27 °C Budapest

Terták Ádám: Jön a valóban egyablakos befektetőkezelő rendszer - minőségi váltás előtt az ITDH

Pénzcentrum
2004. november 23. 09:45

Minden remény megvan arra, hogy január elsejétől valóban megindulhasson az - információs, engedélyezési és kijárási - egyablakos rendszer, melyet követően a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) megfelelően el tudja látni ügynöki feladatát, a befektetők az invesztícióval kapcsolatos valamennyi ügyüket el tudják majd intézni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Terták Ádám, az ITDH nemrég kinevezett új elnöke, aki korábban 15 évig az Ernst & Young magyarországi egységének vezetőjeként dolgozott.

A november 15-én kinevezett új vezető szerint hihetetlenül kiélezett verseny folyik a külföldi működő tőkéért. Az FDI áramlása a világban durván a felére csökkent az elmúlt két évben. Eddig csak az 50 millió euró (kb. 12 milliárd forint) feletti beruházások kapták meg az egyablakos szolgáltatást. A kisebb volumenű befektetések azonban szintén különösen fontosak, ezekért az invesztíciókért is komoly versenyben állunk az egész Európai Unióval, de természetesen a legfőbb versenytársaknak tekinthető Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is.


Terták szerint az új egyablakos, és valóban jól működő rendszer kialakítása "embertelen nyomást" helyez majd az ITDH-ra, de természetesen ezekért a kisebb beruházásokért is mindent meg kell tenni a befektetővonzás terén.

Az új ITDH-vezető elmondása szerint a fő különbség a magyar, illetve a három nagy régiós versenytárs pályázati rendszere között az, hogy míg Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban nem pályáztatásos, hanem támogatásos alapon zajlik a befektetésösztönzés (függetlenül attól, hogy hazai, vagy uniós pénzről van szó), addig nálunk előre le vannak osztva a források a tárcákhoz, és azokra külön kell támogatásért pályázni. Ha pedig év közben elfogy a énz, akkor már pályázni sem lehet.

Terták szerint az elmúlt évek "csiki-csukija" nem használt a befektetésösztönzésnek, nagyon fontos lenne egy ciklusokon átívelő gazdasági célokért való munkavégzés. A vezető szerint évente mintegy 2.25 milliárd euró nettó tőkebeáramlás lenne szükséges hazánknak. Terták fontos veszélyforrásként emelte ki a jelenlegi erős forintot, amely mellett a külföldiek realizálhatják a befektetéseiken elért hasznot és kivihetik az országból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Terták szerint azonban nem csak az új tőke vonzására kell koncentrálni, hanem az itt letelepedett vállalatok újabb befektetéseinek elősegítése (emellett a befektetőkkel való bánásmód, kezelés) is kiemelten fontos feladat.

Az ITDH többletfeladatok, de egyúttal minőségi váltás előtt is áll - szögezte le az új vezető, akinek elmondása szerint ez utóbbi nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de gyorsan előnyükre fognak változni a dolgok.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM