11 °C Budapest

Frissített Konvergencia program: 2010-ben euró

Pénzcentrum
2004. december 3. 16:00

A Pénzügyminisztérium közzétette a Konvergenci program aktualizált változatát. Első pillanatra a korábban ismertetett (az aktualizálás során ismertté vált) adatokhoz képest lényeges változást egyelőre nem láttunk. A részletek persze érdekesek lehetnek. Ki kell emelni, hogy az államháztartási hiányra vonatkozó adatoknál már hangsúlyosan szerepel a nyugdíjreform hatásával korrigált alacsonyabb adat. Eszerint idén a hiány a GDP 4.5%-a lehet.

A Konvergencia program első változatához képest a mostani kiadás valamivel gyorsabb növekedéssel, magasabb exporttal és beruházással, erősebb inflációval és lakossági fogyasztással számol. A Konvergencia program az idei évre 3.9%-os gazdasági növekedést jelez előre, az átlagos infláció 6.8% lehet.

A program jövőre 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.8%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányos államháztartási hiánnyal számol. Erről az oldalról tehát elkötelezettség mutatkozik arra, hogy az euró 2010-re bevezethető legyen. A nyugdíjreform hatásával korrigált egyenleg már 2007-ben 3%alá csökkenhet. A bruttó államadósság mindvégig a GDP 60%-a alatt maradhat.


2005-ben a PPP projektek nagyságrendje eléri a GDP kb. 1.3 %-át. Az újonnan induló projektek csak olyanok lehetnek, amelyek az Eurostat előírásai szerint nem növelik a kormányzati szektor hiányát. Az infrastrukturális beruházások PPP formában történő folytatása lehetővé teszi, hogy 2005-ben nem csak a folyó kiadások, hanem - a fejlesztési célok változatlan megvalósulása mellett - a kormányzat tőkejellegű kiadásai is mérséklődhetnek a GDP-hez viszonyítva. Mind a GDP arányos folyó-, mind a tőkejellegű (felhalmozási és tőketranszfer) kiadások 1 százalékpont körüli mértékben csökkennek 2004-hez képest. A deficitmérséklő hatás hasonló nagyságrendű.

A fiskális politika változatlanul arra törekszik, hogy 2008-ig elérje a májusi konvergencia programban kitűzött deficit-célt- áll a programban. Ehhez azonban a vártnál magasabb 2004. évi deficit következtében az akkor jelzettnél nagyobb - évi 0.6-0.7 százalékpontos - kiigazításra van szükség. A javuló egyenlegnek köszönhetően 2005-től ismét csökken az adósságráta, az államadósság 2008-ra a GDP 50 %-a alá mérséklődik.

A májusi konvergencia programban megfogalmazott gazdaságpolitikai célok alapvetően nem változtak. A gazdasági stratégia hosszabb távú célja a modernizáció, a gazdaság felzárkóztatása az EU15-re jellemző átlagokhoz. A legutóbbi időszak gazdasági folyamatai ebbe az irányba való előrelépést jeleznek. A növekedés gyorsult, az EU átlaghoz viszonyított növekedési többlet bővült. A fő cselekvési irányok közül továbbra is meghatározó jelentőségű a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a tőkevonzóképesség erősítése - áll a programban.

Az éves külső finanszírozási igény a GDP százalékában a 2003. évi 9 %-ról az időszak végére (2008) 4.5-5 %-ra mérséklődhet, mivel az EU-ból érkező tőketranszferek - amelyek a GDP százalékában az időszak eleji kevesebb mint 0.5%-ról 2008-ra csaknem 2 %-ra emelkednek - jelentősen mérséklik a folyó mérleg által generált finanszírozási szükségletet - szerepel a programban. A finanszírozási struktúra módosul: az adóssággeneráló finanszírozás az állam finanszírozási szükségletének mérséklődése miatt visszaszorul, teret adva így a vállalati szektornak. Ezzel egyidejűleg a nem adóssággeneráló finanszírozás aránya nő, 2008-ban pedig már azzal számolnak, hogy a külső finanszírozási szükséglettel megegyező lehet ez a finanszírozási tétel. Ezen belül a nettó külföldi működőtőkebefektetés az időszak végére meghaladja a GDP 3.5 %-át.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes, hogy míg az MNB az EU statisztikákra is hivatkozva 3.5% köré becsli a potenciális GDP növekedés ütemét, addig a konvergencia program a 2003-as 3.9%-ról indulva 2008-ra már 4.4%-ot ír.

Az exportnövekedés idén érheti el csúcsát 14%-kal, majd folyamatosan mérséklődve 2008-ra 9.2%-ra csökkenhet. Az export-import olló az export javára 3% körül mozoghat. A beruházások 7-9%-kal, a lakossági fogyasztási kiadások az ideinél gyorsabban, 3.4-3.9%-kal bővülhetnek 2005 és 2008 között. Összességében a GDP növekedési üteme évi 0.1-0.3%pottal gyorsulhat. Idén 3.9%, 2008-ra már 4.6% várható a program szerint Anövekedés alapvetően beruházás és export vezérelt.

A következő időszakban az infláció mérséklésében a keresletszűkítő fiskális politika, a termelékenységgel összhangban álló bérnövekedést biztosító jövedelempolitika, valamint az inflációs célkitűzés rendszerét alkalmazó, az inflációs várakozásokat moderáló monetáris politika játszik szerepet- áll a programban. Az infláció átlagos mértéke az idei 6.8%-ról jövőre 4%-ra, 2007-re 3.5%-ra, 2008-ra 3%-ra mérséklődhet. A makrogazdasági pálya szerint 2008-ra teljesíthetők az eurózónához való csatlakozás inflációs feltételei is, az euró bevezetése 2010-ben lehetséges.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?