3 °C Budapest

Elemzők a pénzügyminiszterről: 3-as alá került a bizonyítványba

Pénzcentrum
2005. május 25. 15:52

Az érettségi/felvételi időszak környékén "önkéntelenül is" adódott bennünk az ötlet: mi lenne, ha a hazai elemzők is osztályzatot adhatnának. Szakterületükből adódóan természetesen pénzügyi kérdéskörben, egészen pontosan a pénzügyminisztert, Veres Jánost értékelhetnék 1-től 5-ig négy kritérium alapján. Bár a tárcavezető mandátuma még rövid, de elegendő ahhoz, hogy a vélemény kialakulhasson róla a szakértők körében. Felmérésünk - melyben 10 hazai elemző, illetve alapkezelő vett részt - érthető okokból teljesen anonim, mely így a vélemények szabadabb, és talán objektívebb megnyilvánulását segítette elő. Hangsúlyozzuk, hogy a felmérés nem Veres János ellen, vagy mellett szól, csupán összegzi a piac értékítéletét a tegnapi "bemutatkozó" háttérbeszélgetést követően, melyről több szakértő is nagy csalódással távozott.A felmérésben arra kértük a szakértőket, hogy négy kérdéskörben osztályozzák Veres Jánost, mint pénzügyminisztert. A négy kérdéskör a következő volt:

- Hitelesség

- Szakmai kompetencia

- Érdekérvényesítő képesség

- Kommunikációs képesség

Az osztályzatok 1-től 5-ig terjedtek, 1 jelenti a legrosszabb, míg 5 a legjobb minősítést. A bizonyítvány ezek szerint:


A válaszok arra utaltak, hogy a szakértők a miniszter érdekérvényesítő képességét osztályozták a legmagasabbra (bár ez sem túl szép érdemjegyet takar). Emögött elődénél nagyobb kormánypártbeli támogatottsága bizonyára hangsúlyos szempont volt.

A hitelesség és a kommunikációs képesség területén az átlag 2.6-ot adott. A szakmai kompetenciánál (átlag 3.2) egyetlen egy ötös jegy is volt, míg az érdekérvényesítő képességnél "kettes alá" osztályzat is született (ezt kettesnek vettük). Érdemes megjegyezni, hogy egyetlen elemző egyik területen sem adott egyes osztályzatot.


Többen megjegyezték, hogy néhány nappal ezelőtt még jobb osztályzatokat adtak volna, de a tegnapi elemzői-alapkezelő megbeszélések a pénzügyminiszter meghívására (bemutatkozó találkozó, jó benyomás kialakítása) egyértelműen fordítva sült el.

Hitelesség

A hitelesség alapvető fontosságú a piacok szempontjából. Ez a kérdés valójában a többi szempontra adott válasz eredőjéből ítélhető meg, egyfajta összegző jegyként is funkcionálhat. Az egyik szakértő megjegyezte, hogy "teljesen mindegy, hogy ki a pénzügyminiszter, mindegy hogy Draskovics Tibornak, vagy Veres Jánosnak hívják, nem tud elérni hitelességet a piacon, maga egy személyben kevés ehhez. Hiába mondják azt is, hogy nem lesz választási költségvetés."

Veres János hitelessége azért lehet alacsony, mert (ő is) egyfajta kényszerpályán mozog aközött, hogy mit kellene elérnie pénzügyminiszterként (szigorúbb költségvetési gazdálkodás), és mi az, ami a jelenlegi politikai-gazdasági környezetben megléphető a hangzatos ígéretek ellenére. Az egyik elemző elmondta, hogy jobb híján kénytelen az elődökhöz mérni Verest, ez alapján hármast adott, bár hozzá tette, hogy "minden korábbi pénzügyminiszternek is hármast adtam volna".

Szakmai kompetencia

A szakmai kompetenciánál a közgazdasági hozzáértésre gondoltunk, de volt aki ezt külön választotta attól, hogy magát a miniszteri posztot hogyan tölti be Veres János (mennyire rutinos, politikai háttéregyeztetések, mit szabad mondania, stb.). Az egyik szakértő szerint "képben van, meg van a tehetsége hozzá, tudja, hogy hol a határ", tudja jól, hogy mi az amit megtehet". A szakértő ezzel indokolta, hogy 5-ös osztályzatot adott.

Egy másik szakértő úgy fogalmazott: "a felkészültsége meg van, a tapasztalatával minden rendben van. Ezek segítségével megpróbálja "kibekkelni a dolgot", hogy ne kelljen komoly kiadáscsökkentési lépéseket végrehajtani. Elmondása szerint "iszonyú kényszerpályán van a költségvetés és sok a szőnyeg alá söpört költségvetési tétel is". Meglátása szerint a kormány az igazi megoldás helyett megpróbálja "továbbgörgetni a problémát".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy harmadik szakértő szerint az új pénzügyminiszter "nem túl piackonform, a piaci értékítéletet nem veszi figyelembe, nincs érzéke ehhez, és valószínűleg nem érzi ennek fontosságát".

Egy negyedik elemző a szakmai kompetenciával kapcsolatban csak annyit mondott: "a költségvetés készítésekor majd kiderül, addig meghúzza magát".

Mindezek alapján a valódi szakmai hozzáértést nehéz megítélni, hiszen a bizonyos kérdéseknél a közgazdasági ésszerűség szembe megy a politikai érdekekkel.

Érdekérvényesítő képesség

Az érdekérvényesítő képesség témakörében is hasonló befolyások torzítják az objektív képet, mint a szakmai kompetenciánál. Az egyik megkérdezett szerint "Veres János helyzete nem könnyű, minél kevesebb - a választások szempontjából - szükséges rosszat akar felvállalni".

Egy markánsabb vélemény szerint "nyilvánvaló, hogy meg van kötve Veres keze, gyakorlatilag Gyurcsány végrehajtója, semmi önálló kezdeményezésre nem lehet tőle számítani".

Az érdekérvényesítő képesség viszonylagos erőssége az egyik szakértő szerint egyszerre lehet pozitív és negatív is. Pozitív, mert a tárca elképzeléseihez a kormányban nagyobb támogatottság szerezhető. Ezzel szemben negatívum, hogy a "pártbeli beágyazottsága" miatt jobban is utasítható.

Kommunikációs képesség

A keddi egyeztetésre utalva az egyik elemző utalt arra, hogy a piac szemében kifejezetten "rossz pont" az, hogy Veres pénzügyminiszterként nem beszél tárgyalási szinten angolul, a tegnapi találkozón is tolmács működött közre.

Mivel Draskovics leváltását egy hónappal ezelőtt (április 18-án jelentették be), így az azóta eltelt időben viszonylag keveset szerepelt a sajtóban az új pénzügyminiszter. Feltehetően ennek is köszönhető, hogy egyéb megjegyzés a kommunikációs képességgel kapcsolatban nem került említésre.

Szerettük volna néhány külföldi szakérő véleményét is megtudni, de egyik elemző sem volt még név nélkül sem hajlandó nyilatkozni a kérdésben. Többen arra hivatkoztak, hogy személyes jellegű, politikai síkú kérdésekre nem szívesen válaszolnak (pl. érdekérvényesítő képesség inkább már a politikai kérdések közé tartozik). A kommunikációs kérdésre többen azért nem akartak válaszolni, mert bár a magas szintű angoltudás hiánya jelentősen csökkentené az érdemjegyet, de nem tudhatják, hogy magyar nyelven milyen a kommunikációs képessége.

Amint arra már tegnap utaltunk, több külföldi elemző is meglehetősen nagy csalódásként értékelte a tegnapi találkozót. A mintegy 1 órás megbeszélésen nem tudtak minden kérdésükre konkrét választ kapni, az ideutazás nem érte meg a fáradtságot. A hazai szakértőkre - az eddigi tapasztalatok alapján - kevésbé volt jellemző a felfokozott várakozás (és persze nekik nem kellett hosszabb utakat is vállalniuk a találkozón való részvételért).

2005.05.24 13:34
Zúgolódás az elemzők körében - "miért nem néznek már szembe a tényekkel???" (3.)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?