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 52 milliárd forint bevételt realizáltak 2005 január-áprilisában, ami folyó áron 16%-os bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15, a szálláshelyi vendéglátás 5, az egyéb szolgáltatások bevétele 33%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-áprilisban 7%-os növekedést jelzett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06