33 °C Budapest

Környezetvédelmi kiadások: most akkor nőnek vagy csökkennek?

Pénzcentrum
2004. november 8. 08:42

Több mint tíz százalékkal nő a hazai környezetvédelmi fejlesztések támogatása jövőre, figyelembe véve a költségvetési és az uniós forrásokat - közölte a Pénzügyminisztérium.

A jövő évi költségvetést nem bázis alapon tervezte a Pénzügyminisztérium, hanem a fejlesztési igényeket, a feladatokat, súlyuk, jelentőségük és determinációk, valamint a kötelezettségek figyelembe vételével határozta meg. A tárca ezzel magyarázza, hogy a költségvetésben a fejezeti előirányzatnál az erre a célra szánt források látszólag miért csökkennek. A teljes fejlesztési lehetőség számbavételéhez a fejezeti előirányzatokon túl azokat a forrásokat is figyelembe kell venni, amelyek más fejezeteknél, céloknál a környezetvédelmet szolgálják.

A területfejlesztési fejezeten belül a környezetvédelmi célú előirányzatok megkétszereződnek, ezek jelentős természeti értékek megóvását és fejlesztését segítik elő. Így például a Balaton vagy a Szigetköz megóvása is forráshoz jut.

A nagy fejlesztések előirányzata, amelyek a nagyobb területek csatornázását, és a szennyvízhálózat megoldását, továbbá a regionális hulladékhelyek létrehozását támogatják az Európai Unióból és hazai társfinanszírozásból biztosítható forrásokkal, 2004. évhez viszonyítva négy- ötszörösére növekednek.

Pályázati úton lehívható pénzek keretösszege több mint ötszörösére emelkedik. Az ebből finanszírozott operatív programok elsősorban a hulladékkezelést, az ivóvíz minőség javítását, a környezeti kármentesítést szolgálják.

Új elemként jelenik meg a Nemzeti Vidék és Területfejlesztés agrárkörnyezet gazdálkodási támogatása. Jövőre például ebből az előirányzatból a szántóföldi agrár-környezetgazdálkodásra, gyepgazdálkodásra, ültetvényekre, vizes élőhelyekhez kapcsolódó agrár-környezetgazdálkodási célprogramokra, erózióvédelemre, valamint az extenzív állattartáshoz kapcsolódó célokra lehet pályázni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábban egyes tárcáknál szereplő, decentralizált programok 57 milliárd forintos előirányzatából is legalább 10- 12 százalék a környezetvédelem fejlesztését szolgálja.

A PM szerint a költségvetés környezetvédelmi előirányzatai a 2004-es 108.3 mrd Ft-ról összességében 121 mrd Ftra emelkednek 2005-ben. Csak a fejezeti előirányzatot tekintve a kiadások 92.5 mrd Ft-ról 68.2 mrd Ft-ra csökkennének.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?