Spekulatív támadások és euró krízis egy francia "NEM" miatt?

Pénzcentrum
2005. április 13. 10:51

Norbert Walter, a Deutsce Bank vezető közgazdásza szerint ha a franciák nemmel szavaznak az új európai alkotmányra május 29-én, annak komoly gazdasági következményei is lehetnek. Walter az FT Deutschlandnak nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy akár valutaválságot is okozhat egy kedvezőtlen döntés.

Walter szerint egy francia nem esetén elindulhat a spekuláció az új EU tagállamok valutái ellen - írja az EUobserver. Ezen országcsoport jegybankjai kamatemelésre kényszerülhetnek majd, az árfolyamok volatilitása extrém mértéket ölthet.

A fenti kedvezőtlen folyamatok oka elsősorban az lehet, hogy az alkotmány meghiúsulása esetén az euró övezethez való csatlakozás esélyei kedvezőtlen irányba változnak. Az elmúlt időszakban a kelet-európai piacokon a kötvényhozamok jelentősen mérséklődtek annak reményében, hogy ezen államok viszonylag gyorsan csatlakoznak az euró övezethez (konvergencia). Az új alkotmány meghiúsulásának esetén ezek a várakozások megfordulhatnak.

2005.04.07 12:56
Olaszország is rábólintott az EU-alkotmányra - gyűlnek a lehetséges "nem"-ek is

Walter aggályosnak tartja, hogy az EU semmilyen stratégiával nem rendelkezik arra az esetre, ha az új alkotmányt nem sikerül minden állammal elfogadtatni. A Deustche Bank közgazdásza szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az euró övezetet egy időre "lezárják" az új tagok előtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új EU alkotmányt az uniós országok többsége támogatja, de vannak ellenzők is. Franciaország mindig is az integrációs folyamatok egyik úttörőjének számított, így egy francia "nem" lényeges demonstartív hatással is bírhatna a többi 24 ország számára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?