37 °C Budapest

Enyhülő dinamika az iparban - csökkent a rendelésállomány

Pénzcentrum
2004. november 12. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 szeptemberében 6.7%-kal nőtt. Az adat az előzetes számokhoz képest meglepetést nem tartalmaz. A növekedés továbbra is az exporthoz kapcsolódik. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 8.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A rendelésállomány csökkenése arra utal, hogy a lendület valamelyest megtörőben van.

2004 első kilenc hónapjában az ipari export 17.8%-kal, szeptemberben 14.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A január-szeptemberi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 28.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint 22%-kal részesülő járműgyártás 12.2%-kal növelte külpiaci eladásait.


Az ipar első kilenc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3.9%-kal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hűvösebb időjárás hatására.

A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 5%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 15.5%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

2004 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése idén első ízben csökkent (0.6%-os visszaesést regisztrált a KSH). 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések csupán 0.6%-kal emelkedtek, az új belföldi megrendelések 5.6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 20.1%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. Érdemes felhívni a figyelmet, hogy a rendelésállomány export fronton leginkább a gép, berendezés gyártása ágazatban maradt el a tavalyitól szeptemberben közel 16%-kal. Augusztusban az elmaradás 10%-ot meghaladó volt. Ennek ellenére a legjelentősebb villamos gép, műszer gyártásban a növekedés 50% feletti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában - 2.3%-os létszámcsökkenés mellett - 11.7%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?