Elégedett az EU-biztos a magyarok érdeklődésével az EU-támogatásokért

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:33

Ma jelentette meg az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner a 2004. évre vonatkozó, az EU Strukturális és Kohéziós Alapjai pénzeinek felhasználásával kapcsolatos beszámolóját. A jelentés szerint a nagy érdeklődés miatt az eddigi legmagasabb pályázható pénzkeretet is 2.4 milliárd euróval meg kellett emelni. A beszámoló szerint a májusban az EU-hoz csatlakozott új tagországokban is megfelelő volt a pályázati pénzek felhasználása.

Danuta Hübner a beszámolóban példaként említi Magyarországot, ahol megfelelő az érdeklődés a pályázati pénzek iránt. A május 1-jei csatlakozás, és 2004. november vége között összesen 15 620 pályázat érkezett be az elbíráló magyar hatóságokhoz, melyek közül 3 705 vált támogatottá.

A jelentés a lengyel pénzfelhasználássikerét is kiemeli: számos víztisztító mű, illetve berendezés, valamint bizonyos autópálya-szakaszok (az A2 és az A4-es sztrádán) váltak támogatottá az EU alapokból is. Csak az említett autópálya-szakaszok EU-támogatása 500 millió eurót tett ki.

A jelentés kiemeli azt is, hogy az EU-15 tagállamaiban 2004-ben mindössze 1%-ra csökkent a 2002 óta megítélt, de fel nem használt pénzek aránya. A tavalyi évben több mint 8 milliárd eurót tett ki a strukturális alapokból a középtávú, legígéretesebb projektek támogatása. A kedvező eredmények alapján Danuta Hübner szerint megalapozottak az EU strukturális alapjainak 2007-2013 közötti évekre szóló pénzügyi célkitűzései, és véleménye szerint a kohéziós politika egyre nagyobb szerepet játszik az unió lisszaboni stratégiájának megvalósításában.

A biztosi jelentés szerint a megemelt keretösszegek jól mutatják a Strukturális és Kohéziós Alapok sikerét. Az alapokból juttatott pályázati pénzek elengedhetetlenül fontosak a regionális versenyképesség emeléséhez. Az említett alapok meghatározott feltételrendszerben az EU-átlag alatti fejlettségű területeknek nyújtanak támogatásokat olyan projektek számára, melyek pl. a foglalkoztatottság emelését, vagy az infrastruktúra fejlesztését célozzák.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felzárkóztatásban komoly szerepet játszó Strukturális és Kohéziós Alapok teljes EU által biztosított keretösszege 2005-ben mintegy 44 milliárd eurót tesz ki, míg a 2007-2013 közötti (új EU-költségvetési periódusban) a tervek szerint 2004-es áron számolva 336.1 milliárd eurót tesz majd ki. A biztosi jelentés szerint a fő célkitűzések a konvergencia-folyamat támogatása, a versenyképesség erősítése, illetve az együttműködés elősegítése lesznek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?