Deutsche Bank: 2012 lehet a magyar euró-bevezetés reális dátuma

Pénzcentrum
2005. február 7. 15:28

A Deutsche Bank kutatórészlegének közgazdászai szerint csak 2012-ben kerülhet sor Magyarország euróövezeti csatlakozására, a négy régiós versenytárs közül utoljára. A DB Research MTI-hez eljuttatott tanulmányában azzal számol, hogy Szlovákia 2009-ben, Csehország 2010-ben, Lengyelország pedig 2011-ben csatlakozik majd az euró-övezethez. A múlt héten a Fitch elemzője egy konferencián utalt rá, hogy egy-két évvel csúszhat az euró-csatlakozás Magyarország esetében.

Mik indokolják a véleményt?

A neves bank kutatói szerint a legfőbb gondot a V4-országok számára a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiány kritérium teljesítése a leginkább nehéz kérdés. Magyarország esetében azért tartják indokoltnak a 2012-es évszám felvetését, mert az államháztartási konszolidáció szükségessége mellett az ország nagy külső egyensúlyhiánnyal is szembesül.

A kutatók az említett négy ország konvergencia-programjait alaposan tanulmányozták, és ebből vonták le azt a következtetést, hogy főként Lengyelország és Magyarország esetében optimista képet vázolnak fel az államháztartási konszolidációra és egyéb makrováltozókra, például a növekedésre nézve. A kutatók szerint a fiskális konszolidációval kapcsolatos politikai elkötelezettség alakulása - és ennek folytán az euróövezeti csatlakozás időzítése - szempontjából a legnagyobb veszélyforrás a térségben 2005/2006-ban tartandó általános választások kimenetele.

A DB szakértői Magyarország esetében kevésbé bíznak a konvergencia-program pontos végrehajtásában. A tanulmány szerint "tekintetbe véve a kormány eddigi csalódást keltő teljesítményét a célok teljesítésében, tekintetbe véve a célkitűzések eléréséhez szükséges, politikailag bonyolult döntéseket, a 2006-os általános választást, úgy véljük, hogy a GDP-hez viszonyított deficit az idén megmarad a körülbelül 5.3 százalékos szinten. Az új kormánynak a deficit csökkentése melletti elkötelezettsége kulcselem lesz az euró bevezetésének időzítése szempontjából".

Politikai döntés lehet a csatlakozás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Deutsche elemzői a tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy az euró-övezeti tagságról szóló döntés jórészt politikai. Azaz még ha a négy közép-európai ország nem is teljesíti a maastrichti stabilitási és növekedési paktum egy-két kritériumát, igent mondhatnak a csatlakozásukra, ha az országok rendelkeznek hitelt érdemlő kiigazítási tervvel, amellyel biztosítják a kritériumok teljesítését a nem túl távoli jövőben - szögezi le a kutatói véleményt tükröző tanulmány.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Amint arról beszámoltunk: múlt héten a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szemináriumán a DB tanulmánya megállapításaival egybevágó nyilatkozat hangzott el. A Fitch elemzője szerint a 2010-es euró-csatlakozási dátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, de elképzelhető egy-két éves csúszás.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm