29 °C Budapest

Környezetvédelmi kiadások: most akkor nőnek vagy csökkennek?

Pénzcentrum
2004. november 8. 08:42

Több mint tíz százalékkal nő a hazai környezetvédelmi fejlesztések támogatása jövőre, figyelembe véve a költségvetési és az uniós forrásokat - közölte a Pénzügyminisztérium.

A jövő évi költségvetést nem bázis alapon tervezte a Pénzügyminisztérium, hanem a fejlesztési igényeket, a feladatokat, súlyuk, jelentőségük és determinációk, valamint a kötelezettségek figyelembe vételével határozta meg. A tárca ezzel magyarázza, hogy a költségvetésben a fejezeti előirányzatnál az erre a célra szánt források látszólag miért csökkennek. A teljes fejlesztési lehetőség számbavételéhez a fejezeti előirányzatokon túl azokat a forrásokat is figyelembe kell venni, amelyek más fejezeteknél, céloknál a környezetvédelmet szolgálják.

A területfejlesztési fejezeten belül a környezetvédelmi célú előirányzatok megkétszereződnek, ezek jelentős természeti értékek megóvását és fejlesztését segítik elő. Így például a Balaton vagy a Szigetköz megóvása is forráshoz jut.

A nagy fejlesztések előirányzata, amelyek a nagyobb területek csatornázását, és a szennyvízhálózat megoldását, továbbá a regionális hulladékhelyek létrehozását támogatják az Európai Unióból és hazai társfinanszírozásból biztosítható forrásokkal, 2004. évhez viszonyítva négy- ötszörösére növekednek.

Pályázati úton lehívható pénzek keretösszege több mint ötszörösére emelkedik. Az ebből finanszírozott operatív programok elsősorban a hulladékkezelést, az ivóvíz minőség javítását, a környezeti kármentesítést szolgálják.

Új elemként jelenik meg a Nemzeti Vidék és Területfejlesztés agrárkörnyezet gazdálkodási támogatása. Jövőre például ebből az előirányzatból a szántóföldi agrár-környezetgazdálkodásra, gyepgazdálkodásra, ültetvényekre, vizes élőhelyekhez kapcsolódó agrár-környezetgazdálkodási célprogramokra, erózióvédelemre, valamint az extenzív állattartáshoz kapcsolódó célokra lehet pályázni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábban egyes tárcáknál szereplő, decentralizált programok 57 milliárd forintos előirányzatából is legalább 10- 12 százalék a környezetvédelem fejlesztését szolgálja.

A PM szerint a költségvetés környezetvédelmi előirányzatai a 2004-es 108.3 mrd Ft-ról összességében 121 mrd Ftra emelkednek 2005-ben. Csak a fejezeti előirányzatot tekintve a kiadások 92.5 mrd Ft-ról 68.2 mrd Ft-ra csökkennének.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem