16 °C Budapest

EKB decemberi jelentés: kevéssé érezhető az olajár-sokk

Pénzcentrum
2004. december 10. 12:05

A világgazdaság növekedési üteme tovább mérséklődött, míg a legtöbb régióban folytatódik a gazdaság erőteljes fellendülése - állaz Európai Központi Bank decemberi jelentésében. Az olajárak emelkedése, mely fontos szerepet játszott a gazdasági növekedés közelmúltbeli lassulásában, októberben részben visszafordult, bár az árak még mindig magas szinten vannak. Általában véve az olajárakból eredő inflációs nyomás továbbra is korlátozott, és csak az energiával kapcsolatos árkomponensekre vonatkozik. A fentieket figyelembe véve a világgazdaság és az euróövezet külföldi keresletének általános kilátásai viszonylag kedvezőek, bár a magas szinten maradó olajárak vagy a világgazdaság egyensúlytalanságainak hirtelen kiigazodása nem elhanyagolható veszélyeket jelentenek.

A világgazdasági növekedés az év első felében tapasztalt magas növekedési ütemhez képest tovább mérséklődött, mivel több országban is tovább lassult a reál-GDP növekedése a harmadik negyedévben - írja az EKB havi jelentésében.
(lásd 1. ábra). A világgazdasági konjunktúra azonban még mindig erőteljes, különösen Latin-Amerikában és a Japánon kívüli ázsiai országokban. Bár a világgazdasági konjunktúraciklus előrehaladásával várható volt a növekedés némi mérséklődése, a közelmúlt magas olajárai érzékelhetően tovább lassították a növekedés ütemét. Az olajárak emelkedése részben megfordult miután október végén az olajárak elérték minden idők legmagasabb szintjét. Ezt a megtorpanást világszerte a részvénypiacok erősödése kísérte.

Bár az olajárak emelkedése bizonyos fokig hat a CPI-inflációra, elsősorban közvetlenül az árindexek energiakomponenseit befolyásolja. Számos országban az élelmiszerárak is felfelé ható nyomást gyakoroltak a fogyasztói árakra a közelmúltban. Az élelmiszerek és az energia nélküli fogyasztói árak alakulása általában véve viszonylag mérsékelt volt, ami arra utal, hogy az olajárak emelkedésének közvetett és másodlagos hatásai igen kevéssé érezhetők.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06