Frissített Konvergencia program: 2010-ben euró

Pénzcentrum
2004. december 3. 16:00

A Pénzügyminisztérium közzétette a Konvergenci program aktualizált változatát. Első pillanatra a korábban ismertetett (az aktualizálás során ismertté vált) adatokhoz képest lényeges változást egyelőre nem láttunk. A részletek persze érdekesek lehetnek. Ki kell emelni, hogy az államháztartási hiányra vonatkozó adatoknál már hangsúlyosan szerepel a nyugdíjreform hatásával korrigált alacsonyabb adat. Eszerint idén a hiány a GDP 4.5%-a lehet.

A Konvergencia program első változatához képest a mostani kiadás valamivel gyorsabb növekedéssel, magasabb exporttal és beruházással, erősebb inflációval és lakossági fogyasztással számol. A Konvergencia program az idei évre 3.9%-os gazdasági növekedést jelez előre, az átlagos infláció 6.8% lehet.

A program jövőre 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.8%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányos államháztartási hiánnyal számol. Erről az oldalról tehát elkötelezettség mutatkozik arra, hogy az euró 2010-re bevezethető legyen. A nyugdíjreform hatásával korrigált egyenleg már 2007-ben 3%alá csökkenhet. A bruttó államadósság mindvégig a GDP 60%-a alatt maradhat.


2005-ben a PPP projektek nagyságrendje eléri a GDP kb. 1.3 %-át. Az újonnan induló projektek csak olyanok lehetnek, amelyek az Eurostat előírásai szerint nem növelik a kormányzati szektor hiányát. Az infrastrukturális beruházások PPP formában történő folytatása lehetővé teszi, hogy 2005-ben nem csak a folyó kiadások, hanem - a fejlesztési célok változatlan megvalósulása mellett - a kormányzat tőkejellegű kiadásai is mérséklődhetnek a GDP-hez viszonyítva. Mind a GDP arányos folyó-, mind a tőkejellegű (felhalmozási és tőketranszfer) kiadások 1 százalékpont körüli mértékben csökkennek 2004-hez képest. A deficitmérséklő hatás hasonló nagyságrendű.

A fiskális politika változatlanul arra törekszik, hogy 2008-ig elérje a májusi konvergencia programban kitűzött deficit-célt- áll a programban. Ehhez azonban a vártnál magasabb 2004. évi deficit következtében az akkor jelzettnél nagyobb - évi 0.6-0.7 százalékpontos - kiigazításra van szükség. A javuló egyenlegnek köszönhetően 2005-től ismét csökken az adósságráta, az államadósság 2008-ra a GDP 50 %-a alá mérséklődik.

A májusi konvergencia programban megfogalmazott gazdaságpolitikai célok alapvetően nem változtak. A gazdasági stratégia hosszabb távú célja a modernizáció, a gazdaság felzárkóztatása az EU15-re jellemző átlagokhoz. A legutóbbi időszak gazdasági folyamatai ebbe az irányba való előrelépést jeleznek. A növekedés gyorsult, az EU átlaghoz viszonyított növekedési többlet bővült. A fő cselekvési irányok közül továbbra is meghatározó jelentőségű a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a tőkevonzóképesség erősítése - áll a programban.

Az éves külső finanszírozási igény a GDP százalékában a 2003. évi 9 %-ról az időszak végére (2008) 4.5-5 %-ra mérséklődhet, mivel az EU-ból érkező tőketranszferek - amelyek a GDP százalékában az időszak eleji kevesebb mint 0.5%-ról 2008-ra csaknem 2 %-ra emelkednek - jelentősen mérséklik a folyó mérleg által generált finanszírozási szükségletet - szerepel a programban. A finanszírozási struktúra módosul: az adóssággeneráló finanszírozás az állam finanszírozási szükségletének mérséklődése miatt visszaszorul, teret adva így a vállalati szektornak. Ezzel egyidejűleg a nem adóssággeneráló finanszírozás aránya nő, 2008-ban pedig már azzal számolnak, hogy a külső finanszírozási szükséglettel megegyező lehet ez a finanszírozási tétel. Ezen belül a nettó külföldi működőtőkebefektetés az időszak végére meghaladja a GDP 3.5 %-át.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekes, hogy míg az MNB az EU statisztikákra is hivatkozva 3.5% köré becsli a potenciális GDP növekedés ütemét, addig a konvergencia program a 2003-as 3.9%-ról indulva 2008-ra már 4.4%-ot ír.

Az exportnövekedés idén érheti el csúcsát 14%-kal, majd folyamatosan mérséklődve 2008-ra 9.2%-ra csökkenhet. Az export-import olló az export javára 3% körül mozoghat. A beruházások 7-9%-kal, a lakossági fogyasztási kiadások az ideinél gyorsabban, 3.4-3.9%-kal bővülhetnek 2005 és 2008 között. Összességében a GDP növekedési üteme évi 0.1-0.3%pottal gyorsulhat. Idén 3.9%, 2008-ra már 4.6% várható a program szerint Anövekedés alapvetően beruházás és export vezérelt.

A következő időszakban az infláció mérséklésében a keresletszűkítő fiskális politika, a termelékenységgel összhangban álló bérnövekedést biztosító jövedelempolitika, valamint az inflációs célkitűzés rendszerét alkalmazó, az inflációs várakozásokat moderáló monetáris politika játszik szerepet- áll a programban. Az infláció átlagos mértéke az idei 6.8%-ról jövőre 4%-ra, 2007-re 3.5%-ra, 2008-ra 3%-ra mérséklődhet. A makrogazdasági pálya szerint 2008-ra teljesíthetők az eurózónához való csatlakozás inflációs feltételei is, az euró bevezetése 2010-ben lehetséges.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?