Enyhe emelkedés az Ecostat TOP-100 konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. december 28. 10:01

Az ECOSTAT "TOP-100 konjunktúra-indexe" 2004 decemberében 53 százalékra emelkedett a novemberi 52 százalékról. A konjunktúra-indexek trendje ez évi csúcspontját szeptemberben érte el. A multinacionális vállalatok utolsó negyedévi üzleti várakozásai a korábbinál valamelyest mérsékeltebb derűlátást jeleznek. A magyarországi nagyvállalatok a 2005 júniusáig szóló közepesen optimista előrejelzéseiket a nemzetközi konjunktúra mérséklődésére és a belföldi fogyasztás közepes ütemű bővülésére alapozzák.

A 2003 közepén indult erőteljes globális gazdasági növekedés a vártnál korábban vesztett lendületéből, dinamikája 2004 második félévében némileg lassult. 2005 első felében a hazai gazdasági folyamatokat - a világgazdasági tendenciával összhangban - várhatóan szerény ütemmérséklődés fogja jellemezni. A gyengülő külgazdasági kilátások hatására a GDP éves szinten az Ecostat szerint mintegy 3.8 százalékkal emelkedik 2005-ben, azaz továbbra is dinamikus marad. A fejlődést keresleti oldalról az export és a beruházások élénkülése garantálja.


2004 utolsó hónapjában a hazai multinacionális vállalatok fél éves gazdasági várakozásait derűlátás jellemzi. A továbbra is kedvező külgazdasági környezetben az exportorientált nagyvállalatok rugalmasságukban, versenyképességük javulásában bízva saját lehetőségeiket pozitívabban értékelik, mint a nemzetgazdaságét.

· A hazai makrogazdaság rövid távú lehetőségeiről a nagyvállalatok 37 százaléka nyilatkozott kedvezően. Helyzetünk kismértékű rosszabbodásával decemberben a cégek 27 százaléka számolt. A világgazdaság némileg mérsékeltebb fejlődésének hatására csökkent az optimista és nőtt a pesszimista várakozások aránya.

· Decemberben saját vállalkozásuk működési feltételei javulásával számol a cégek négytizede, megegyezően a változatlan lehetőségeket feltételező vállalkozói körrel. A szeptemberi és a novemberi felméréshez hasonlóan pesszimista álláspontot minden ötödik cég képviselt.

· A TOP-100 vállalatok visszajelzése alapján a magyar gazdaság növekedési szerkezete jövőre is kedvező marad. A termelésnövelés lehetőségének megítélése optimistább a novemberinél, hat hónapon belül a cégek fele tevékenysége bővítésével számol. A fejlődést megjelölők kétharmada 5% alatt, 20 százalékuk 5-10% közötti, 13 százalékuk e feletti, dinamikusnak tekinthető növekedést valószínűsít.

· 2005 első félévében a nagyvállalatok 37 százaléka saját előállítású készleteinek növekedésével, 46 százalékuk stabilitásával számol. Az értékesítési lehetőségek javulására alapozott előrejelzést a rendelési adatok is alátámasztják.

· A vásárolt készletek rövid távú előrejelzése szerint decemberben a cégek többsége, 71 százaléka készletei szinten tartását, 17 százalékuk növelését tervezi. Az alapanyagok és félkésztermékek készletszintjének csökkentését a korábbiaknál szűkebb kör, 12 százalék valószínűsíti.

Az egy évig tartó dinamikus növekedést követően 2004 harmadik negyedévében hazánk reálgazdasági mutatói mérsékeltebb ütemben emelkedtek. A konjunktúrában kiemelt szerepet játszó ipar fejlődési üteme 10 százalékról 6 százalékra mérséklődött, majd októberben 8.4 százalékra erősödött. A korábbi dinamika mérséklődése a belföldi értékesítés mellett a kivitelnél is jellemzővé vált. Az ipar ez évi növekedését 8.5 százalékra becsüli az Ecostat, jövőre ennél valamivel szerényebb, az exportlehetőségek által meghatározott 7.5-8.0 százalékos fejlődés várható.

A hazai gazdaság növekedését a lakossági fogyasztás is élénkítette, dinamikája az első félévhez képest mérséklődött, éves szinten 3.4 százalékra tehető. 2005-ben a lakossági fogyasztás mintegy 4 százalékkal bűvülhet a kutatóintézet várakozásai szerint.

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitelünk mérséklődik. Az egyenleg romlását az ázsiai relációban élénkülő forgalom lassítja. 2005-re az Európai Unióban lassuló növekedési ütem, a hazai lakossági fogyasztás bővülése, valamint a beruházások élénkülése miatt magasabb behozatali, mint kiviteli dinamika feltételezhető.

· Decemberben a nagyvállalatok 65 százaléka a kedvező beszerzési feltételek fennmaradását, 28 százalékuk annak további javulását várja.

· 2005 júniusáig a belföldi kereslet szinten maradásával számol a cégek 48 százaléka. A hazai kereslet élénkülését a novemberi 26 százalékkal szemben 21 százalékuk feltételezi.

· A külföldi stabil keresletben a vállalatok 35 százaléka, az igények bővülésében 39 százalékuk reménykedik.

· A belföldi értékesítés rövid távú előrejelzése hasonló a novemberihez. A hazai piac bővülésével számoló cégek aránya viszonylag alacsony, annyi, mint a piacszűkülést feltételezők aránya (24%). A belföldi értékesítés szinten maradásával az utóbbi két hónapban a cégek fele számol.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

· A külpiaci konjunktúra lassulása elsősorban a GDP mutatókban jelentkezik, a külkereskedelmi forgalom a jövő félévben élénk marad. Hatására a nagyvállalati kör decemberi fél éves előrejelzése a kedvező tendenciák javulását mutatja. A múlt havinál jóval többen (29%) bíznak exportlehetőségeik bővülésében, miközben éves visszatekintésben rekordszintre nőtt (25%) a pesszimista vállalkozások aránya.

· A munkaerőpiac megítélése hosszabb ideje következetes, a multinacionális vállalatok több mint kétharmada stabilitást feltételez. A munkaerő-kínálat javulását 13, rosszabbodását 17 százalékuk valószínűsíti.

· A következő fél évben pénzügyi helyzetének változatlanságát a TOP-100 kör meghatározó többsége, 62 százaléka feltételezi. Likviditása rosszabbodását a novemberi 27 százalékkal szemben 17 százalékuk tartja elképzelhetőnek.

· A gazdasági környezet jövőbeni változásáról szóló előrejelzés sokszínűbb, mint volt az előző negyedévekben. A 2005. évi költségvetés tárgyalási szakaszában, az elhúzódó szakmai viták mellett nem meglepő, hogy a nagyvállalatok majdnem fele (45%) a kiszámíthatóság gyengülésétől tart.

2004 első kilenc hónapjában a beruházási kereslet nagyon élénk volt, a fejlesztési ráfordítások átlag több mint 14 százalékkal bővültek. Ezen belül a vállalkozói szféra beruházásainak magas aránya egész évben fennmaradt, összefüggésben a cégek javuló jövedelmezőségével, fejlesztési forrásaik bővülésével. Az Ecostat feltételezése szerint 2005-ben a vállalati fejlesztések folytatódnak, az idei magas bázishoz viszonyítva kismértékű ütemmérséklődés természetesnek tekinthető.

· 2004 decemberében a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása magas szintű, a cégek beruházási szándékát összegző mutató ismét a pozitív tartományba került és az 5 százalékpontos emelkedéssel a trendvonal kiegyensúlyozottabb lett.

· Az új technológia átvételét tervező cégek aránya meglehetősen alacsony, mindössze 7 százalék.

· A kapacitások kihasználtságáról szóló nagyvállalati előrejelzés kedvezőbb a novemberinél. 2005 első felében a cégek több mint fele (55%) elégséges, 10 százaléka elégtelen termelési háttér mellett fogja végezni tevékenységét. A korábbi 48 százalékról 35 százalékra csökkent a részben felesleges kapacitással rendelkező nagyvállalatok aránya.

Stagnáló inflációs várakozások

A várakozásoknak megfelelően a novemberi fogyasztói árindex tovább csökkent, 5.8 százalék, a pénzromlás ütemének mérséklődését jelzi. A dezinflációs trend elsősorban az élelmiszer- és energiaárak kedvező változása, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése miatt alakult ki. Az Ecostat előrejelzése szerint az éves infláció 2004-ben 6.8 százalék lesz.

· A nagyvállalatok szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 6.3 százalék lesz, a vállalati prognózis megegyezik a szeptemberi értékkel, és valamivel magasabb az októberi és novemberi értéknél.

· A december hónapra szóló inflációs várakozás 6.0 százalék, november óta érdemben nem változott.
Decemberben a nagyvállalatok éves értékesítési árprognózisa 0.2 százalékponttal alacsonyabb az előző hónapénál, a drágulás mértéke várhatóan eléri a 4.4 százalékot.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?