3 °C Budapest

Multikat támogatnak az EU források?

Pénzcentrum
2005. május 26. 09:56

A fejenkénti 320-340 eurós támogatással Magyarország jelenleg a második a lengyelek után, de a hétéves költségvetésről most zajló tárgyalások során akár az is elképzelhető, hogy a korábban csatlakozott Spanyolország egy főre jutó támogatási szintjét (390 euró) is elérhetjük - mondta el Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Baráth arról is szólt, hogy az EU-tól kapott támogatások elsődlegesen az unió nettó befizető országai számára jelentenek előnyöket.

Baráth leszögezte, hogy a magyar álláspont szerint a 2007-2013 közötti időszakban a határon átnyúló támogatásoknak növekednie kell, míg a vidékfejlesztési támogatásoknak nem szabad csökkenniük.

A tárca nélküli miniszter a Világgazdaság cikke szerint az EU-támogatások kapcsán megjegyezte, hogy az uniótól kapott pénzek nem támogatást, hanem gyakorlatilag befektetéseket jelentenek a nettó befizető országok számára (Németország, Ausztria, Franciaország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság). Az ezen országokból érkezett tőke teszi ki a magyarországi külföldi működőtőke állomány (FDI) mintegy 80%-át, az EU-pénzek egy jó része így ezen országok beruházóit segíti. Fontos azonban megjegyezni, hogy a támogatásokból létrejött beruházások megtermelt nyereségének jelentős részét visszaforgatják újabb befektetésekbe (pl. kapacitásbővítésre), mely a magyar gazdaság növekedését segítik. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2004-ben a visszaforgatott nyereség az összes külföldi tőkebeáramlás magyarországi egyenlegének 62%-át tette ki.

A hétéves költségvetésről szóló tárgyalások témaköréhez tartozik, hogy az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának legutóbbi ülésén a luxemburgi elnökség olyan javaslatot terjesztett be, amely szerint a 2007-2013 közötti időszakra szóló vidékfejlesztési támogatási keret az eredeti 89 milliárdról 69-77 milliárdra csökkenjen. A Magyar Nemzet szerint az eredetileg is szűkös keretből is csak mintegy 28 milliárd euró jutott volna a 10 újonnan csatlakozott tagországnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm