10 °C Budapest

Befektetési alapok 2004-ben: a jó teljesítmény ellenére sem vették a részvényalapokat

Pénzcentrum
2005. január 19. 12:34

Igen kedvezően alakult a tavalyi utolsó negyedév a befektetési alapkezelők számára. A nyilvános alapokban kezelt vagyon (1,025 mrd Ft) számításaink szerint közel 200 mrd Ft-tal emelkedett, és valamivel több mint 120 mrd Ft-tal marad el a korábbi csúcsnak számító 1,150 mrd Ft körüli értéktől. A legtöbb pénz az eddig jelentős vagyonvesztést elszenvedő kötvényalapokba áramlott, de jelentős tőke érkezett a pénzpiaci és ingatlan alapokba is. A tőzsdei árfolyamok jelentős emelkedése ellenére a részvényalapokban a megtakarítók alig vásároltak jegyeket. A nemzetközi vegyes alapok jelentős növekedése mögött az általunk ide sorolt garantált alapok indulása állt.


Számításaink szerint a nyilvános alapokban kezelt vagyon a tavalyi év végén 1,025 mrd Ft-ot tett ki. Ez 197 milliárd forinttal magasabb, mint 2004 szeptember végén volt. Míg az első félévet a vagyonvesztés jellemezte, addig a második félévben már érezhető volt némi élénkülés. Ebben meghatározó szerepet játszott a kedvező tőkepiaci környezet: a nyár végén tartós hozamcsökkenés indult, a tőzsdei árfolyamok szintén meredeken emelkedtek (BUX- csúcsok).

A nettó eszközértékek alakulását típusok szerint értékelve látható, hogy a legjelentősebb bővülés a harmadik negyedévben a kötvény alapoknál volt. Ugyanakkor jól megmutatkoznak a korábbi kedvezőtlen szakaszok is, ugyanis éves szinten még mindig csökkent a vagyontömeg. A pénzpiaci alapok növekedése viszonylag stabil, de összméretük a kötvény alapokétól továbbra is elmarad.

Ha a vagyonváltozást az árfolyamváltozással korrigáljuk, akkor a nettó vásárlások illetve visszaváltások volumenét kapjuk. Számításaink közelítő értékeket tartalmaznak. Az alábbi táblázatból két elemet emelnénk ki. Az egyik, hogy a részvénypiac kitűnő teljesítménye ellenére alig volt vásárlás a negyedik negyedévben. A másik, hogy a nemzetközi alapok annak ellenére is megőrizték népszerűségüket, hogy a forint jelentősen erősödött a dollárral és az euróval szemben. Itt utalni kell arra, hogy a nemzetközi vegyes alapok között szerepeltettük a garantált alapokat, melyekből számos indult az elmúlt egy évben.

A típusok vizsgálata után térjünk át az alapkezelők pozíciójának változására. A domináns szereplő továbbra is az OTP. Bár piaci részesedése a tavalyi utolsó negyedévben emelkedett, továbbra is jelentősen elmarad 2003 végi részesedéséhez képest. A Budapest Alapkezelő kicsit hátrább csúszott, az elmúlt időszak nagy nyertese az Erste volt (részben a Postabank akvizícióhoz kapcsolódóan). A K&H Alapkezelő relatív piaci pozíciója bár az utolsó negyedévben valamit romlott, éves szinten javult. Az indított garantált alapok a K&H tevékenységének egyik sikertermékei voltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állományi illetve pénzáramlási adatok vizsgálata után térjünk át a hozamokra. Ha a piacot nézzük látható, hogy szinte minden hazai szegmens számára kedvezőek voltak a körülmények. A forint mind az euróval, mind a dollárral szemben erősödött, ami erősen rányomta a bélyegét a nemzetközi alapok teljesítményére.

A típusok hozamait vizsgálva magasan a részvény alapok teljesítettek a legjobban. A 16% feletti negyedik negyedéves BUX emelkedés erősen tükröződött az egyes alapok hozamaiban.

A hozamesés a kötvényalapok teljesítményét dobta meg. A 2003-as kedvezőtlen időszak után így az utóbbi alaptípus iránti bizalom ismét nagymértékben javult. Az ingatlan alapokra továbbra is viszonylag kiegyensúlyozott teljesítmény, stabil hozam jellemző. A nemzetközi alapok teljesítményét az erősödő forint rontotta.

Végül nézzük meg, az adott típusokon belül kik voltak a legjobban teljesítők. Az alábbi táblázat a TOP 3-kat tartalmazza.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem