18 °C Budapest

390 millió eurós hiány a külkereskedelmi mérlegben

Pénzcentrum
2004. december 8. 09:00

2004 első tíz hónapjában a kivitel értéke 9014 milliárd forint (35.6 milliárd euró), a behozatalé 10 009 milliárd forint (39.5 milliárd euró) volt, ez a forgalom forintban mért 15%-os növekedését jelenti mindkét irányban a KSH adatai szerint. A külkereskedelmi mérleg hiánya 995 milliárd forint (3.95 milliárd euró), 101 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. 2004. októberében - a KSH első becslése szerint - az export értéke 981 milliárd forint (3.97 milliárd euró), az importé 1076 milliárd forint (4.36 milliárd euró) volt, így a mérleg hiánya 95 milliárd forintra, azaz 390 millió euróra tehető.

A kivitel és a behozatal forintértéke egyaránt 6%-kal haladta meg a 2003. októberi szintet. A 390 millió eurós deficit októberi külkereskedelmi mérleg hiány kissé meghaladja a Reuters konszenzusában szereplő 370 milliós értéket, és magasabb a szeptemberi 362 milliós deficitnél is. Az októberi kivitel 81, a behozatal 74%-át az Európai Unió 24 tagállamával bonyolítottuk le - tette közzé a KSH.


2004 első félévében a külgazdasági folyamatokban folytatódott a 2003 III. negyedévében elkezdődött növekedés. Az első hat hónap során a behozatal és a kivitel volumene is erőteljesen, 19-20%-kal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. Az I. negyedévben az export 4 százalékponttal nagyobb mértékben nőtt, mint az import, a II. negyedévben viszont a behozatal volumenbővülése haladta meg a kivitelét. A III. negyedév folyamataira a növekedési ütem markáns csökkenése jellemző, amelynek ellenére a volumennövekedés még mindig kétszámjegyű. Összességében az első kilenc hónap alatt az export volumene 17, az importé 16%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.


Az év első kilenc hónapjában a külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 900 milliárd forint volt, azaz a passzívum 94 milliárd forinttal növekedett. Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem hiánya (202 milliárd forint) közel 80 milliárd forinttal mérséklődött, az unión kívüli országok vonatkozásában ugyanakkor közel harmadával, mintegy 700 milliárd forintra nőtt a deficit. Az ázsiai országokkal folytatott külkereskedelem egyenlege a harmadik negyedévben gyorsuló ütemben romlott; a hiány az év első kilenc hónapját követően 705 milliárd forint volt, szemben a megelőző év ugyanezen időszakában regisztrált 460 milliárd forinttal.

A külkereskedelmi forgalom alakulásának értékelésekor figyelembe kell venni az árfolyamváltozások hatását, amelyek az év különböző időszakaiban eltérő irányban és erőteljesen befolyásolták a forgalom alakulását. Az első félévre a forint csökkenő ütemű leértékelődése volt a jellemző: a januári - megelőző év azonos időszakához viszonyított - 8%-os értékvesztés májusra 2%-osra mérséklődött, júniusra pedig már a felértékelődés volt a jellemző. A forintfelértékelődés üteme a III. negyedév során gyorsult, mértéke 2003 azonos negyedévéhez képest 5-6%-os volt, de a negyedéven belül is 2%-os felértékelődést lehetett tapasztalni.

Az export szerkezete

A külkereskedelmi termékforgalom áruszerkezeti megoszlása szerint a kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene 22%-kal nőtt az év első kilenc hónapjában, szeptemberben a bővülés üteme némileg mérséklődött. Az árufőcsoporton belül kiemelkedően, 32%-kal nőtt a teljes kivitelből közel 20%-os részesedéssel bíró híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forgalmának értéke. Az energiafejlesztő gépek kivitele az átlagnak megfelelően növekedett, míg a villamos gépek és készülékek, a közúti járművek valamint az irodagépek forgalma jóval az átlag alatti mértékben bővült. A gépexport négyötödének piacát jelentő Európai Unió viszonylatában a forgalom volumene 18%-kal nőtt, ezen belül az új tagországokba irányuló kivitel növekedési dinamikája 40%-os volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A volumenben átlagosan 11%-kal bővülő feldolgozott termékekközött kimagasló, 43%-os folyó áras forgalomnövekedés következett be a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek körében a tavalyinál 5%-kal alacsonyabb forintárszint mellett is, míg a viszonylag jelentős részesedést képviselő ruházati cikkek és lábbelik kivitelének értéke 3, illetve 16%-kal csökkent. Az átlag feletti mértékben növekedett a szerves vegyi termékek (+20%), valamint a vas és acél (+27%) kivitele. Az élelmiszer, ital, dohány főcsoport volumene 1%-kal a tavalyi szint alatt maradt, ezzel szerepe a magyar exportban tovább zsugorodott. Ez elsősorban az unión kívüli európai országokba irányuló export jelentős visszaesésével magyarázható.

Az import szerkezete

A behozatal 16%-os volumenbővülésén belül a forgalom felét kitevő gépek és szállítóeszközök 22%-os növekedése volt a meghatározó. A híradás-technikai, hangrögzítő berendezések importértéke 34%-kal, a villamos gépek és készülékek, valamint az energiafejlesztő gépek forgalma közel 30%-kal nőtt. Az ázsiai országokból származó gépimport értéke 56%-kal bővült, ezen belül a Kínából származó gépimport értéke az előző év azonos időszakához képest közel megkétszereződött.

Az élelmiszerek, ital, dohány főcsoport aránya a behozatalban a magas, 28%-os volumen-, illetve 35%-os értéknövekedés ellenére is mindössze 4% körül volt. Az élelmiszerimport volumene a legnagyobb mértékben - csaknem 50%-kal - az új uniós tagországok viszonylatában növekedett.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene összességében 15, behozatalé 12%-kal nőtt a 2003. I-III. negyedévéhez képest. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 28%-kal bővült, a behozatalé pedig 30%-kal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?