21 °C Budapest

Frissített Konvergencia program: 2010-ben euró

Pénzcentrum
2004. december 3. 16:00

A Pénzügyminisztérium közzétette a Konvergenci program aktualizált változatát. Első pillanatra a korábban ismertetett (az aktualizálás során ismertté vált) adatokhoz képest lényeges változást egyelőre nem láttunk. A részletek persze érdekesek lehetnek. Ki kell emelni, hogy az államháztartási hiányra vonatkozó adatoknál már hangsúlyosan szerepel a nyugdíjreform hatásával korrigált alacsonyabb adat. Eszerint idén a hiány a GDP 4.5%-a lehet.

A Konvergencia program első változatához képest a mostani kiadás valamivel gyorsabb növekedéssel, magasabb exporttal és beruházással, erősebb inflációval és lakossági fogyasztással számol. A Konvergencia program az idei évre 3.9%-os gazdasági növekedést jelez előre, az átlagos infláció 6.8% lehet.

A program jövőre 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.8%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányos államháztartási hiánnyal számol. Erről az oldalról tehát elkötelezettség mutatkozik arra, hogy az euró 2010-re bevezethető legyen. A nyugdíjreform hatásával korrigált egyenleg már 2007-ben 3%alá csökkenhet. A bruttó államadósság mindvégig a GDP 60%-a alatt maradhat.


2005-ben a PPP projektek nagyságrendje eléri a GDP kb. 1.3 %-át. Az újonnan induló projektek csak olyanok lehetnek, amelyek az Eurostat előírásai szerint nem növelik a kormányzati szektor hiányát. Az infrastrukturális beruházások PPP formában történő folytatása lehetővé teszi, hogy 2005-ben nem csak a folyó kiadások, hanem - a fejlesztési célok változatlan megvalósulása mellett - a kormányzat tőkejellegű kiadásai is mérséklődhetnek a GDP-hez viszonyítva. Mind a GDP arányos folyó-, mind a tőkejellegű (felhalmozási és tőketranszfer) kiadások 1 százalékpont körüli mértékben csökkennek 2004-hez képest. A deficitmérséklő hatás hasonló nagyságrendű.

A fiskális politika változatlanul arra törekszik, hogy 2008-ig elérje a májusi konvergencia programban kitűzött deficit-célt- áll a programban. Ehhez azonban a vártnál magasabb 2004. évi deficit következtében az akkor jelzettnél nagyobb - évi 0.6-0.7 százalékpontos - kiigazításra van szükség. A javuló egyenlegnek köszönhetően 2005-től ismét csökken az adósságráta, az államadósság 2008-ra a GDP 50 %-a alá mérséklődik.

A májusi konvergencia programban megfogalmazott gazdaságpolitikai célok alapvetően nem változtak. A gazdasági stratégia hosszabb távú célja a modernizáció, a gazdaság felzárkóztatása az EU15-re jellemző átlagokhoz. A legutóbbi időszak gazdasági folyamatai ebbe az irányba való előrelépést jeleznek. A növekedés gyorsult, az EU átlaghoz viszonyított növekedési többlet bővült. A fő cselekvési irányok közül továbbra is meghatározó jelentőségű a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a tőkevonzóképesség erősítése - áll a programban.

Az éves külső finanszírozási igény a GDP százalékában a 2003. évi 9 %-ról az időszak végére (2008) 4.5-5 %-ra mérséklődhet, mivel az EU-ból érkező tőketranszferek - amelyek a GDP százalékában az időszak eleji kevesebb mint 0.5%-ról 2008-ra csaknem 2 %-ra emelkednek - jelentősen mérséklik a folyó mérleg által generált finanszírozási szükségletet - szerepel a programban. A finanszírozási struktúra módosul: az adóssággeneráló finanszírozás az állam finanszírozási szükségletének mérséklődése miatt visszaszorul, teret adva így a vállalati szektornak. Ezzel egyidejűleg a nem adóssággeneráló finanszírozás aránya nő, 2008-ban pedig már azzal számolnak, hogy a külső finanszírozási szükséglettel megegyező lehet ez a finanszírozási tétel. Ezen belül a nettó külföldi működőtőkebefektetés az időszak végére meghaladja a GDP 3.5 %-át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes, hogy míg az MNB az EU statisztikákra is hivatkozva 3.5% köré becsli a potenciális GDP növekedés ütemét, addig a konvergencia program a 2003-as 3.9%-ról indulva 2008-ra már 4.4%-ot ír.

Az exportnövekedés idén érheti el csúcsát 14%-kal, majd folyamatosan mérséklődve 2008-ra 9.2%-ra csökkenhet. Az export-import olló az export javára 3% körül mozoghat. A beruházások 7-9%-kal, a lakossági fogyasztási kiadások az ideinél gyorsabban, 3.4-3.9%-kal bővülhetnek 2005 és 2008 között. Összességében a GDP növekedési üteme évi 0.1-0.3%pottal gyorsulhat. Idén 3.9%, 2008-ra már 4.6% várható a program szerint Anövekedés alapvetően beruházás és export vezérelt.

A következő időszakban az infláció mérséklésében a keresletszűkítő fiskális politika, a termelékenységgel összhangban álló bérnövekedést biztosító jövedelempolitika, valamint az inflációs célkitűzés rendszerét alkalmazó, az inflációs várakozásokat moderáló monetáris politika játszik szerepet- áll a programban. Az infláció átlagos mértéke az idei 6.8%-ról jövőre 4%-ra, 2007-re 3.5%-ra, 2008-ra 3%-ra mérséklődhet. A makrogazdasági pálya szerint 2008-ra teljesíthetők az eurózónához való csatlakozás inflációs feltételei is, az euró bevezetése 2010-ben lehetséges.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm