15 °C Budapest

Környezetvédelmi kiadások: most akkor nőnek vagy csökkennek?

Pénzcentrum
2004. november 8. 08:42

Több mint tíz százalékkal nő a hazai környezetvédelmi fejlesztések támogatása jövőre, figyelembe véve a költségvetési és az uniós forrásokat - közölte a Pénzügyminisztérium.

A jövő évi költségvetést nem bázis alapon tervezte a Pénzügyminisztérium, hanem a fejlesztési igényeket, a feladatokat, súlyuk, jelentőségük és determinációk, valamint a kötelezettségek figyelembe vételével határozta meg. A tárca ezzel magyarázza, hogy a költségvetésben a fejezeti előirányzatnál az erre a célra szánt források látszólag miért csökkennek. A teljes fejlesztési lehetőség számbavételéhez a fejezeti előirányzatokon túl azokat a forrásokat is figyelembe kell venni, amelyek más fejezeteknél, céloknál a környezetvédelmet szolgálják.

A területfejlesztési fejezeten belül a környezetvédelmi célú előirányzatok megkétszereződnek, ezek jelentős természeti értékek megóvását és fejlesztését segítik elő. Így például a Balaton vagy a Szigetköz megóvása is forráshoz jut.

A nagy fejlesztések előirányzata, amelyek a nagyobb területek csatornázását, és a szennyvízhálózat megoldását, továbbá a regionális hulladékhelyek létrehozását támogatják az Európai Unióból és hazai társfinanszírozásból biztosítható forrásokkal, 2004. évhez viszonyítva négy- ötszörösére növekednek.

Pályázati úton lehívható pénzek keretösszege több mint ötszörösére emelkedik. Az ebből finanszírozott operatív programok elsősorban a hulladékkezelést, az ivóvíz minőség javítását, a környezeti kármentesítést szolgálják.

Új elemként jelenik meg a Nemzeti Vidék és Területfejlesztés agrárkörnyezet gazdálkodási támogatása. Jövőre például ebből az előirányzatból a szántóföldi agrár-környezetgazdálkodásra, gyepgazdálkodásra, ültetvényekre, vizes élőhelyekhez kapcsolódó agrár-környezetgazdálkodási célprogramokra, erózióvédelemre, valamint az extenzív állattartáshoz kapcsolódó célokra lehet pályázni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábban egyes tárcáknál szereplő, decentralizált programok 57 milliárd forintos előirányzatából is legalább 10- 12 százalék a környezetvédelem fejlesztését szolgálja.

A PM szerint a költségvetés környezetvédelmi előirányzatai a 2004-es 108.3 mrd Ft-ról összességében 121 mrd Ftra emelkednek 2005-ben. Csak a fejezeti előirányzatot tekintve a kiadások 92.5 mrd Ft-ról 68.2 mrd Ft-ra csökkennének.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM