9 °C Budapest

Enyhe emelkedés az Ecostat TOP-100 konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. december 28. 10:01

Az ECOSTAT "TOP-100 konjunktúra-indexe" 2004 decemberében 53 százalékra emelkedett a novemberi 52 százalékról. A konjunktúra-indexek trendje ez évi csúcspontját szeptemberben érte el. A multinacionális vállalatok utolsó negyedévi üzleti várakozásai a korábbinál valamelyest mérsékeltebb derűlátást jeleznek. A magyarországi nagyvállalatok a 2005 júniusáig szóló közepesen optimista előrejelzéseiket a nemzetközi konjunktúra mérséklődésére és a belföldi fogyasztás közepes ütemű bővülésére alapozzák.

A 2003 közepén indult erőteljes globális gazdasági növekedés a vártnál korábban vesztett lendületéből, dinamikája 2004 második félévében némileg lassult. 2005 első felében a hazai gazdasági folyamatokat - a világgazdasági tendenciával összhangban - várhatóan szerény ütemmérséklődés fogja jellemezni. A gyengülő külgazdasági kilátások hatására a GDP éves szinten az Ecostat szerint mintegy 3.8 százalékkal emelkedik 2005-ben, azaz továbbra is dinamikus marad. A fejlődést keresleti oldalról az export és a beruházások élénkülése garantálja.


2004 utolsó hónapjában a hazai multinacionális vállalatok fél éves gazdasági várakozásait derűlátás jellemzi. A továbbra is kedvező külgazdasági környezetben az exportorientált nagyvállalatok rugalmasságukban, versenyképességük javulásában bízva saját lehetőségeiket pozitívabban értékelik, mint a nemzetgazdaságét.

· A hazai makrogazdaság rövid távú lehetőségeiről a nagyvállalatok 37 százaléka nyilatkozott kedvezően. Helyzetünk kismértékű rosszabbodásával decemberben a cégek 27 százaléka számolt. A világgazdaság némileg mérsékeltebb fejlődésének hatására csökkent az optimista és nőtt a pesszimista várakozások aránya.

· Decemberben saját vállalkozásuk működési feltételei javulásával számol a cégek négytizede, megegyezően a változatlan lehetőségeket feltételező vállalkozói körrel. A szeptemberi és a novemberi felméréshez hasonlóan pesszimista álláspontot minden ötödik cég képviselt.

· A TOP-100 vállalatok visszajelzése alapján a magyar gazdaság növekedési szerkezete jövőre is kedvező marad. A termelésnövelés lehetőségének megítélése optimistább a novemberinél, hat hónapon belül a cégek fele tevékenysége bővítésével számol. A fejlődést megjelölők kétharmada 5% alatt, 20 százalékuk 5-10% közötti, 13 százalékuk e feletti, dinamikusnak tekinthető növekedést valószínűsít.

· 2005 első félévében a nagyvállalatok 37 százaléka saját előállítású készleteinek növekedésével, 46 százalékuk stabilitásával számol. Az értékesítési lehetőségek javulására alapozott előrejelzést a rendelési adatok is alátámasztják.

· A vásárolt készletek rövid távú előrejelzése szerint decemberben a cégek többsége, 71 százaléka készletei szinten tartását, 17 százalékuk növelését tervezi. Az alapanyagok és félkésztermékek készletszintjének csökkentését a korábbiaknál szűkebb kör, 12 százalék valószínűsíti.

Az egy évig tartó dinamikus növekedést követően 2004 harmadik negyedévében hazánk reálgazdasági mutatói mérsékeltebb ütemben emelkedtek. A konjunktúrában kiemelt szerepet játszó ipar fejlődési üteme 10 százalékról 6 százalékra mérséklődött, majd októberben 8.4 százalékra erősödött. A korábbi dinamika mérséklődése a belföldi értékesítés mellett a kivitelnél is jellemzővé vált. Az ipar ez évi növekedését 8.5 százalékra becsüli az Ecostat, jövőre ennél valamivel szerényebb, az exportlehetőségek által meghatározott 7.5-8.0 százalékos fejlődés várható.

A hazai gazdaság növekedését a lakossági fogyasztás is élénkítette, dinamikája az első félévhez képest mérséklődött, éves szinten 3.4 százalékra tehető. 2005-ben a lakossági fogyasztás mintegy 4 százalékkal bűvülhet a kutatóintézet várakozásai szerint.

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitelünk mérséklődik. Az egyenleg romlását az ázsiai relációban élénkülő forgalom lassítja. 2005-re az Európai Unióban lassuló növekedési ütem, a hazai lakossági fogyasztás bővülése, valamint a beruházások élénkülése miatt magasabb behozatali, mint kiviteli dinamika feltételezhető.

· Decemberben a nagyvállalatok 65 százaléka a kedvező beszerzési feltételek fennmaradását, 28 százalékuk annak további javulását várja.

· 2005 júniusáig a belföldi kereslet szinten maradásával számol a cégek 48 százaléka. A hazai kereslet élénkülését a novemberi 26 százalékkal szemben 21 százalékuk feltételezi.

· A külföldi stabil keresletben a vállalatok 35 százaléka, az igények bővülésében 39 százalékuk reménykedik.

· A belföldi értékesítés rövid távú előrejelzése hasonló a novemberihez. A hazai piac bővülésével számoló cégek aránya viszonylag alacsony, annyi, mint a piacszűkülést feltételezők aránya (24%). A belföldi értékesítés szinten maradásával az utóbbi két hónapban a cégek fele számol.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

· A külpiaci konjunktúra lassulása elsősorban a GDP mutatókban jelentkezik, a külkereskedelmi forgalom a jövő félévben élénk marad. Hatására a nagyvállalati kör decemberi fél éves előrejelzése a kedvező tendenciák javulását mutatja. A múlt havinál jóval többen (29%) bíznak exportlehetőségeik bővülésében, miközben éves visszatekintésben rekordszintre nőtt (25%) a pesszimista vállalkozások aránya.

· A munkaerőpiac megítélése hosszabb ideje következetes, a multinacionális vállalatok több mint kétharmada stabilitást feltételez. A munkaerő-kínálat javulását 13, rosszabbodását 17 százalékuk valószínűsíti.

· A következő fél évben pénzügyi helyzetének változatlanságát a TOP-100 kör meghatározó többsége, 62 százaléka feltételezi. Likviditása rosszabbodását a novemberi 27 százalékkal szemben 17 százalékuk tartja elképzelhetőnek.

· A gazdasági környezet jövőbeni változásáról szóló előrejelzés sokszínűbb, mint volt az előző negyedévekben. A 2005. évi költségvetés tárgyalási szakaszában, az elhúzódó szakmai viták mellett nem meglepő, hogy a nagyvállalatok majdnem fele (45%) a kiszámíthatóság gyengülésétől tart.

2004 első kilenc hónapjában a beruházási kereslet nagyon élénk volt, a fejlesztési ráfordítások átlag több mint 14 százalékkal bővültek. Ezen belül a vállalkozói szféra beruházásainak magas aránya egész évben fennmaradt, összefüggésben a cégek javuló jövedelmezőségével, fejlesztési forrásaik bővülésével. Az Ecostat feltételezése szerint 2005-ben a vállalati fejlesztések folytatódnak, az idei magas bázishoz viszonyítva kismértékű ütemmérséklődés természetesnek tekinthető.

· 2004 decemberében a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása magas szintű, a cégek beruházási szándékát összegző mutató ismét a pozitív tartományba került és az 5 százalékpontos emelkedéssel a trendvonal kiegyensúlyozottabb lett.

· Az új technológia átvételét tervező cégek aránya meglehetősen alacsony, mindössze 7 százalék.

· A kapacitások kihasználtságáról szóló nagyvállalati előrejelzés kedvezőbb a novemberinél. 2005 első felében a cégek több mint fele (55%) elégséges, 10 százaléka elégtelen termelési háttér mellett fogja végezni tevékenységét. A korábbi 48 százalékról 35 százalékra csökkent a részben felesleges kapacitással rendelkező nagyvállalatok aránya.

Stagnáló inflációs várakozások

A várakozásoknak megfelelően a novemberi fogyasztói árindex tovább csökkent, 5.8 százalék, a pénzromlás ütemének mérséklődését jelzi. A dezinflációs trend elsősorban az élelmiszer- és energiaárak kedvező változása, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése miatt alakult ki. Az Ecostat előrejelzése szerint az éves infláció 2004-ben 6.8 százalék lesz.

· A nagyvállalatok szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 6.3 százalék lesz, a vállalati prognózis megegyezik a szeptemberi értékkel, és valamivel magasabb az októberi és novemberi értéknél.

· A december hónapra szóló inflációs várakozás 6.0 százalék, november óta érdemben nem változott.
Decemberben a nagyvállalatok éves értékesítési árprognózisa 0.2 százalékponttal alacsonyabb az előző hónapénál, a drágulás mértéke várhatóan eléri a 4.4 százalékot.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem