22 °C Budapest

Deutsche Bank: 2012 lehet a magyar euró-bevezetés reális dátuma

Pénzcentrum
2005. február 7. 15:28

A Deutsche Bank kutatórészlegének közgazdászai szerint csak 2012-ben kerülhet sor Magyarország euróövezeti csatlakozására, a négy régiós versenytárs közül utoljára. A DB Research MTI-hez eljuttatott tanulmányában azzal számol, hogy Szlovákia 2009-ben, Csehország 2010-ben, Lengyelország pedig 2011-ben csatlakozik majd az euró-övezethez. A múlt héten a Fitch elemzője egy konferencián utalt rá, hogy egy-két évvel csúszhat az euró-csatlakozás Magyarország esetében.

Mik indokolják a véleményt?

A neves bank kutatói szerint a legfőbb gondot a V4-országok számára a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiány kritérium teljesítése a leginkább nehéz kérdés. Magyarország esetében azért tartják indokoltnak a 2012-es évszám felvetését, mert az államháztartási konszolidáció szükségessége mellett az ország nagy külső egyensúlyhiánnyal is szembesül.

A kutatók az említett négy ország konvergencia-programjait alaposan tanulmányozták, és ebből vonták le azt a következtetést, hogy főként Lengyelország és Magyarország esetében optimista képet vázolnak fel az államháztartási konszolidációra és egyéb makrováltozókra, például a növekedésre nézve. A kutatók szerint a fiskális konszolidációval kapcsolatos politikai elkötelezettség alakulása - és ennek folytán az euróövezeti csatlakozás időzítése - szempontjából a legnagyobb veszélyforrás a térségben 2005/2006-ban tartandó általános választások kimenetele.

A DB szakértői Magyarország esetében kevésbé bíznak a konvergencia-program pontos végrehajtásában. A tanulmány szerint "tekintetbe véve a kormány eddigi csalódást keltő teljesítményét a célok teljesítésében, tekintetbe véve a célkitűzések eléréséhez szükséges, politikailag bonyolult döntéseket, a 2006-os általános választást, úgy véljük, hogy a GDP-hez viszonyított deficit az idén megmarad a körülbelül 5.3 százalékos szinten. Az új kormánynak a deficit csökkentése melletti elkötelezettsége kulcselem lesz az euró bevezetésének időzítése szempontjából".

Politikai döntés lehet a csatlakozás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Deutsche elemzői a tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy az euró-övezeti tagságról szóló döntés jórészt politikai. Azaz még ha a négy közép-európai ország nem is teljesíti a maastrichti stabilitási és növekedési paktum egy-két kritériumát, igent mondhatnak a csatlakozásukra, ha az országok rendelkeznek hitelt érdemlő kiigazítási tervvel, amellyel biztosítják a kritériumok teljesítését a nem túl távoli jövőben - szögezi le a kutatói véleményt tükröző tanulmány.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Amint arról beszámoltunk: múlt héten a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szemináriumán a DB tanulmánya megállapításaival egybevágó nyilatkozat hangzott el. A Fitch elemzője szerint a 2010-es euró-csatlakozási dátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, de elképzelhető egy-két éves csúszás.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24