31 °C Budapest

0.5%-pontos újabb költségvetési megszorítást vár el idén az Európai Bizottság! (3.)

Pénzcentrum
2005. február 16. 13:04

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága elnökének ma közzétett állásfoglalása szerint Magyarországnak idén a tervezett 0.6%-pontos GDP-arányos hiánycsökkentésen kívül további 0.5%-pontos hiánycsökkentést kell végrehajtania, hogy valóban elérje az idei 4.7%-os GDP-arányos államháztartási hiánycélt, és így a maastrichti konvergencia-kritériumokban lefektetett 3%-os felső küszöbnek 2008-ra biztonsággal meg tudjon felelni.


Joaquim Alumnia, gazdasági és monetáris ügyi biztos szerint csak a magyar hatóságok fiskális konszolidáció melletti fokozottabb elkötelezettsége esetén teljesíthető 2008-ra az említett 3%-os küszöbszint alatti GDP-arányos államháztartási hiány. (Amint az ismert, csak akkor vezethető be Magyarországon az euró 2010-ben, ha 2008-ra teljesíteni tudjuk a konvergencia-kritériumokat.)

Az állásfoglalás azzal indokolja az idei további 0.5%-os megszorítás szükségességét, hogy 2008-ra 2.8%-os GDP-arányos deficitet ír elő a konvergencia-program, azonban ez csak nagyon szűk felfelé való eltérést engedélyez a 3%-os küszöbszinthez képest, így fokozott kockázata van a túllövésnek.

Emellett a Bizottság megítélése szerint az is indokolja a további kiigazítás szükségességét, hogy a 2005-ös makrogazdasági kilátások kevésbé tűnnek olyan kedvezőnek, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett. A Bizottság a megszorítások egyik lehetséges módjának tartja, hogy az idei költségvetésbe beépített mintegy 100 milliárdos nagyságrendű vésztartalékot emelje a kormány, illetve ebből a tartalékból valóban csak akkor engedjen meg kifizetéseket, ha már jól látható a 2005-ös 4.7%-os deficitcél elérhetősége.

A biztos felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy atervezett adóreform költségvetési kihatásai ne módosítsák a lefektetett deficitkritériumokat.

A mai bizottsági állásfoglalásról várhatóan március 8-án határoz a pénzügyminiszterek Tanácsa (ECOFIN). Ezt követően Magyarországnak 4 hónap áll rendelkezésére, hogy megtegye a szükséges lépéseket, és ezáltal meggyőzően bizonyítsa a 4.7%-os hiánycél elérhetőségét.

Az államháztartási hiány az előzetes adatok alapján tavaly 5.3% volt GDP-arányosan (ESA-95), az idei cél 4.7% (a deficitlefaragás sebessége tehát 0.6%-pont). A piac ezzel szemben jellemzően 4.9-5.0%-os deficittel számol idénre, ami azt jelentené, hogy már a negyedik egymást követő évben sem sikerülne elérni az eredetileg lefektetett hiánycélt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarország 2004. májusában benyújtotta az euró 2010-es bevezethetőségéhez szükséges makropályát leíró konvergencia-programot. Eszerint a tavalyi 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiányt követően idén 4.1%-os lett volna a deficit. A tavalyi csúszás az év közepén már egyre inkább valószínűsíthető volt. Mivel a 2004. májusi csatlakozáskor Magyarország - 6 másik új tagországhoz hasonlóan - nem tudta teljesíteni a 3%-os deficitkritériumokat, így 2004. július 5-én automatikusan megindult ellenünk a túlzott deficit-eljárás. Emellett az ECOFIN (pénzügyminiszterek Tanácsa) ajánlásokat is megfogalmazott a magyar fiskális konszolidációval kapcsolatban.

Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4.1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4.6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A magyar hatóságok által megtett intézkedések az Európai Bizottság 2004. december 22-i állásfoglalása alapján elégtelenek voltak volt a fiskális célkitűzések teljesíthetőségéhez, így az ECOFIN felé a túlzott deficit eljárás továbbra is érvényben tartását javasolta, illetve utalt rá: megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára. Az ECOFIN idén január közepén elfogadta a Bizottság javaslatát, azaz egyedüliként az új tagországok közül továbbra is érvényben maradt ellenünk a túlzott deficit eljárás, és ma megérkezett a konkrét ajánlás is: a 4.7%-os idei deficit-célkitűzés teljesítéséhez további megszorítások szükségesek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?