19 °C Budapest

Deutsche Bank: 2012 lehet a magyar euró-bevezetés reális dátuma

Pénzcentrum
2005. február 7. 15:28

A Deutsche Bank kutatórészlegének közgazdászai szerint csak 2012-ben kerülhet sor Magyarország euróövezeti csatlakozására, a négy régiós versenytárs közül utoljára. A DB Research MTI-hez eljuttatott tanulmányában azzal számol, hogy Szlovákia 2009-ben, Csehország 2010-ben, Lengyelország pedig 2011-ben csatlakozik majd az euró-övezethez. A múlt héten a Fitch elemzője egy konferencián utalt rá, hogy egy-két évvel csúszhat az euró-csatlakozás Magyarország esetében.

Mik indokolják a véleményt?

A neves bank kutatói szerint a legfőbb gondot a V4-országok számára a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiány kritérium teljesítése a leginkább nehéz kérdés. Magyarország esetében azért tartják indokoltnak a 2012-es évszám felvetését, mert az államháztartási konszolidáció szükségessége mellett az ország nagy külső egyensúlyhiánnyal is szembesül.

A kutatók az említett négy ország konvergencia-programjait alaposan tanulmányozták, és ebből vonták le azt a következtetést, hogy főként Lengyelország és Magyarország esetében optimista képet vázolnak fel az államháztartási konszolidációra és egyéb makrováltozókra, például a növekedésre nézve. A kutatók szerint a fiskális konszolidációval kapcsolatos politikai elkötelezettség alakulása - és ennek folytán az euróövezeti csatlakozás időzítése - szempontjából a legnagyobb veszélyforrás a térségben 2005/2006-ban tartandó általános választások kimenetele.

A DB szakértői Magyarország esetében kevésbé bíznak a konvergencia-program pontos végrehajtásában. A tanulmány szerint "tekintetbe véve a kormány eddigi csalódást keltő teljesítményét a célok teljesítésében, tekintetbe véve a célkitűzések eléréséhez szükséges, politikailag bonyolult döntéseket, a 2006-os általános választást, úgy véljük, hogy a GDP-hez viszonyított deficit az idén megmarad a körülbelül 5.3 százalékos szinten. Az új kormánynak a deficit csökkentése melletti elkötelezettsége kulcselem lesz az euró bevezetésének időzítése szempontjából".

Politikai döntés lehet a csatlakozás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Deutsche elemzői a tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy az euró-övezeti tagságról szóló döntés jórészt politikai. Azaz még ha a négy közép-európai ország nem is teljesíti a maastrichti stabilitási és növekedési paktum egy-két kritériumát, igent mondhatnak a csatlakozásukra, ha az országok rendelkeznek hitelt érdemlő kiigazítási tervvel, amellyel biztosítják a kritériumok teljesítését a nem túl távoli jövőben - szögezi le a kutatói véleményt tükröző tanulmány.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Amint arról beszámoltunk: múlt héten a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szemináriumán a DB tanulmánya megállapításaival egybevágó nyilatkozat hangzott el. A Fitch elemzője szerint a 2010-es euró-csatlakozási dátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, de elképzelhető egy-két éves csúszás.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?