Enyhülő dinamika az iparban - csökkent a rendelésállomány

Pénzcentrum
2004. november 12. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 szeptemberében 6.7%-kal nőtt. Az adat az előzetes számokhoz képest meglepetést nem tartalmaz. A növekedés továbbra is az exporthoz kapcsolódik. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 8.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A rendelésállomány csökkenése arra utal, hogy a lendület valamelyest megtörőben van.

2004 első kilenc hónapjában az ipari export 17.8%-kal, szeptemberben 14.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A január-szeptemberi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 28.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint 22%-kal részesülő járműgyártás 12.2%-kal növelte külpiaci eladásait.


Az ipar első kilenc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3.9%-kal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hűvösebb időjárás hatására.

A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 5%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 15.5%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

2004 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése idén első ízben csökkent (0.6%-os visszaesést regisztrált a KSH). 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések csupán 0.6%-kal emelkedtek, az új belföldi megrendelések 5.6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 20.1%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. Érdemes felhívni a figyelmet, hogy a rendelésállomány export fronton leginkább a gép, berendezés gyártása ágazatban maradt el a tavalyitól szeptemberben közel 16%-kal. Augusztusban az elmaradás 10%-ot meghaladó volt. Ennek ellenére a legjelentősebb villamos gép, műszer gyártásban a növekedés 50% feletti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában - 2.3%-os létszámcsökkenés mellett - 11.7%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43