25 °C Budapest

FED Minutes: újabb lökés a dollárnak

Pénzcentrum
2005. január 5. 09:36

Tegnap lett nyilvános a legutóbbi Nyíltpiaci Bizottság-i ülés (2004. dec. 14.) jegyzőkönyve. A Bizottság tagjainak hozzászólásait összefoglaló jegyzet szerint az amerikai gazdasági növekedés biztos talajon áll, és meglehetősen ellenállónak mutatkozik az emelkedő olajárakkal szemben. Egyes tagok szerint erősödhet az inflációs nyomás, a federal funds rate célértéke a szükségesnél alacsonyabb. A jegyzőkönyv tartalma a korábban megindult kamatemelési sorozatra folytatódására utal, mely kedvezőtlenül hatott a kötvénypiacra, ezzel szemben erősítette a dollárt.

A FED értékelése szerint az amerikai gazdasági növekedés egyre szélesebb bázisú és biztos talajon áll. A munkaerőpiaci feltételek a gazdasági növekedéssel párhuzamosan javulnak, a lakosság és üzleti vállalkozások kiadásai egészséges ütemben nőnek.

A gazdaság kilátásait tekintve a federal funds rate célértéke reál értelemben túlzottan alacsonynak tekinthető a kívánatos célhoz képest, ezért további kamatemelésekre lesz szükség. A gyenge dollár, a magas olajár, a termelékenységnövekedés lassulása az inflációs feszültségek növekedésének irányába hat. Ennek megfékezése a szigorúbb kamatkondícókkal képzelhető el.

Az alacsony kamatszint a rendszerben levő likviditást is jelentősen felduzzasztotta, és a túlzott kockázatvállalást ösztönzi. Ez az eszközpiacokon buborékok kialakulásához vezet.

eurusdcomp
eurusdcomp
A jegyzőkönyv további lökést adott a dollárerősödés irányába mutató korrekciónak, egy euróért a reggeli kereskedésben már csak 1.328 dollárt kellett adni. Az árfolyam a múlt hét végén 1.366-as szinttel még történelmi mélyponton volt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?