3 °C Budapest

Befektetési alapok 2004-ben: a jó teljesítmény ellenére sem vették a részvényalapokat

Pénzcentrum
2005. január 19. 12:34

Igen kedvezően alakult a tavalyi utolsó negyedév a befektetési alapkezelők számára. A nyilvános alapokban kezelt vagyon (1,025 mrd Ft) számításaink szerint közel 200 mrd Ft-tal emelkedett, és valamivel több mint 120 mrd Ft-tal marad el a korábbi csúcsnak számító 1,150 mrd Ft körüli értéktől. A legtöbb pénz az eddig jelentős vagyonvesztést elszenvedő kötvényalapokba áramlott, de jelentős tőke érkezett a pénzpiaci és ingatlan alapokba is. A tőzsdei árfolyamok jelentős emelkedése ellenére a részvényalapokban a megtakarítók alig vásároltak jegyeket. A nemzetközi vegyes alapok jelentős növekedése mögött az általunk ide sorolt garantált alapok indulása állt.


Számításaink szerint a nyilvános alapokban kezelt vagyon a tavalyi év végén 1,025 mrd Ft-ot tett ki. Ez 197 milliárd forinttal magasabb, mint 2004 szeptember végén volt. Míg az első félévet a vagyonvesztés jellemezte, addig a második félévben már érezhető volt némi élénkülés. Ebben meghatározó szerepet játszott a kedvező tőkepiaci környezet: a nyár végén tartós hozamcsökkenés indult, a tőzsdei árfolyamok szintén meredeken emelkedtek (BUX- csúcsok).

A nettó eszközértékek alakulását típusok szerint értékelve látható, hogy a legjelentősebb bővülés a harmadik negyedévben a kötvény alapoknál volt. Ugyanakkor jól megmutatkoznak a korábbi kedvezőtlen szakaszok is, ugyanis éves szinten még mindig csökkent a vagyontömeg. A pénzpiaci alapok növekedése viszonylag stabil, de összméretük a kötvény alapokétól továbbra is elmarad.

Ha a vagyonváltozást az árfolyamváltozással korrigáljuk, akkor a nettó vásárlások illetve visszaváltások volumenét kapjuk. Számításaink közelítő értékeket tartalmaznak. Az alábbi táblázatból két elemet emelnénk ki. Az egyik, hogy a részvénypiac kitűnő teljesítménye ellenére alig volt vásárlás a negyedik negyedévben. A másik, hogy a nemzetközi alapok annak ellenére is megőrizték népszerűségüket, hogy a forint jelentősen erősödött a dollárral és az euróval szemben. Itt utalni kell arra, hogy a nemzetközi vegyes alapok között szerepeltettük a garantált alapokat, melyekből számos indult az elmúlt egy évben.

A típusok vizsgálata után térjünk át az alapkezelők pozíciójának változására. A domináns szereplő továbbra is az OTP. Bár piaci részesedése a tavalyi utolsó negyedévben emelkedett, továbbra is jelentősen elmarad 2003 végi részesedéséhez képest. A Budapest Alapkezelő kicsit hátrább csúszott, az elmúlt időszak nagy nyertese az Erste volt (részben a Postabank akvizícióhoz kapcsolódóan). A K&H Alapkezelő relatív piaci pozíciója bár az utolsó negyedévben valamit romlott, éves szinten javult. Az indított garantált alapok a K&H tevékenységének egyik sikertermékei voltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állományi illetve pénzáramlási adatok vizsgálata után térjünk át a hozamokra. Ha a piacot nézzük látható, hogy szinte minden hazai szegmens számára kedvezőek voltak a körülmények. A forint mind az euróval, mind a dollárral szemben erősödött, ami erősen rányomta a bélyegét a nemzetközi alapok teljesítményére.

A típusok hozamait vizsgálva magasan a részvény alapok teljesítettek a legjobban. A 16% feletti negyedik negyedéves BUX emelkedés erősen tükröződött az egyes alapok hozamaiban.

A hozamesés a kötvényalapok teljesítményét dobta meg. A 2003-as kedvezőtlen időszak után így az utóbbi alaptípus iránti bizalom ismét nagymértékben javult. Az ingatlan alapokra továbbra is viszonylag kiegyensúlyozott teljesítmény, stabil hozam jellemző. A nemzetközi alapok teljesítményét az erősödő forint rontotta.

Végül nézzük meg, az adott típusokon belül kik voltak a legjobban teljesítők. Az alábbi táblázat a TOP 3-kat tartalmazza.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?