Elemzők a pénzügyminiszterről: 3-as alá került a bizonyítványba

Pénzcentrum
2005. május 25. 15:52

Az érettségi/felvételi időszak környékén "önkéntelenül is" adódott bennünk az ötlet: mi lenne, ha a hazai elemzők is osztályzatot adhatnának. Szakterületükből adódóan természetesen pénzügyi kérdéskörben, egészen pontosan a pénzügyminisztert, Veres Jánost értékelhetnék 1-től 5-ig négy kritérium alapján. Bár a tárcavezető mandátuma még rövid, de elegendő ahhoz, hogy a vélemény kialakulhasson róla a szakértők körében. Felmérésünk - melyben 10 hazai elemző, illetve alapkezelő vett részt - érthető okokból teljesen anonim, mely így a vélemények szabadabb, és talán objektívebb megnyilvánulását segítette elő. Hangsúlyozzuk, hogy a felmérés nem Veres János ellen, vagy mellett szól, csupán összegzi a piac értékítéletét a tegnapi "bemutatkozó" háttérbeszélgetést követően, melyről több szakértő is nagy csalódással távozott.A felmérésben arra kértük a szakértőket, hogy négy kérdéskörben osztályozzák Veres Jánost, mint pénzügyminisztert. A négy kérdéskör a következő volt:

- Hitelesség

- Szakmai kompetencia

- Érdekérvényesítő képesség

- Kommunikációs képesség

Az osztályzatok 1-től 5-ig terjedtek, 1 jelenti a legrosszabb, míg 5 a legjobb minősítést. A bizonyítvány ezek szerint:


A válaszok arra utaltak, hogy a szakértők a miniszter érdekérvényesítő képességét osztályozták a legmagasabbra (bár ez sem túl szép érdemjegyet takar). Emögött elődénél nagyobb kormánypártbeli támogatottsága bizonyára hangsúlyos szempont volt.

A hitelesség és a kommunikációs képesség területén az átlag 2.6-ot adott. A szakmai kompetenciánál (átlag 3.2) egyetlen egy ötös jegy is volt, míg az érdekérvényesítő képességnél "kettes alá" osztályzat is született (ezt kettesnek vettük). Érdemes megjegyezni, hogy egyetlen elemző egyik területen sem adott egyes osztályzatot.


Többen megjegyezték, hogy néhány nappal ezelőtt még jobb osztályzatokat adtak volna, de a tegnapi elemzői-alapkezelő megbeszélések a pénzügyminiszter meghívására (bemutatkozó találkozó, jó benyomás kialakítása) egyértelműen fordítva sült el.

Hitelesség

A hitelesség alapvető fontosságú a piacok szempontjából. Ez a kérdés valójában a többi szempontra adott válasz eredőjéből ítélhető meg, egyfajta összegző jegyként is funkcionálhat. Az egyik szakértő megjegyezte, hogy "teljesen mindegy, hogy ki a pénzügyminiszter, mindegy hogy Draskovics Tibornak, vagy Veres Jánosnak hívják, nem tud elérni hitelességet a piacon, maga egy személyben kevés ehhez. Hiába mondják azt is, hogy nem lesz választási költségvetés."

Veres János hitelessége azért lehet alacsony, mert (ő is) egyfajta kényszerpályán mozog aközött, hogy mit kellene elérnie pénzügyminiszterként (szigorúbb költségvetési gazdálkodás), és mi az, ami a jelenlegi politikai-gazdasági környezetben megléphető a hangzatos ígéretek ellenére. Az egyik elemző elmondta, hogy jobb híján kénytelen az elődökhöz mérni Verest, ez alapján hármast adott, bár hozzá tette, hogy "minden korábbi pénzügyminiszternek is hármast adtam volna".

Szakmai kompetencia

A szakmai kompetenciánál a közgazdasági hozzáértésre gondoltunk, de volt aki ezt külön választotta attól, hogy magát a miniszteri posztot hogyan tölti be Veres János (mennyire rutinos, politikai háttéregyeztetések, mit szabad mondania, stb.). Az egyik szakértő szerint "képben van, meg van a tehetsége hozzá, tudja, hogy hol a határ", tudja jól, hogy mi az amit megtehet". A szakértő ezzel indokolta, hogy 5-ös osztályzatot adott.

Egy másik szakértő úgy fogalmazott: "a felkészültsége meg van, a tapasztalatával minden rendben van. Ezek segítségével megpróbálja "kibekkelni a dolgot", hogy ne kelljen komoly kiadáscsökkentési lépéseket végrehajtani. Elmondása szerint "iszonyú kényszerpályán van a költségvetés és sok a szőnyeg alá söpört költségvetési tétel is". Meglátása szerint a kormány az igazi megoldás helyett megpróbálja "továbbgörgetni a problémát".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy harmadik szakértő szerint az új pénzügyminiszter "nem túl piackonform, a piaci értékítéletet nem veszi figyelembe, nincs érzéke ehhez, és valószínűleg nem érzi ennek fontosságát".

Egy negyedik elemző a szakmai kompetenciával kapcsolatban csak annyit mondott: "a költségvetés készítésekor majd kiderül, addig meghúzza magát".

Mindezek alapján a valódi szakmai hozzáértést nehéz megítélni, hiszen a bizonyos kérdéseknél a közgazdasági ésszerűség szembe megy a politikai érdekekkel.

Érdekérvényesítő képesség

Az érdekérvényesítő képesség témakörében is hasonló befolyások torzítják az objektív képet, mint a szakmai kompetenciánál. Az egyik megkérdezett szerint "Veres János helyzete nem könnyű, minél kevesebb - a választások szempontjából - szükséges rosszat akar felvállalni".

Egy markánsabb vélemény szerint "nyilvánvaló, hogy meg van kötve Veres keze, gyakorlatilag Gyurcsány végrehajtója, semmi önálló kezdeményezésre nem lehet tőle számítani".

Az érdekérvényesítő képesség viszonylagos erőssége az egyik szakértő szerint egyszerre lehet pozitív és negatív is. Pozitív, mert a tárca elképzeléseihez a kormányban nagyobb támogatottság szerezhető. Ezzel szemben negatívum, hogy a "pártbeli beágyazottsága" miatt jobban is utasítható.

Kommunikációs képesség

A keddi egyeztetésre utalva az egyik elemző utalt arra, hogy a piac szemében kifejezetten "rossz pont" az, hogy Veres pénzügyminiszterként nem beszél tárgyalási szinten angolul, a tegnapi találkozón is tolmács működött közre.

Mivel Draskovics leváltását egy hónappal ezelőtt (április 18-án jelentették be), így az azóta eltelt időben viszonylag keveset szerepelt a sajtóban az új pénzügyminiszter. Feltehetően ennek is köszönhető, hogy egyéb megjegyzés a kommunikációs képességgel kapcsolatban nem került említésre.

Szerettük volna néhány külföldi szakérő véleményét is megtudni, de egyik elemző sem volt még név nélkül sem hajlandó nyilatkozni a kérdésben. Többen arra hivatkoztak, hogy személyes jellegű, politikai síkú kérdésekre nem szívesen válaszolnak (pl. érdekérvényesítő képesség inkább már a politikai kérdések közé tartozik). A kommunikációs kérdésre többen azért nem akartak válaszolni, mert bár a magas szintű angoltudás hiánya jelentősen csökkentené az érdemjegyet, de nem tudhatják, hogy magyar nyelven milyen a kommunikációs képessége.

Amint arra már tegnap utaltunk, több külföldi elemző is meglehetősen nagy csalódásként értékelte a tegnapi találkozót. A mintegy 1 órás megbeszélésen nem tudtak minden kérdésükre konkrét választ kapni, az ideutazás nem érte meg a fáradtságot. A hazai szakértőkre - az eddigi tapasztalatok alapján - kevésbé volt jellemző a felfokozott várakozás (és persze nekik nem kellett hosszabb utakat is vállalniuk a találkozón való részvételért).

2005.05.24 13:34
Zúgolódás az elemzők körében - "miért nem néznek már szembe a tényekkel???" (3.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem