23 °C Budapest

Enyhülő dinamika az iparban - csökkent a rendelésállomány

Pénzcentrum
2004. november 12. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 szeptemberében 6.7%-kal nőtt. Az adat az előzetes számokhoz képest meglepetést nem tartalmaz. A növekedés továbbra is az exporthoz kapcsolódik. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 8.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A rendelésállomány csökkenése arra utal, hogy a lendület valamelyest megtörőben van.

2004 első kilenc hónapjában az ipari export 17.8%-kal, szeptemberben 14.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A január-szeptemberi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 28.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint 22%-kal részesülő járműgyártás 12.2%-kal növelte külpiaci eladásait.


Az ipar első kilenc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3.9%-kal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hűvösebb időjárás hatására.

A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 5%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 15.5%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

2004 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése idén első ízben csökkent (0.6%-os visszaesést regisztrált a KSH). 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések csupán 0.6%-kal emelkedtek, az új belföldi megrendelések 5.6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 20.1%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. Érdemes felhívni a figyelmet, hogy a rendelésállomány export fronton leginkább a gép, berendezés gyártása ágazatban maradt el a tavalyitól szeptemberben közel 16%-kal. Augusztusban az elmaradás 10%-ot meghaladó volt. Ennek ellenére a legjelentősebb villamos gép, műszer gyártásban a növekedés 50% feletti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában - 2.3%-os létszámcsökkenés mellett - 11.7%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem