21 °C Budapest

Befektetési alapok 2004-ben: a jó teljesítmény ellenére sem vették a részvényalapokat

Pénzcentrum
2005. január 19. 12:34

Igen kedvezően alakult a tavalyi utolsó negyedév a befektetési alapkezelők számára. A nyilvános alapokban kezelt vagyon (1,025 mrd Ft) számításaink szerint közel 200 mrd Ft-tal emelkedett, és valamivel több mint 120 mrd Ft-tal marad el a korábbi csúcsnak számító 1,150 mrd Ft körüli értéktől. A legtöbb pénz az eddig jelentős vagyonvesztést elszenvedő kötvényalapokba áramlott, de jelentős tőke érkezett a pénzpiaci és ingatlan alapokba is. A tőzsdei árfolyamok jelentős emelkedése ellenére a részvényalapokban a megtakarítók alig vásároltak jegyeket. A nemzetközi vegyes alapok jelentős növekedése mögött az általunk ide sorolt garantált alapok indulása állt.


Számításaink szerint a nyilvános alapokban kezelt vagyon a tavalyi év végén 1,025 mrd Ft-ot tett ki. Ez 197 milliárd forinttal magasabb, mint 2004 szeptember végén volt. Míg az első félévet a vagyonvesztés jellemezte, addig a második félévben már érezhető volt némi élénkülés. Ebben meghatározó szerepet játszott a kedvező tőkepiaci környezet: a nyár végén tartós hozamcsökkenés indult, a tőzsdei árfolyamok szintén meredeken emelkedtek (BUX- csúcsok).

A nettó eszközértékek alakulását típusok szerint értékelve látható, hogy a legjelentősebb bővülés a harmadik negyedévben a kötvény alapoknál volt. Ugyanakkor jól megmutatkoznak a korábbi kedvezőtlen szakaszok is, ugyanis éves szinten még mindig csökkent a vagyontömeg. A pénzpiaci alapok növekedése viszonylag stabil, de összméretük a kötvény alapokétól továbbra is elmarad.

Ha a vagyonváltozást az árfolyamváltozással korrigáljuk, akkor a nettó vásárlások illetve visszaváltások volumenét kapjuk. Számításaink közelítő értékeket tartalmaznak. Az alábbi táblázatból két elemet emelnénk ki. Az egyik, hogy a részvénypiac kitűnő teljesítménye ellenére alig volt vásárlás a negyedik negyedévben. A másik, hogy a nemzetközi alapok annak ellenére is megőrizték népszerűségüket, hogy a forint jelentősen erősödött a dollárral és az euróval szemben. Itt utalni kell arra, hogy a nemzetközi vegyes alapok között szerepeltettük a garantált alapokat, melyekből számos indult az elmúlt egy évben.

A típusok vizsgálata után térjünk át az alapkezelők pozíciójának változására. A domináns szereplő továbbra is az OTP. Bár piaci részesedése a tavalyi utolsó negyedévben emelkedett, továbbra is jelentősen elmarad 2003 végi részesedéséhez képest. A Budapest Alapkezelő kicsit hátrább csúszott, az elmúlt időszak nagy nyertese az Erste volt (részben a Postabank akvizícióhoz kapcsolódóan). A K&H Alapkezelő relatív piaci pozíciója bár az utolsó negyedévben valamit romlott, éves szinten javult. Az indított garantált alapok a K&H tevékenységének egyik sikertermékei voltak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állományi illetve pénzáramlási adatok vizsgálata után térjünk át a hozamokra. Ha a piacot nézzük látható, hogy szinte minden hazai szegmens számára kedvezőek voltak a körülmények. A forint mind az euróval, mind a dollárral szemben erősödött, ami erősen rányomta a bélyegét a nemzetközi alapok teljesítményére.

A típusok hozamait vizsgálva magasan a részvény alapok teljesítettek a legjobban. A 16% feletti negyedik negyedéves BUX emelkedés erősen tükröződött az egyes alapok hozamaiban.

A hozamesés a kötvényalapok teljesítményét dobta meg. A 2003-as kedvezőtlen időszak után így az utóbbi alaptípus iránti bizalom ismét nagymértékben javult. Az ingatlan alapokra továbbra is viszonylag kiegyensúlyozott teljesítmény, stabil hozam jellemző. A nemzetközi alapok teljesítményét az erősödő forint rontotta.

Végül nézzük meg, az adott típusokon belül kik voltak a legjobban teljesítők. Az alábbi táblázat a TOP 3-kat tartalmazza.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem