19 °C Budapest

Frissített Konvergencia program: 2010-ben euró

Pénzcentrum
2004. december 3. 16:00

A Pénzügyminisztérium közzétette a Konvergenci program aktualizált változatát. Első pillanatra a korábban ismertetett (az aktualizálás során ismertté vált) adatokhoz képest lényeges változást egyelőre nem láttunk. A részletek persze érdekesek lehetnek. Ki kell emelni, hogy az államháztartási hiányra vonatkozó adatoknál már hangsúlyosan szerepel a nyugdíjreform hatásával korrigált alacsonyabb adat. Eszerint idén a hiány a GDP 4.5%-a lehet.

A Konvergencia program első változatához képest a mostani kiadás valamivel gyorsabb növekedéssel, magasabb exporttal és beruházással, erősebb inflációval és lakossági fogyasztással számol. A Konvergencia program az idei évre 3.9%-os gazdasági növekedést jelez előre, az átlagos infláció 6.8% lehet.

A program jövőre 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.8%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányos államháztartási hiánnyal számol. Erről az oldalról tehát elkötelezettség mutatkozik arra, hogy az euró 2010-re bevezethető legyen. A nyugdíjreform hatásával korrigált egyenleg már 2007-ben 3%alá csökkenhet. A bruttó államadósság mindvégig a GDP 60%-a alatt maradhat.


2005-ben a PPP projektek nagyságrendje eléri a GDP kb. 1.3 %-át. Az újonnan induló projektek csak olyanok lehetnek, amelyek az Eurostat előírásai szerint nem növelik a kormányzati szektor hiányát. Az infrastrukturális beruházások PPP formában történő folytatása lehetővé teszi, hogy 2005-ben nem csak a folyó kiadások, hanem - a fejlesztési célok változatlan megvalósulása mellett - a kormányzat tőkejellegű kiadásai is mérséklődhetnek a GDP-hez viszonyítva. Mind a GDP arányos folyó-, mind a tőkejellegű (felhalmozási és tőketranszfer) kiadások 1 százalékpont körüli mértékben csökkennek 2004-hez képest. A deficitmérséklő hatás hasonló nagyságrendű.

A fiskális politika változatlanul arra törekszik, hogy 2008-ig elérje a májusi konvergencia programban kitűzött deficit-célt- áll a programban. Ehhez azonban a vártnál magasabb 2004. évi deficit következtében az akkor jelzettnél nagyobb - évi 0.6-0.7 százalékpontos - kiigazításra van szükség. A javuló egyenlegnek köszönhetően 2005-től ismét csökken az adósságráta, az államadósság 2008-ra a GDP 50 %-a alá mérséklődik.

A májusi konvergencia programban megfogalmazott gazdaságpolitikai célok alapvetően nem változtak. A gazdasági stratégia hosszabb távú célja a modernizáció, a gazdaság felzárkóztatása az EU15-re jellemző átlagokhoz. A legutóbbi időszak gazdasági folyamatai ebbe az irányba való előrelépést jeleznek. A növekedés gyorsult, az EU átlaghoz viszonyított növekedési többlet bővült. A fő cselekvési irányok közül továbbra is meghatározó jelentőségű a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a tőkevonzóképesség erősítése - áll a programban.

Az éves külső finanszírozási igény a GDP százalékában a 2003. évi 9 %-ról az időszak végére (2008) 4.5-5 %-ra mérséklődhet, mivel az EU-ból érkező tőketranszferek - amelyek a GDP százalékában az időszak eleji kevesebb mint 0.5%-ról 2008-ra csaknem 2 %-ra emelkednek - jelentősen mérséklik a folyó mérleg által generált finanszírozási szükségletet - szerepel a programban. A finanszírozási struktúra módosul: az adóssággeneráló finanszírozás az állam finanszírozási szükségletének mérséklődése miatt visszaszorul, teret adva így a vállalati szektornak. Ezzel egyidejűleg a nem adóssággeneráló finanszírozás aránya nő, 2008-ban pedig már azzal számolnak, hogy a külső finanszírozási szükséglettel megegyező lehet ez a finanszírozási tétel. Ezen belül a nettó külföldi működőtőkebefektetés az időszak végére meghaladja a GDP 3.5 %-át.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes, hogy míg az MNB az EU statisztikákra is hivatkozva 3.5% köré becsli a potenciális GDP növekedés ütemét, addig a konvergencia program a 2003-as 3.9%-ról indulva 2008-ra már 4.4%-ot ír.

Az exportnövekedés idén érheti el csúcsát 14%-kal, majd folyamatosan mérséklődve 2008-ra 9.2%-ra csökkenhet. Az export-import olló az export javára 3% körül mozoghat. A beruházások 7-9%-kal, a lakossági fogyasztási kiadások az ideinél gyorsabban, 3.4-3.9%-kal bővülhetnek 2005 és 2008 között. Összességében a GDP növekedési üteme évi 0.1-0.3%pottal gyorsulhat. Idén 3.9%, 2008-ra már 4.6% várható a program szerint Anövekedés alapvetően beruházás és export vezérelt.

A következő időszakban az infláció mérséklésében a keresletszűkítő fiskális politika, a termelékenységgel összhangban álló bérnövekedést biztosító jövedelempolitika, valamint az inflációs célkitűzés rendszerét alkalmazó, az inflációs várakozásokat moderáló monetáris politika játszik szerepet- áll a programban. Az infláció átlagos mértéke az idei 6.8%-ról jövőre 4%-ra, 2007-re 3.5%-ra, 2008-ra 3%-ra mérséklődhet. A makrogazdasági pálya szerint 2008-ra teljesíthetők az eurózónához való csatlakozás inflációs feltételei is, az euró bevezetése 2010-ben lehetséges.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm