22 °C Budapest

Deutsche Bank: 2012 lehet a magyar euró-bevezetés reális dátuma

Pénzcentrum
2005. február 7. 15:28

A Deutsche Bank kutatórészlegének közgazdászai szerint csak 2012-ben kerülhet sor Magyarország euróövezeti csatlakozására, a négy régiós versenytárs közül utoljára. A DB Research MTI-hez eljuttatott tanulmányában azzal számol, hogy Szlovákia 2009-ben, Csehország 2010-ben, Lengyelország pedig 2011-ben csatlakozik majd az euró-övezethez. A múlt héten a Fitch elemzője egy konferencián utalt rá, hogy egy-két évvel csúszhat az euró-csatlakozás Magyarország esetében.

Mik indokolják a véleményt?

A neves bank kutatói szerint a legfőbb gondot a V4-országok számára a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiány kritérium teljesítése a leginkább nehéz kérdés. Magyarország esetében azért tartják indokoltnak a 2012-es évszám felvetését, mert az államháztartási konszolidáció szükségessége mellett az ország nagy külső egyensúlyhiánnyal is szembesül.

A kutatók az említett négy ország konvergencia-programjait alaposan tanulmányozták, és ebből vonták le azt a következtetést, hogy főként Lengyelország és Magyarország esetében optimista képet vázolnak fel az államháztartási konszolidációra és egyéb makrováltozókra, például a növekedésre nézve. A kutatók szerint a fiskális konszolidációval kapcsolatos politikai elkötelezettség alakulása - és ennek folytán az euróövezeti csatlakozás időzítése - szempontjából a legnagyobb veszélyforrás a térségben 2005/2006-ban tartandó általános választások kimenetele.

A DB szakértői Magyarország esetében kevésbé bíznak a konvergencia-program pontos végrehajtásában. A tanulmány szerint "tekintetbe véve a kormány eddigi csalódást keltő teljesítményét a célok teljesítésében, tekintetbe véve a célkitűzések eléréséhez szükséges, politikailag bonyolult döntéseket, a 2006-os általános választást, úgy véljük, hogy a GDP-hez viszonyított deficit az idén megmarad a körülbelül 5.3 százalékos szinten. Az új kormánynak a deficit csökkentése melletti elkötelezettsége kulcselem lesz az euró bevezetésének időzítése szempontjából".

Politikai döntés lehet a csatlakozás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Deutsche elemzői a tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy az euró-övezeti tagságról szóló döntés jórészt politikai. Azaz még ha a négy közép-európai ország nem is teljesíti a maastrichti stabilitási és növekedési paktum egy-két kritériumát, igent mondhatnak a csatlakozásukra, ha az országok rendelkeznek hitelt érdemlő kiigazítási tervvel, amellyel biztosítják a kritériumok teljesítését a nem túl távoli jövőben - szögezi le a kutatói véleményt tükröző tanulmány.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Amint arról beszámoltunk: múlt héten a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szemináriumán a DB tanulmánya megállapításaival egybevágó nyilatkozat hangzott el. A Fitch elemzője szerint a 2010-es euró-csatlakozási dátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, de elképzelhető egy-két éves csúszás.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44