32 °C Budapest

Környezetvédelmi kiadások: most akkor nőnek vagy csökkennek?

Pénzcentrum
2004. november 8. 08:42

Több mint tíz százalékkal nő a hazai környezetvédelmi fejlesztések támogatása jövőre, figyelembe véve a költségvetési és az uniós forrásokat - közölte a Pénzügyminisztérium.

A jövő évi költségvetést nem bázis alapon tervezte a Pénzügyminisztérium, hanem a fejlesztési igényeket, a feladatokat, súlyuk, jelentőségük és determinációk, valamint a kötelezettségek figyelembe vételével határozta meg. A tárca ezzel magyarázza, hogy a költségvetésben a fejezeti előirányzatnál az erre a célra szánt források látszólag miért csökkennek. A teljes fejlesztési lehetőség számbavételéhez a fejezeti előirányzatokon túl azokat a forrásokat is figyelembe kell venni, amelyek más fejezeteknél, céloknál a környezetvédelmet szolgálják.

A területfejlesztési fejezeten belül a környezetvédelmi célú előirányzatok megkétszereződnek, ezek jelentős természeti értékek megóvását és fejlesztését segítik elő. Így például a Balaton vagy a Szigetköz megóvása is forráshoz jut.

A nagy fejlesztések előirányzata, amelyek a nagyobb területek csatornázását, és a szennyvízhálózat megoldását, továbbá a regionális hulladékhelyek létrehozását támogatják az Európai Unióból és hazai társfinanszírozásból biztosítható forrásokkal, 2004. évhez viszonyítva négy- ötszörösére növekednek.

Pályázati úton lehívható pénzek keretösszege több mint ötszörösére emelkedik. Az ebből finanszírozott operatív programok elsősorban a hulladékkezelést, az ivóvíz minőség javítását, a környezeti kármentesítést szolgálják.

Új elemként jelenik meg a Nemzeti Vidék és Területfejlesztés agrárkörnyezet gazdálkodási támogatása. Jövőre például ebből az előirányzatból a szántóföldi agrár-környezetgazdálkodásra, gyepgazdálkodásra, ültetvényekre, vizes élőhelyekhez kapcsolódó agrár-környezetgazdálkodási célprogramokra, erózióvédelemre, valamint az extenzív állattartáshoz kapcsolódó célokra lehet pályázni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A korábban egyes tárcáknál szereplő, decentralizált programok 57 milliárd forintos előirányzatából is legalább 10- 12 százalék a környezetvédelem fejlesztését szolgálja.

A PM szerint a költségvetés környezetvédelmi előirányzatai a 2004-es 108.3 mrd Ft-ról összességében 121 mrd Ftra emelkednek 2005-ben. Csak a fejezeti előirányzatot tekintve a kiadások 92.5 mrd Ft-ról 68.2 mrd Ft-ra csökkennének.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?