Továbbra is jelentős lakásprojektek a fővárosban

Pénzcentrum
2004. november 4. 09:00

Továbbra is jelentős dinamika jellemzi a lakáspiacot, de a fejlesztésk jellemzően a nagyvásosokba koncentrálódnak. Budapest szerepe továbbra is kiemelkedő. Az év első kilenc hónapjában több mint 22 ezer új lakást vettek használatba, és több mint 42 ezer új lakás építésére adtak engedélyt - közölte a KSH. A használatba vett lakások száma 45%-kal, az új engedélyeké 2%-kal több, mint az előző év hasonló időszakában volt. A használatba vett lakások száma és jellemzői az előző negyedévekhez hasonlóan alakultak a III. negyedévben is, míg az új lakásépítési engedélyeknél az utolsó három hónapban 4%-os visszaesés következett be. A befejezett lakásépítések alakulását elsősorban a fővárosi építések nagy aránya, az értékesítésre szánt vállalkozói lakások, és ezzel együtt a többszintes, többlakásos építkezések további jelentős növekedése határozta meg.

A lakást építtetők körében a vállalkozások szerepe tovább növekszik. A használatba vett lakások 36%-át építtették vállalkozások, míg egy évvel korábban 28%-át. Ez alatt a természetes személyek lakásépítésének aránya 65%-ról 59%-ra esett vissza, s ugyancsak visszaesett az önkormányzati lakásépítés.

Többszintes, többlakásos épületben 68%-kal több új lakás épült, s megduplázódott a lakóparki építkezések száma, mialatt a családi házas építkezések az átlagosnál kisebb mértékben (30%-kal) nőttek. A lakásépítés fenti szerkezetéből következően növekedett a kislakások száma, Budapesten az új lakások fele, országos átlagban 29%-a 60 m2-nél kisebb, az új lakások átlagos alapterülete a tavalyi 98-ról 95 m2-re csökkent.

Minden megyében és minden településtípusra jellemző a lakásépítés növekedése; leginkább a fővárosban (81%-kal), s legkevésbé a nem megyei jogú városokban (31%-kal) nőtt az új lakások száma.

A kiadott új lakásépítési engedélyek adatai alapján már csak a nagyvárosokban folytatódik az építési lendület, a községekben és a nem megyei jogú városokban 4-5%-kal kevesebb új lakás építésére adtak engedélyt, mint az előző év hasonló időszakában. A jövőbeni új lakóépület-építések során a legtöbb lakást (52%-ot) három és annál több lakásos épületben kívánják megépíteni, míg egylakásos családi házakba az új lakások 40%-át tervezik.

Az üdülőépítésben is nő a több egységet magában foglaló üdülőépületek jelentősége. A használatba vett üdülőegységek száma (413) hasonló a tavalyihoz, alapterületük viszont kisebb, és kevesebb épület építésével jöttek létre. A kiadott új engedélyek még inkább ezt a tendenciát mutatják: 950, átlagosan 65 m2 alapterületű üdülőegység építése kezdődhet el 580 üdülőépületben. (A tavalyi engedélyek alapján 680 üdülőegység épülhetett, 83 m2 átlagos nagysággal.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közel 4 millió m2 lakóépület és 2.5 millió m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. A lakóépületeknél ez 3%-os növekedésként jelentkezik, ami területileg nagyon differenciáltan; a főváros 42%-os növekedése és a többi településtípus átlagában 2-7%-os csökkenés eredőjeként alakul.

A nem lakóépületeknél 15%-kal kevesebb a beépítendő terület, mint az előző év hasonló időszakában. A közlekedési és ipari célú épületek kivételével minden területen visszaesett a fejlesztés. A jelenlegi engedélyek alapján a nem lakóépületek szerkezete az ipar felé tolódott el; az ipar, mezőgazdaság és kereskedelem előző évi 29-28-18%-os arányának most 41-20-14% a megfelelője.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem