Terták Ádám: Jön a valóban egyablakos befektetőkezelő rendszer - minőségi váltás előtt az ITDH

Pénzcentrum
2004. november 23. 09:45

Minden remény megvan arra, hogy január elsejétől valóban megindulhasson az - információs, engedélyezési és kijárási - egyablakos rendszer, melyet követően a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) megfelelően el tudja látni ügynöki feladatát, a befektetők az invesztícióval kapcsolatos valamennyi ügyüket el tudják majd intézni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Terták Ádám, az ITDH nemrég kinevezett új elnöke, aki korábban 15 évig az Ernst & Young magyarországi egységének vezetőjeként dolgozott.

A november 15-én kinevezett új vezető szerint hihetetlenül kiélezett verseny folyik a külföldi működő tőkéért. Az FDI áramlása a világban durván a felére csökkent az elmúlt két évben. Eddig csak az 50 millió euró (kb. 12 milliárd forint) feletti beruházások kapták meg az egyablakos szolgáltatást. A kisebb volumenű befektetések azonban szintén különösen fontosak, ezekért az invesztíciókért is komoly versenyben állunk az egész Európai Unióval, de természetesen a legfőbb versenytársaknak tekinthető Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is.


Terták szerint az új egyablakos, és valóban jól működő rendszer kialakítása "embertelen nyomást" helyez majd az ITDH-ra, de természetesen ezekért a kisebb beruházásokért is mindent meg kell tenni a befektetővonzás terén.

Az új ITDH-vezető elmondása szerint a fő különbség a magyar, illetve a három nagy régiós versenytárs pályázati rendszere között az, hogy míg Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban nem pályáztatásos, hanem támogatásos alapon zajlik a befektetésösztönzés (függetlenül attól, hogy hazai, vagy uniós pénzről van szó), addig nálunk előre le vannak osztva a források a tárcákhoz, és azokra külön kell támogatásért pályázni. Ha pedig év közben elfogy a énz, akkor már pályázni sem lehet.

Terták szerint az elmúlt évek "csiki-csukija" nem használt a befektetésösztönzésnek, nagyon fontos lenne egy ciklusokon átívelő gazdasági célokért való munkavégzés. A vezető szerint évente mintegy 2.25 milliárd euró nettó tőkebeáramlás lenne szükséges hazánknak. Terták fontos veszélyforrásként emelte ki a jelenlegi erős forintot, amely mellett a külföldiek realizálhatják a befektetéseiken elért hasznot és kivihetik az országból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Terták szerint azonban nem csak az új tőke vonzására kell koncentrálni, hanem az itt letelepedett vállalatok újabb befektetéseinek elősegítése (emellett a befektetőkkel való bánásmód, kezelés) is kiemelten fontos feladat.

Az ITDH többletfeladatok, de egyúttal minőségi váltás előtt is áll - szögezte le az új vezető, akinek elmondása szerint ez utóbbi nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de gyorsan előnyükre fognak változni a dolgok.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43