21 °C Budapest

A nap grafikonja: Korrekció a régiós ipari termelésben decemberben - Mi állhat a háttérben?

Pénzcentrum
2005. február 15. 13:55

Ma tette közzé a magyar és a cseh statisztikai hivatal a decemberi ipari termelési adatokat, melyek érdemi visszaesést mutattak a novemberi volumenindexekhez képest (munkanaptényezővel kiigazított adatokkal foglalkozunk). Korábban már rendelkezésre álltak a lengyel és a szlovák adatok, így mód van rá, hogy röviden szemléltessük a régiós folyamatokat. Mind a négy ország esetében elmondható, hogy az elemzői várakozásoktól érdemben elmaradtak a tényadatok, és a novemberi adatokhoz képest is lassulás figyelhető meg. 2004 decemberében 2-vel több munkanap volt mint 2003-ban, emiatt a munkanaphatással korrigált indexek esetében a dinamika lassulása (ill. a termelés csökkenése) még szembetűnőbb.


Lengyelországban az elemzői prognózisokban szereplő 12-13%-os bővüléssel szemben mindössze 6.4%-os volt az év/év alapú ipari kibocsátás-növekedés, szemben a novemberi 11.4%-kal.

Szlovákiában a várt 2.5%-os emelkedéssel szemben mindössze 0.4%-os volt a bővülési ütem, novemberben 2.7%-os ipari termelésbővülést regisztráltak a statisztikusok.

Csehországban a novemberi 10.9%-os bővülést követően az ipari termelés munkanaptényezővel kiigazítva 3.9%-kal emelkedett, azaz 7%-pontos volt a visszaesés.


Az ábrán is jól látható, hogy Magyarország esetében volt a legszembetűnőbb a visszaesés: a novemberi munkanaptényezővel kiigazított 8%-os év/év alapú bővülés után 1.4%-os volt decemberben a visszaesés (9.4%-pontos zuhanás). A KSH magyarázata szerint a 2004. decemberi eredeti (3.5%) és munkanaphatástól megtisztított (-1.4%) volumenindexek 4.9 %pontos különbsége a naptári eltérésből adódik. 2003. decemberben 21 munkanap, 2004. decemberben 23 munkanap volt.(A cseh statisztikai hivatal is jelezte, hogy 2004. decemberében kettővel több munkanap volt.) A karácsonyi ünnepek 2004. decemberben hétvégére estek, valamint a karácsony és újév között egy teljes hét volt, így dacára annak, hogy több volt a munkanap, a nagyobb cégek többségénél kevesebb napon termeltek.

A munkanaphatás tehát nem mellékes változást okozott, azonban az ábrán is használt adatok ezzel korrigálva vannak. A magyar esetben a drasztikus letörés a KSH magyarázata szerint egyedi hatásokkal magyarázható (a termelés elszámolása egy nagyobb vállalatnál a hónapok között). A teljes kép regionálisan ugyanakkor arra utal, hogy a külső konjunktúra változása mérsékeltebb növekedést eredményezhet a következő hónapokban az új tagállamoknál.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem