0.5%-pontos újabb költségvetési megszorítást vár el idén az Európai Bizottság! (3.)

Pénzcentrum
2005. február 16. 13:04

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága elnökének ma közzétett állásfoglalása szerint Magyarországnak idén a tervezett 0.6%-pontos GDP-arányos hiánycsökkentésen kívül további 0.5%-pontos hiánycsökkentést kell végrehajtania, hogy valóban elérje az idei 4.7%-os GDP-arányos államháztartási hiánycélt, és így a maastrichti konvergencia-kritériumokban lefektetett 3%-os felső küszöbnek 2008-ra biztonsággal meg tudjon felelni.


Joaquim Alumnia, gazdasági és monetáris ügyi biztos szerint csak a magyar hatóságok fiskális konszolidáció melletti fokozottabb elkötelezettsége esetén teljesíthető 2008-ra az említett 3%-os küszöbszint alatti GDP-arányos államháztartási hiány. (Amint az ismert, csak akkor vezethető be Magyarországon az euró 2010-ben, ha 2008-ra teljesíteni tudjuk a konvergencia-kritériumokat.)

Az állásfoglalás azzal indokolja az idei további 0.5%-os megszorítás szükségességét, hogy 2008-ra 2.8%-os GDP-arányos deficitet ír elő a konvergencia-program, azonban ez csak nagyon szűk felfelé való eltérést engedélyez a 3%-os küszöbszinthez képest, így fokozott kockázata van a túllövésnek.

Emellett a Bizottság megítélése szerint az is indokolja a további kiigazítás szükségességét, hogy a 2005-ös makrogazdasági kilátások kevésbé tűnnek olyan kedvezőnek, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett. A Bizottság a megszorítások egyik lehetséges módjának tartja, hogy az idei költségvetésbe beépített mintegy 100 milliárdos nagyságrendű vésztartalékot emelje a kormány, illetve ebből a tartalékból valóban csak akkor engedjen meg kifizetéseket, ha már jól látható a 2005-ös 4.7%-os deficitcél elérhetősége.

A biztos felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy atervezett adóreform költségvetési kihatásai ne módosítsák a lefektetett deficitkritériumokat.

A mai bizottsági állásfoglalásról várhatóan március 8-án határoz a pénzügyminiszterek Tanácsa (ECOFIN). Ezt követően Magyarországnak 4 hónap áll rendelkezésére, hogy megtegye a szükséges lépéseket, és ezáltal meggyőzően bizonyítsa a 4.7%-os hiánycél elérhetőségét.

Az államháztartási hiány az előzetes adatok alapján tavaly 5.3% volt GDP-arányosan (ESA-95), az idei cél 4.7% (a deficitlefaragás sebessége tehát 0.6%-pont). A piac ezzel szemben jellemzően 4.9-5.0%-os deficittel számol idénre, ami azt jelentené, hogy már a negyedik egymást követő évben sem sikerülne elérni az eredetileg lefektetett hiánycélt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország 2004. májusában benyújtotta az euró 2010-es bevezethetőségéhez szükséges makropályát leíró konvergencia-programot. Eszerint a tavalyi 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiányt követően idén 4.1%-os lett volna a deficit. A tavalyi csúszás az év közepén már egyre inkább valószínűsíthető volt. Mivel a 2004. májusi csatlakozáskor Magyarország - 6 másik új tagországhoz hasonlóan - nem tudta teljesíteni a 3%-os deficitkritériumokat, így 2004. július 5-én automatikusan megindult ellenünk a túlzott deficit-eljárás. Emellett az ECOFIN (pénzügyminiszterek Tanácsa) ajánlásokat is megfogalmazott a magyar fiskális konszolidációval kapcsolatban.

Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4.1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4.6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A magyar hatóságok által megtett intézkedések az Európai Bizottság 2004. december 22-i állásfoglalása alapján elégtelenek voltak volt a fiskális célkitűzések teljesíthetőségéhez, így az ECOFIN felé a túlzott deficit eljárás továbbra is érvényben tartását javasolta, illetve utalt rá: megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára. Az ECOFIN idén január közepén elfogadta a Bizottság javaslatát, azaz egyedüliként az új tagországok közül továbbra is érvényben maradt ellenünk a túlzott deficit eljárás, és ma megérkezett a konkrét ajánlás is: a 4.7%-os idei deficit-célkitűzés teljesítéséhez további megszorítások szükségesek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?