26 °C Budapest

EKB decemberi jelentés: kevéssé érezhető az olajár-sokk

Pénzcentrum
2004. december 10. 12:05

A világgazdaság növekedési üteme tovább mérséklődött, míg a legtöbb régióban folytatódik a gazdaság erőteljes fellendülése - állaz Európai Központi Bank decemberi jelentésében. Az olajárak emelkedése, mely fontos szerepet játszott a gazdasági növekedés közelmúltbeli lassulásában, októberben részben visszafordult, bár az árak még mindig magas szinten vannak. Általában véve az olajárakból eredő inflációs nyomás továbbra is korlátozott, és csak az energiával kapcsolatos árkomponensekre vonatkozik. A fentieket figyelembe véve a világgazdaság és az euróövezet külföldi keresletének általános kilátásai viszonylag kedvezőek, bár a magas szinten maradó olajárak vagy a világgazdaság egyensúlytalanságainak hirtelen kiigazodása nem elhanyagolható veszélyeket jelentenek.

A világgazdasági növekedés az év első felében tapasztalt magas növekedési ütemhez képest tovább mérséklődött, mivel több országban is tovább lassult a reál-GDP növekedése a harmadik negyedévben - írja az EKB havi jelentésében.
(lásd 1. ábra). A világgazdasági konjunktúra azonban még mindig erőteljes, különösen Latin-Amerikában és a Japánon kívüli ázsiai országokban. Bár a világgazdasági konjunktúraciklus előrehaladásával várható volt a növekedés némi mérséklődése, a közelmúlt magas olajárai érzékelhetően tovább lassították a növekedés ütemét. Az olajárak emelkedése részben megfordult miután október végén az olajárak elérték minden idők legmagasabb szintjét. Ezt a megtorpanást világszerte a részvénypiacok erősödése kísérte.

Bár az olajárak emelkedése bizonyos fokig hat a CPI-inflációra, elsősorban közvetlenül az árindexek energiakomponenseit befolyásolja. Számos országban az élelmiszerárak is felfelé ható nyomást gyakoroltak a fogyasztói árakra a közelmúltban. Az élelmiszerek és az energia nélküli fogyasztói árak alakulása általában véve viszonylag mérsékelt volt, ami arra utal, hogy az olajárak emelkedésének közvetett és másodlagos hatásai igen kevéssé érezhetők.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?