24 °C Budapest

Románia még idén befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat - 2007-től jöhet a tagság

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:24

Románia még ebben a hónapban befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val az Európai Bizottság bővítési biztosa szerint, így keleti szomszédunknak jó esélye van arra, hogy a korábbi terveknek megfelelően 2007-től az EU tagja lehessen Néhány hete még arról adhattunk számot, hogy Románia elmaradt Bulgáriától a lezárt csatlakozási fejezetek számát tekintve, és veszélybe került a 2007-es csatlakozási dátum.

Olli Rehn, az Európai Bizottság új bővítési felelőse tegnap kijelentette, hogy Romániának jó esélye van arra, hogy még ebben a hónapban, pontosabban az Európai Unió jövő heti brüsszeli csúcstalálkozója előtt befejezze csatlakozási tárgyalásait az EU-val. A tervek szerint erről a hivatalos döntés az EU-külügyminiszterek jövő hétfői ülésén kerülhet sor, ezt követően a hét második felében a 25 tagország állam- és kormányfői is kedvező döntést hozhatnak a kérdésben.

Az eredeti tervek szerint az unió 2007-től azokat a tagországokat vette volna fel sorába, amelyek kimaradnak az idén májusban sorra került "nagycsoportos" bővítésből. Az idő előrehaladtával egyre inkább látható volt, hogy Románia és Bulgária minden bizonnyal csak a későbbi időpontban (azaz leghamarabb 2007-től) válhat EU-taggá.

2004.10.07 08:47
2007-ben jöhet Románia és Bulgária

Amint arról már beszámoltunk, brüsszeli illetékesek számos kritikát fogalmaztak meg Romániával szemben (pl. lassan haladó román reformok, bírósági függetlenség kérdése, állami támogatások nem EU-konform rendszere), melyek arra sarkallták az EU-t, hogy már az október elején kiadott országjelentésekben jelezze: várhatóan egy biztonsági záradék is beépítésre kerül a jövő évben aláírásra tervezett csatlakozási szerződésekben, mely a felkészülésben való csúszás esetén egy évvel elhalasztaná a belépést.

2004.10.05 11:06
Biztonsági záradék - román és bolgár csatlakozás csak 2008-ban? - zöld út a törököknek is?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Románia ideiglenesen két héttel ezelőtt zárta le az egyik legnehezebb fejezetet: a környezetvédelemmel foglalkozót, és emellett sikerült mintegy 10 esetben átmeneti mentességet kialkudnia az uniós jogszabályok végrehajtásában. Mircea Geoana román külügyminiszter a minap arról beszélt, hogy a román kormány a tárgyalások befejezése után nem áll le, hanem gyorsítja a reformokat.

A jövő heti EU csúcstalálkozó keretében vitatják meg az október elején kiadott román, bolgár és horvát országjelentéseket is. Horvátország esetében arról döntenek az illetékesek, hogy megkezdődjenek-e 2005 elején a csatlakozási tárgyalások.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?