6 °C Budapest

0.5%-pontos újabb költségvetési megszorítást vár el idén az Európai Bizottság! (3.)

Pénzcentrum
2005. február 16. 13:04

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága elnökének ma közzétett állásfoglalása szerint Magyarországnak idén a tervezett 0.6%-pontos GDP-arányos hiánycsökkentésen kívül további 0.5%-pontos hiánycsökkentést kell végrehajtania, hogy valóban elérje az idei 4.7%-os GDP-arányos államháztartási hiánycélt, és így a maastrichti konvergencia-kritériumokban lefektetett 3%-os felső küszöbnek 2008-ra biztonsággal meg tudjon felelni.


Joaquim Alumnia, gazdasági és monetáris ügyi biztos szerint csak a magyar hatóságok fiskális konszolidáció melletti fokozottabb elkötelezettsége esetén teljesíthető 2008-ra az említett 3%-os küszöbszint alatti GDP-arányos államháztartási hiány. (Amint az ismert, csak akkor vezethető be Magyarországon az euró 2010-ben, ha 2008-ra teljesíteni tudjuk a konvergencia-kritériumokat.)

Az állásfoglalás azzal indokolja az idei további 0.5%-os megszorítás szükségességét, hogy 2008-ra 2.8%-os GDP-arányos deficitet ír elő a konvergencia-program, azonban ez csak nagyon szűk felfelé való eltérést engedélyez a 3%-os küszöbszinthez képest, így fokozott kockázata van a túllövésnek.

Emellett a Bizottság megítélése szerint az is indokolja a további kiigazítás szükségességét, hogy a 2005-ös makrogazdasági kilátások kevésbé tűnnek olyan kedvezőnek, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett. A Bizottság a megszorítások egyik lehetséges módjának tartja, hogy az idei költségvetésbe beépített mintegy 100 milliárdos nagyságrendű vésztartalékot emelje a kormány, illetve ebből a tartalékból valóban csak akkor engedjen meg kifizetéseket, ha már jól látható a 2005-ös 4.7%-os deficitcél elérhetősége.

A biztos felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy atervezett adóreform költségvetési kihatásai ne módosítsák a lefektetett deficitkritériumokat.

A mai bizottsági állásfoglalásról várhatóan március 8-án határoz a pénzügyminiszterek Tanácsa (ECOFIN). Ezt követően Magyarországnak 4 hónap áll rendelkezésére, hogy megtegye a szükséges lépéseket, és ezáltal meggyőzően bizonyítsa a 4.7%-os hiánycél elérhetőségét.

Az államháztartási hiány az előzetes adatok alapján tavaly 5.3% volt GDP-arányosan (ESA-95), az idei cél 4.7% (a deficitlefaragás sebessége tehát 0.6%-pont). A piac ezzel szemben jellemzően 4.9-5.0%-os deficittel számol idénre, ami azt jelentené, hogy már a negyedik egymást követő évben sem sikerülne elérni az eredetileg lefektetett hiánycélt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarország 2004. májusában benyújtotta az euró 2010-es bevezethetőségéhez szükséges makropályát leíró konvergencia-programot. Eszerint a tavalyi 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiányt követően idén 4.1%-os lett volna a deficit. A tavalyi csúszás az év közepén már egyre inkább valószínűsíthető volt. Mivel a 2004. májusi csatlakozáskor Magyarország - 6 másik új tagországhoz hasonlóan - nem tudta teljesíteni a 3%-os deficitkritériumokat, így 2004. július 5-én automatikusan megindult ellenünk a túlzott deficit-eljárás. Emellett az ECOFIN (pénzügyminiszterek Tanácsa) ajánlásokat is megfogalmazott a magyar fiskális konszolidációval kapcsolatban.

Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4.1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4.6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A magyar hatóságok által megtett intézkedések az Európai Bizottság 2004. december 22-i állásfoglalása alapján elégtelenek voltak volt a fiskális célkitűzések teljesíthetőségéhez, így az ECOFIN felé a túlzott deficit eljárás továbbra is érvényben tartását javasolta, illetve utalt rá: megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára. Az ECOFIN idén január közepén elfogadta a Bizottság javaslatát, azaz egyedüliként az új tagországok közül továbbra is érvényben maradt ellenünk a túlzott deficit eljárás, és ma megérkezett a konkrét ajánlás is: a 4.7%-os idei deficit-célkitűzés teljesítéséhez további megszorítások szükségesek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem