21 °C Budapest

Románia még idén befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat - 2007-től jöhet a tagság

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:24

Románia még ebben a hónapban befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val az Európai Bizottság bővítési biztosa szerint, így keleti szomszédunknak jó esélye van arra, hogy a korábbi terveknek megfelelően 2007-től az EU tagja lehessen Néhány hete még arról adhattunk számot, hogy Románia elmaradt Bulgáriától a lezárt csatlakozási fejezetek számát tekintve, és veszélybe került a 2007-es csatlakozási dátum.

Olli Rehn, az Európai Bizottság új bővítési felelőse tegnap kijelentette, hogy Romániának jó esélye van arra, hogy még ebben a hónapban, pontosabban az Európai Unió jövő heti brüsszeli csúcstalálkozója előtt befejezze csatlakozási tárgyalásait az EU-val. A tervek szerint erről a hivatalos döntés az EU-külügyminiszterek jövő hétfői ülésén kerülhet sor, ezt követően a hét második felében a 25 tagország állam- és kormányfői is kedvező döntést hozhatnak a kérdésben.

Az eredeti tervek szerint az unió 2007-től azokat a tagországokat vette volna fel sorába, amelyek kimaradnak az idén májusban sorra került "nagycsoportos" bővítésből. Az idő előrehaladtával egyre inkább látható volt, hogy Románia és Bulgária minden bizonnyal csak a későbbi időpontban (azaz leghamarabb 2007-től) válhat EU-taggá.

2004.10.07 08:47
2007-ben jöhet Románia és Bulgária

Amint arról már beszámoltunk, brüsszeli illetékesek számos kritikát fogalmaztak meg Romániával szemben (pl. lassan haladó román reformok, bírósági függetlenség kérdése, állami támogatások nem EU-konform rendszere), melyek arra sarkallták az EU-t, hogy már az október elején kiadott országjelentésekben jelezze: várhatóan egy biztonsági záradék is beépítésre kerül a jövő évben aláírásra tervezett csatlakozási szerződésekben, mely a felkészülésben való csúszás esetén egy évvel elhalasztaná a belépést.

2004.10.05 11:06
Biztonsági záradék - román és bolgár csatlakozás csak 2008-ban? - zöld út a törököknek is?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Románia ideiglenesen két héttel ezelőtt zárta le az egyik legnehezebb fejezetet: a környezetvédelemmel foglalkozót, és emellett sikerült mintegy 10 esetben átmeneti mentességet kialkudnia az uniós jogszabályok végrehajtásában. Mircea Geoana román külügyminiszter a minap arról beszélt, hogy a román kormány a tárgyalások befejezése után nem áll le, hanem gyorsítja a reformokat.

A jövő heti EU csúcstalálkozó keretében vitatják meg az október elején kiadott román, bolgár és horvát országjelentéseket is. Horvátország esetében arról döntenek az illetékesek, hogy megkezdődjenek-e 2005 elején a csatlakozási tárgyalások.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?