19 °C Budapest

Telítődéshez közeli állapot jelei mutatkoznak...

Pénzcentrum
2004. december 6. 09:00

A III. negyedévben a 18.4 ezer üzletnyitással szemben 18.2 ezer üzlet fejezte be működését - áll a KSH jelentésében. A vizsgált időszak végén az üzlethálózat eladóterének összesített alapterülete 16.7 millió m2, az egy üzletre jutó átlagos alapterület 101 m2 volt, ami az előző év végi állapothoz képest egyaránt 1-1%-os növekedést jelentett. Folytatódott tehát a struktúraváltás a nagyobb üzlethelyiségek felé.

A III. negyedévben megnyílt legnagyobb kiskereskedelmi létesítmény a 2004 negyedik bevásárlóközpontja, a budapesti Savoya Park volt, melyben újabb Auchan hipermarketet is nyitottak, és mely helyet ad a negyedik negyedévben megnyíló OBI-szakáruháznak is. A hipermarketek sorát az Interspar Keszthelyen, a Tesco Salgótarjánban és Ajkán gyarapította. A szakáruházak közül a Baumax már Budapest harmadik kerületében és új kecskeméti címén is várja vásárlóit, míg az OBI vértesszőlősi egységét bezárva Tatabányán nyitotta meg kapuit.

Jelentős részben az új, nagy alapterületű létesítmények hatására az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban atelítődéshez közeli állapot jelei mutatkoznak. Évről évre csökken az üzletszám növekedésének üteme, miközben egyes negyedévekben, régiókban, illetve üzlettípusokban már csökkenés tapasztalható. A 2004. szeptember végén működő üzletek száma csak 0.6%-kal haladja meg az egy évvel korábbit. 2004. I. negyedévben 0.2%-os üzletszámcsökkenés következett be, a II. negyedévben közel ekkora növekedés volt, míg a III. negyedévben a bővülés csak 0.1%-ot ért el.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek hálózatában egyre élesebben körvonalazódik a szerkezeti átalakulás. Idén további 1200-zal (a harmadik negyedévben 169-cel) csökkent az ilyen főtevékenységű üzletek állománya. Ebben az évben 1200 egyéni vállalkozás szüntette meg élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletét. Az általuk üzemelt üzletek megszűnése az egész országot érintette.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi főtevékenységű üzletek közül az év első 9 hónapjában legnagyobb számban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk- (500-zal), az iparcikk jellegű vegyes (390-nel), a gépjármű- és járműalkatrész-, és a bútor-, műszakicikk- és építőanyag-üzletek (240-240-nel) hálózata gyarapodott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tovább folytatódott a társas vállalkozások által működtetett üzletek térnyerése. Számuk egy év alatt 3 ezerrel, idén közel 2 ezerrel (ezen belül a III. negyedévben több mint 600-zal) nőtt, ezzel részesedésük a kiskereskedelmi üzlethálózatból mintegy 57%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?