Fellendült a külföldi vendégforgalom

Pénzcentrum
2005. június 10. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma kisebb mértékben emelkedett a 2004. év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.


Külföldi vendégek

2005 első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2.2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg, a vendégek száma 14, az éjszakák száma 9%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 71%-a, akik több mint 1.6 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A legfontosabb küldő országok - Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok - min-degyikéből megnövekedett a vendégszám.

A különböző szálláshelytípusokat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált időszakban. A szálloda tí-pusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 10-25%-kal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be a 2004 év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 8-18%-kal nőtt a külföldi állampolgárok ven-dégéjszakáinak száma.

Belföldi vendégek

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 793 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 1.7 millió vendégéjszakát vettek igénybe. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 11%-os volt a vendégek, illetve 7%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma - az előző év azonos időszakához hasonló forgalmú panziók kivételével - mérséklődött. A visszaesés mértéke 6-19%-os volt. A tervezési-statisztikai régiókban - Észak- és Dél-Alföld kivételével - a vendég-éjszakák számának 4-7%-os emelkedése figyelhető meg.

Szállodák: 39%-os szobakihasználtság

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szállodák átlagosan 39%-os szobakihasználtsággal működtek, az előző év azonos időszakában 38%-os foglaltságot értek el.

16%-os bevételnövekedés

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 52 milliárd forint bevételt realizáltak 2005 január-áprilisában, ami folyó áron 16%-os bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15, a szálláshelyi vendéglátás 5, az egyéb szolgáltatások bevétele 33%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-áprilisban 7%-os növekedést jelzett.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20