19 °C Budapest

A nap grafikonja: Korrekció a régiós ipari termelésben decemberben - Mi állhat a háttérben?

Pénzcentrum
2005. február 15. 13:55

Ma tette közzé a magyar és a cseh statisztikai hivatal a decemberi ipari termelési adatokat, melyek érdemi visszaesést mutattak a novemberi volumenindexekhez képest (munkanaptényezővel kiigazított adatokkal foglalkozunk). Korábban már rendelkezésre álltak a lengyel és a szlovák adatok, így mód van rá, hogy röviden szemléltessük a régiós folyamatokat. Mind a négy ország esetében elmondható, hogy az elemzői várakozásoktól érdemben elmaradtak a tényadatok, és a novemberi adatokhoz képest is lassulás figyelhető meg. 2004 decemberében 2-vel több munkanap volt mint 2003-ban, emiatt a munkanaphatással korrigált indexek esetében a dinamika lassulása (ill. a termelés csökkenése) még szembetűnőbb.


Lengyelországban az elemzői prognózisokban szereplő 12-13%-os bővüléssel szemben mindössze 6.4%-os volt az év/év alapú ipari kibocsátás-növekedés, szemben a novemberi 11.4%-kal.

Szlovákiában a várt 2.5%-os emelkedéssel szemben mindössze 0.4%-os volt a bővülési ütem, novemberben 2.7%-os ipari termelésbővülést regisztráltak a statisztikusok.

Csehországban a novemberi 10.9%-os bővülést követően az ipari termelés munkanaptényezővel kiigazítva 3.9%-kal emelkedett, azaz 7%-pontos volt a visszaesés.


Az ábrán is jól látható, hogy Magyarország esetében volt a legszembetűnőbb a visszaesés: a novemberi munkanaptényezővel kiigazított 8%-os év/év alapú bővülés után 1.4%-os volt decemberben a visszaesés (9.4%-pontos zuhanás). A KSH magyarázata szerint a 2004. decemberi eredeti (3.5%) és munkanaphatástól megtisztított (-1.4%) volumenindexek 4.9 %pontos különbsége a naptári eltérésből adódik. 2003. decemberben 21 munkanap, 2004. decemberben 23 munkanap volt.(A cseh statisztikai hivatal is jelezte, hogy 2004. decemberében kettővel több munkanap volt.) A karácsonyi ünnepek 2004. decemberben hétvégére estek, valamint a karácsony és újév között egy teljes hét volt, így dacára annak, hogy több volt a munkanap, a nagyobb cégek többségénél kevesebb napon termeltek.

A munkanaphatás tehát nem mellékes változást okozott, azonban az ábrán is használt adatok ezzel korrigálva vannak. A magyar esetben a drasztikus letörés a KSH magyarázata szerint egyedi hatásokkal magyarázható (a termelés elszámolása egy nagyobb vállalatnál a hónapok között). A teljes kép regionálisan ugyanakkor arra utal, hogy a külső konjunktúra változása mérsékeltebb növekedést eredményezhet a következő hónapokban az új tagállamoknál.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?