0.5%-pontos újabb költségvetési megszorítást vár el idén az Európai Bizottság! (3.)

Pénzcentrum
2005. február 16. 13:04

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága elnökének ma közzétett állásfoglalása szerint Magyarországnak idén a tervezett 0.6%-pontos GDP-arányos hiánycsökkentésen kívül további 0.5%-pontos hiánycsökkentést kell végrehajtania, hogy valóban elérje az idei 4.7%-os GDP-arányos államháztartási hiánycélt, és így a maastrichti konvergencia-kritériumokban lefektetett 3%-os felső küszöbnek 2008-ra biztonsággal meg tudjon felelni.


Joaquim Alumnia, gazdasági és monetáris ügyi biztos szerint csak a magyar hatóságok fiskális konszolidáció melletti fokozottabb elkötelezettsége esetén teljesíthető 2008-ra az említett 3%-os küszöbszint alatti GDP-arányos államháztartási hiány. (Amint az ismert, csak akkor vezethető be Magyarországon az euró 2010-ben, ha 2008-ra teljesíteni tudjuk a konvergencia-kritériumokat.)

Az állásfoglalás azzal indokolja az idei további 0.5%-os megszorítás szükségességét, hogy 2008-ra 2.8%-os GDP-arányos deficitet ír elő a konvergencia-program, azonban ez csak nagyon szűk felfelé való eltérést engedélyez a 3%-os küszöbszinthez képest, így fokozott kockázata van a túllövésnek.

Emellett a Bizottság megítélése szerint az is indokolja a további kiigazítás szükségességét, hogy a 2005-ös makrogazdasági kilátások kevésbé tűnnek olyan kedvezőnek, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett. A Bizottság a megszorítások egyik lehetséges módjának tartja, hogy az idei költségvetésbe beépített mintegy 100 milliárdos nagyságrendű vésztartalékot emelje a kormány, illetve ebből a tartalékból valóban csak akkor engedjen meg kifizetéseket, ha már jól látható a 2005-ös 4.7%-os deficitcél elérhetősége.

A biztos felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy atervezett adóreform költségvetési kihatásai ne módosítsák a lefektetett deficitkritériumokat.

A mai bizottsági állásfoglalásról várhatóan március 8-án határoz a pénzügyminiszterek Tanácsa (ECOFIN). Ezt követően Magyarországnak 4 hónap áll rendelkezésére, hogy megtegye a szükséges lépéseket, és ezáltal meggyőzően bizonyítsa a 4.7%-os hiánycél elérhetőségét.

Az államháztartási hiány az előzetes adatok alapján tavaly 5.3% volt GDP-arányosan (ESA-95), az idei cél 4.7% (a deficitlefaragás sebessége tehát 0.6%-pont). A piac ezzel szemben jellemzően 4.9-5.0%-os deficittel számol idénre, ami azt jelentené, hogy már a negyedik egymást követő évben sem sikerülne elérni az eredetileg lefektetett hiánycélt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Magyarország 2004. májusában benyújtotta az euró 2010-es bevezethetőségéhez szükséges makropályát leíró konvergencia-programot. Eszerint a tavalyi 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiányt követően idén 4.1%-os lett volna a deficit. A tavalyi csúszás az év közepén már egyre inkább valószínűsíthető volt. Mivel a 2004. májusi csatlakozáskor Magyarország - 6 másik új tagországhoz hasonlóan - nem tudta teljesíteni a 3%-os deficitkritériumokat, így 2004. július 5-én automatikusan megindult ellenünk a túlzott deficit-eljárás. Emellett az ECOFIN (pénzügyminiszterek Tanácsa) ajánlásokat is megfogalmazott a magyar fiskális konszolidációval kapcsolatban.

Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4.1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4.6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A magyar hatóságok által megtett intézkedések az Európai Bizottság 2004. december 22-i állásfoglalása alapján elégtelenek voltak volt a fiskális célkitűzések teljesíthetőségéhez, így az ECOFIN felé a túlzott deficit eljárás továbbra is érvényben tartását javasolta, illetve utalt rá: megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára. Az ECOFIN idén január közepén elfogadta a Bizottság javaslatát, azaz egyedüliként az új tagországok közül továbbra is érvényben maradt ellenünk a túlzott deficit eljárás, és ma megérkezett a konkrét ajánlás is: a 4.7%-os idei deficit-célkitűzés teljesítéséhez további megszorítások szükségesek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem