14 °C Budapest

Terták Ádám: Jön a valóban egyablakos befektetőkezelő rendszer - minőségi váltás előtt az ITDH

Pénzcentrum
2004. november 23. 09:45

Minden remény megvan arra, hogy január elsejétől valóban megindulhasson az - információs, engedélyezési és kijárási - egyablakos rendszer, melyet követően a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) megfelelően el tudja látni ügynöki feladatát, a befektetők az invesztícióval kapcsolatos valamennyi ügyüket el tudják majd intézni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Terták Ádám, az ITDH nemrég kinevezett új elnöke, aki korábban 15 évig az Ernst & Young magyarországi egységének vezetőjeként dolgozott.

A november 15-én kinevezett új vezető szerint hihetetlenül kiélezett verseny folyik a külföldi működő tőkéért. Az FDI áramlása a világban durván a felére csökkent az elmúlt két évben. Eddig csak az 50 millió euró (kb. 12 milliárd forint) feletti beruházások kapták meg az egyablakos szolgáltatást. A kisebb volumenű befektetések azonban szintén különösen fontosak, ezekért az invesztíciókért is komoly versenyben állunk az egész Európai Unióval, de természetesen a legfőbb versenytársaknak tekinthető Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is.


Terták szerint az új egyablakos, és valóban jól működő rendszer kialakítása "embertelen nyomást" helyez majd az ITDH-ra, de természetesen ezekért a kisebb beruházásokért is mindent meg kell tenni a befektetővonzás terén.

Az új ITDH-vezető elmondása szerint a fő különbség a magyar, illetve a három nagy régiós versenytárs pályázati rendszere között az, hogy míg Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban nem pályáztatásos, hanem támogatásos alapon zajlik a befektetésösztönzés (függetlenül attól, hogy hazai, vagy uniós pénzről van szó), addig nálunk előre le vannak osztva a források a tárcákhoz, és azokra külön kell támogatásért pályázni. Ha pedig év közben elfogy a énz, akkor már pályázni sem lehet.

Terták szerint az elmúlt évek "csiki-csukija" nem használt a befektetésösztönzésnek, nagyon fontos lenne egy ciklusokon átívelő gazdasági célokért való munkavégzés. A vezető szerint évente mintegy 2.25 milliárd euró nettó tőkebeáramlás lenne szükséges hazánknak. Terták fontos veszélyforrásként emelte ki a jelenlegi erős forintot, amely mellett a külföldiek realizálhatják a befektetéseiken elért hasznot és kivihetik az országból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Terták szerint azonban nem csak az új tőke vonzására kell koncentrálni, hanem az itt letelepedett vállalatok újabb befektetéseinek elősegítése (emellett a befektetőkkel való bánásmód, kezelés) is kiemelten fontos feladat.

Az ITDH többletfeladatok, de egyúttal minőségi váltás előtt is áll - szögezte le az új vezető, akinek elmondása szerint ez utóbbi nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de gyorsan előnyükre fognak változni a dolgok.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm