16 °C Budapest

Telítődéshez közeli állapot jelei mutatkoznak...

Pénzcentrum
2004. december 6. 09:00

A III. negyedévben a 18.4 ezer üzletnyitással szemben 18.2 ezer üzlet fejezte be működését - áll a KSH jelentésében. A vizsgált időszak végén az üzlethálózat eladóterének összesített alapterülete 16.7 millió m2, az egy üzletre jutó átlagos alapterület 101 m2 volt, ami az előző év végi állapothoz képest egyaránt 1-1%-os növekedést jelentett. Folytatódott tehát a struktúraváltás a nagyobb üzlethelyiségek felé.

A III. negyedévben megnyílt legnagyobb kiskereskedelmi létesítmény a 2004 negyedik bevásárlóközpontja, a budapesti Savoya Park volt, melyben újabb Auchan hipermarketet is nyitottak, és mely helyet ad a negyedik negyedévben megnyíló OBI-szakáruháznak is. A hipermarketek sorát az Interspar Keszthelyen, a Tesco Salgótarjánban és Ajkán gyarapította. A szakáruházak közül a Baumax már Budapest harmadik kerületében és új kecskeméti címén is várja vásárlóit, míg az OBI vértesszőlősi egységét bezárva Tatabányán nyitotta meg kapuit.

Jelentős részben az új, nagy alapterületű létesítmények hatására az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban atelítődéshez közeli állapot jelei mutatkoznak. Évről évre csökken az üzletszám növekedésének üteme, miközben egyes negyedévekben, régiókban, illetve üzlettípusokban már csökkenés tapasztalható. A 2004. szeptember végén működő üzletek száma csak 0.6%-kal haladja meg az egy évvel korábbit. 2004. I. negyedévben 0.2%-os üzletszámcsökkenés következett be, a II. negyedévben közel ekkora növekedés volt, míg a III. negyedévben a bővülés csak 0.1%-ot ért el.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek hálózatában egyre élesebben körvonalazódik a szerkezeti átalakulás. Idén további 1200-zal (a harmadik negyedévben 169-cel) csökkent az ilyen főtevékenységű üzletek állománya. Ebben az évben 1200 egyéni vállalkozás szüntette meg élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletét. Az általuk üzemelt üzletek megszűnése az egész országot érintette.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi főtevékenységű üzletek közül az év első 9 hónapjában legnagyobb számban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk- (500-zal), az iparcikk jellegű vegyes (390-nel), a gépjármű- és járműalkatrész-, és a bútor-, műszakicikk- és építőanyag-üzletek (240-240-nel) hálózata gyarapodott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább folytatódott a társas vállalkozások által működtetett üzletek térnyerése. Számuk egy év alatt 3 ezerrel, idén közel 2 ezerrel (ezen belül a III. negyedévben több mint 600-zal) nőtt, ezzel részesedésük a kiskereskedelmi üzlethálózatból mintegy 57%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?