21 °C Budapest

Terták Ádám: Jön a valóban egyablakos befektetőkezelő rendszer - minőségi váltás előtt az ITDH

Pénzcentrum
2004. november 23. 09:45

Minden remény megvan arra, hogy január elsejétől valóban megindulhasson az - információs, engedélyezési és kijárási - egyablakos rendszer, melyet követően a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) megfelelően el tudja látni ügynöki feladatát, a befektetők az invesztícióval kapcsolatos valamennyi ügyüket el tudják majd intézni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Terták Ádám, az ITDH nemrég kinevezett új elnöke, aki korábban 15 évig az Ernst & Young magyarországi egységének vezetőjeként dolgozott.

A november 15-én kinevezett új vezető szerint hihetetlenül kiélezett verseny folyik a külföldi működő tőkéért. Az FDI áramlása a világban durván a felére csökkent az elmúlt két évben. Eddig csak az 50 millió euró (kb. 12 milliárd forint) feletti beruházások kapták meg az egyablakos szolgáltatást. A kisebb volumenű befektetések azonban szintén különösen fontosak, ezekért az invesztíciókért is komoly versenyben állunk az egész Európai Unióval, de természetesen a legfőbb versenytársaknak tekinthető Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is.


Terták szerint az új egyablakos, és valóban jól működő rendszer kialakítása "embertelen nyomást" helyez majd az ITDH-ra, de természetesen ezekért a kisebb beruházásokért is mindent meg kell tenni a befektetővonzás terén.

Az új ITDH-vezető elmondása szerint a fő különbség a magyar, illetve a három nagy régiós versenytárs pályázati rendszere között az, hogy míg Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban nem pályáztatásos, hanem támogatásos alapon zajlik a befektetésösztönzés (függetlenül attól, hogy hazai, vagy uniós pénzről van szó), addig nálunk előre le vannak osztva a források a tárcákhoz, és azokra külön kell támogatásért pályázni. Ha pedig év közben elfogy a énz, akkor már pályázni sem lehet.

Terták szerint az elmúlt évek "csiki-csukija" nem használt a befektetésösztönzésnek, nagyon fontos lenne egy ciklusokon átívelő gazdasági célokért való munkavégzés. A vezető szerint évente mintegy 2.25 milliárd euró nettó tőkebeáramlás lenne szükséges hazánknak. Terták fontos veszélyforrásként emelte ki a jelenlegi erős forintot, amely mellett a külföldiek realizálhatják a befektetéseiken elért hasznot és kivihetik az országból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Terták szerint azonban nem csak az új tőke vonzására kell koncentrálni, hanem az itt letelepedett vállalatok újabb befektetéseinek elősegítése (emellett a befektetőkkel való bánásmód, kezelés) is kiemelten fontos feladat.

Az ITDH többletfeladatok, de egyúttal minőségi váltás előtt is áll - szögezte le az új vezető, akinek elmondása szerint ez utóbbi nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de gyorsan előnyükre fognak változni a dolgok.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem