Románia még idén befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat - 2007-től jöhet a tagság

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:24

Románia még ebben a hónapban befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val az Európai Bizottság bővítési biztosa szerint, így keleti szomszédunknak jó esélye van arra, hogy a korábbi terveknek megfelelően 2007-től az EU tagja lehessen Néhány hete még arról adhattunk számot, hogy Románia elmaradt Bulgáriától a lezárt csatlakozási fejezetek számát tekintve, és veszélybe került a 2007-es csatlakozási dátum.

Olli Rehn, az Európai Bizottság új bővítési felelőse tegnap kijelentette, hogy Romániának jó esélye van arra, hogy még ebben a hónapban, pontosabban az Európai Unió jövő heti brüsszeli csúcstalálkozója előtt befejezze csatlakozási tárgyalásait az EU-val. A tervek szerint erről a hivatalos döntés az EU-külügyminiszterek jövő hétfői ülésén kerülhet sor, ezt követően a hét második felében a 25 tagország állam- és kormányfői is kedvező döntést hozhatnak a kérdésben.

Az eredeti tervek szerint az unió 2007-től azokat a tagországokat vette volna fel sorába, amelyek kimaradnak az idén májusban sorra került "nagycsoportos" bővítésből. Az idő előrehaladtával egyre inkább látható volt, hogy Románia és Bulgária minden bizonnyal csak a későbbi időpontban (azaz leghamarabb 2007-től) válhat EU-taggá.

2004.10.07 08:47
2007-ben jöhet Románia és Bulgária

Amint arról már beszámoltunk, brüsszeli illetékesek számos kritikát fogalmaztak meg Romániával szemben (pl. lassan haladó román reformok, bírósági függetlenség kérdése, állami támogatások nem EU-konform rendszere), melyek arra sarkallták az EU-t, hogy már az október elején kiadott országjelentésekben jelezze: várhatóan egy biztonsági záradék is beépítésre kerül a jövő évben aláírásra tervezett csatlakozási szerződésekben, mely a felkészülésben való csúszás esetén egy évvel elhalasztaná a belépést.

2004.10.05 11:06
Biztonsági záradék - román és bolgár csatlakozás csak 2008-ban? - zöld út a törököknek is?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Románia ideiglenesen két héttel ezelőtt zárta le az egyik legnehezebb fejezetet: a környezetvédelemmel foglalkozót, és emellett sikerült mintegy 10 esetben átmeneti mentességet kialkudnia az uniós jogszabályok végrehajtásában. Mircea Geoana román külügyminiszter a minap arról beszélt, hogy a román kormány a tárgyalások befejezése után nem áll le, hanem gyorsítja a reformokat.

A jövő heti EU csúcstalálkozó keretében vitatják meg az október elején kiadott román, bolgár és horvát országjelentéseket is. Horvátország esetében arról döntenek az illetékesek, hogy megkezdődjenek-e 2005 elején a csatlakozási tárgyalások.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem