Elégedett az EU-biztos a magyarok érdeklődésével az EU-támogatásokért

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:33

Ma jelentette meg az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner a 2004. évre vonatkozó, az EU Strukturális és Kohéziós Alapjai pénzeinek felhasználásával kapcsolatos beszámolóját. A jelentés szerint a nagy érdeklődés miatt az eddigi legmagasabb pályázható pénzkeretet is 2.4 milliárd euróval meg kellett emelni. A beszámoló szerint a májusban az EU-hoz csatlakozott új tagországokban is megfelelő volt a pályázati pénzek felhasználása.

Danuta Hübner a beszámolóban példaként említi Magyarországot, ahol megfelelő az érdeklődés a pályázati pénzek iránt. A május 1-jei csatlakozás, és 2004. november vége között összesen 15 620 pályázat érkezett be az elbíráló magyar hatóságokhoz, melyek közül 3 705 vált támogatottá.

A jelentés a lengyel pénzfelhasználássikerét is kiemeli: számos víztisztító mű, illetve berendezés, valamint bizonyos autópálya-szakaszok (az A2 és az A4-es sztrádán) váltak támogatottá az EU alapokból is. Csak az említett autópálya-szakaszok EU-támogatása 500 millió eurót tett ki.

A jelentés kiemeli azt is, hogy az EU-15 tagállamaiban 2004-ben mindössze 1%-ra csökkent a 2002 óta megítélt, de fel nem használt pénzek aránya. A tavalyi évben több mint 8 milliárd eurót tett ki a strukturális alapokból a középtávú, legígéretesebb projektek támogatása. A kedvező eredmények alapján Danuta Hübner szerint megalapozottak az EU strukturális alapjainak 2007-2013 közötti évekre szóló pénzügyi célkitűzései, és véleménye szerint a kohéziós politika egyre nagyobb szerepet játszik az unió lisszaboni stratégiájának megvalósításában.

A biztosi jelentés szerint a megemelt keretösszegek jól mutatják a Strukturális és Kohéziós Alapok sikerét. Az alapokból juttatott pályázati pénzek elengedhetetlenül fontosak a regionális versenyképesség emeléséhez. Az említett alapok meghatározott feltételrendszerben az EU-átlag alatti fejlettségű területeknek nyújtanak támogatásokat olyan projektek számára, melyek pl. a foglalkoztatottság emelését, vagy az infrastruktúra fejlesztését célozzák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felzárkóztatásban komoly szerepet játszó Strukturális és Kohéziós Alapok teljes EU által biztosított keretösszege 2005-ben mintegy 44 milliárd eurót tesz ki, míg a 2007-2013 közötti (új EU-költségvetési periódusban) a tervek szerint 2004-es áron számolva 336.1 milliárd eurót tesz majd ki. A biztosi jelentés szerint a fő célkitűzések a konvergencia-folyamat támogatása, a versenyképesség erősítése, illetve az együttműködés elősegítése lesznek.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08