Terták Ádám: Jön a valóban egyablakos befektetőkezelő rendszer - minőségi váltás előtt az ITDH

Pénzcentrum
2004. november 23. 09:45

Minden remény megvan arra, hogy január elsejétől valóban megindulhasson az - információs, engedélyezési és kijárási - egyablakos rendszer, melyet követően a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) megfelelően el tudja látni ügynöki feladatát, a befektetők az invesztícióval kapcsolatos valamennyi ügyüket el tudják majd intézni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Terták Ádám, az ITDH nemrég kinevezett új elnöke, aki korábban 15 évig az Ernst & Young magyarországi egységének vezetőjeként dolgozott.

A november 15-én kinevezett új vezető szerint hihetetlenül kiélezett verseny folyik a külföldi működő tőkéért. Az FDI áramlása a világban durván a felére csökkent az elmúlt két évben. Eddig csak az 50 millió euró (kb. 12 milliárd forint) feletti beruházások kapták meg az egyablakos szolgáltatást. A kisebb volumenű befektetések azonban szintén különösen fontosak, ezekért az invesztíciókért is komoly versenyben állunk az egész Európai Unióval, de természetesen a legfőbb versenytársaknak tekinthető Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is.


Terták szerint az új egyablakos, és valóban jól működő rendszer kialakítása "embertelen nyomást" helyez majd az ITDH-ra, de természetesen ezekért a kisebb beruházásokért is mindent meg kell tenni a befektetővonzás terén.

Az új ITDH-vezető elmondása szerint a fő különbség a magyar, illetve a három nagy régiós versenytárs pályázati rendszere között az, hogy míg Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban nem pályáztatásos, hanem támogatásos alapon zajlik a befektetésösztönzés (függetlenül attól, hogy hazai, vagy uniós pénzről van szó), addig nálunk előre le vannak osztva a források a tárcákhoz, és azokra külön kell támogatásért pályázni. Ha pedig év közben elfogy a énz, akkor már pályázni sem lehet.

Terták szerint az elmúlt évek "csiki-csukija" nem használt a befektetésösztönzésnek, nagyon fontos lenne egy ciklusokon átívelő gazdasági célokért való munkavégzés. A vezető szerint évente mintegy 2.25 milliárd euró nettó tőkebeáramlás lenne szükséges hazánknak. Terták fontos veszélyforrásként emelte ki a jelenlegi erős forintot, amely mellett a külföldiek realizálhatják a befektetéseiken elért hasznot és kivihetik az országból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Terták szerint azonban nem csak az új tőke vonzására kell koncentrálni, hanem az itt letelepedett vállalatok újabb befektetéseinek elősegítése (emellett a befektetőkkel való bánásmód, kezelés) is kiemelten fontos feladat.

Az ITDH többletfeladatok, de egyúttal minőségi váltás előtt is áll - szögezte le az új vezető, akinek elmondása szerint ez utóbbi nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de gyorsan előnyükre fognak változni a dolgok.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22