1 °C Budapest

Elégedett az EU-biztos a magyarok érdeklődésével az EU-támogatásokért

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:33

Ma jelentette meg az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner a 2004. évre vonatkozó, az EU Strukturális és Kohéziós Alapjai pénzeinek felhasználásával kapcsolatos beszámolóját. A jelentés szerint a nagy érdeklődés miatt az eddigi legmagasabb pályázható pénzkeretet is 2.4 milliárd euróval meg kellett emelni. A beszámoló szerint a májusban az EU-hoz csatlakozott új tagországokban is megfelelő volt a pályázati pénzek felhasználása.

Danuta Hübner a beszámolóban példaként említi Magyarországot, ahol megfelelő az érdeklődés a pályázati pénzek iránt. A május 1-jei csatlakozás, és 2004. november vége között összesen 15 620 pályázat érkezett be az elbíráló magyar hatóságokhoz, melyek közül 3 705 vált támogatottá.

A jelentés a lengyel pénzfelhasználássikerét is kiemeli: számos víztisztító mű, illetve berendezés, valamint bizonyos autópálya-szakaszok (az A2 és az A4-es sztrádán) váltak támogatottá az EU alapokból is. Csak az említett autópálya-szakaszok EU-támogatása 500 millió eurót tett ki.

A jelentés kiemeli azt is, hogy az EU-15 tagállamaiban 2004-ben mindössze 1%-ra csökkent a 2002 óta megítélt, de fel nem használt pénzek aránya. A tavalyi évben több mint 8 milliárd eurót tett ki a strukturális alapokból a középtávú, legígéretesebb projektek támogatása. A kedvező eredmények alapján Danuta Hübner szerint megalapozottak az EU strukturális alapjainak 2007-2013 közötti évekre szóló pénzügyi célkitűzései, és véleménye szerint a kohéziós politika egyre nagyobb szerepet játszik az unió lisszaboni stratégiájának megvalósításában.

A biztosi jelentés szerint a megemelt keretösszegek jól mutatják a Strukturális és Kohéziós Alapok sikerét. Az alapokból juttatott pályázati pénzek elengedhetetlenül fontosak a regionális versenyképesség emeléséhez. Az említett alapok meghatározott feltételrendszerben az EU-átlag alatti fejlettségű területeknek nyújtanak támogatásokat olyan projektek számára, melyek pl. a foglalkoztatottság emelését, vagy az infrastruktúra fejlesztését célozzák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felzárkóztatásban komoly szerepet játszó Strukturális és Kohéziós Alapok teljes EU által biztosított keretösszege 2005-ben mintegy 44 milliárd eurót tesz ki, míg a 2007-2013 közötti (új EU-költségvetési periódusban) a tervek szerint 2004-es áron számolva 336.1 milliárd eurót tesz majd ki. A biztosi jelentés szerint a fő célkitűzések a konvergencia-folyamat támogatása, a versenyképesség erősítése, illetve az együttműködés elősegítése lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem