Továbbra is jelentős lakásprojektek a fővárosban

Pénzcentrum
2004. november 4. 09:00

Továbbra is jelentős dinamika jellemzi a lakáspiacot, de a fejlesztésk jellemzően a nagyvásosokba koncentrálódnak. Budapest szerepe továbbra is kiemelkedő. Az év első kilenc hónapjában több mint 22 ezer új lakást vettek használatba, és több mint 42 ezer új lakás építésére adtak engedélyt - közölte a KSH. A használatba vett lakások száma 45%-kal, az új engedélyeké 2%-kal több, mint az előző év hasonló időszakában volt. A használatba vett lakások száma és jellemzői az előző negyedévekhez hasonlóan alakultak a III. negyedévben is, míg az új lakásépítési engedélyeknél az utolsó három hónapban 4%-os visszaesés következett be. A befejezett lakásépítések alakulását elsősorban a fővárosi építések nagy aránya, az értékesítésre szánt vállalkozói lakások, és ezzel együtt a többszintes, többlakásos építkezések további jelentős növekedése határozta meg.

A lakást építtetők körében a vállalkozások szerepe tovább növekszik. A használatba vett lakások 36%-át építtették vállalkozások, míg egy évvel korábban 28%-át. Ez alatt a természetes személyek lakásépítésének aránya 65%-ról 59%-ra esett vissza, s ugyancsak visszaesett az önkormányzati lakásépítés.

Többszintes, többlakásos épületben 68%-kal több új lakás épült, s megduplázódott a lakóparki építkezések száma, mialatt a családi házas építkezések az átlagosnál kisebb mértékben (30%-kal) nőttek. A lakásépítés fenti szerkezetéből következően növekedett a kislakások száma, Budapesten az új lakások fele, országos átlagban 29%-a 60 m2-nél kisebb, az új lakások átlagos alapterülete a tavalyi 98-ról 95 m2-re csökkent.

Minden megyében és minden településtípusra jellemző a lakásépítés növekedése; leginkább a fővárosban (81%-kal), s legkevésbé a nem megyei jogú városokban (31%-kal) nőtt az új lakások száma.

A kiadott új lakásépítési engedélyek adatai alapján már csak a nagyvárosokban folytatódik az építési lendület, a községekben és a nem megyei jogú városokban 4-5%-kal kevesebb új lakás építésére adtak engedélyt, mint az előző év hasonló időszakában. A jövőbeni új lakóépület-építések során a legtöbb lakást (52%-ot) három és annál több lakásos épületben kívánják megépíteni, míg egylakásos családi házakba az új lakások 40%-át tervezik.

Az üdülőépítésben is nő a több egységet magában foglaló üdülőépületek jelentősége. A használatba vett üdülőegységek száma (413) hasonló a tavalyihoz, alapterületük viszont kisebb, és kevesebb épület építésével jöttek létre. A kiadott új engedélyek még inkább ezt a tendenciát mutatják: 950, átlagosan 65 m2 alapterületű üdülőegység építése kezdődhet el 580 üdülőépületben. (A tavalyi engedélyek alapján 680 üdülőegység épülhetett, 83 m2 átlagos nagysággal.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közel 4 millió m2 lakóépület és 2.5 millió m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. A lakóépületeknél ez 3%-os növekedésként jelentkezik, ami területileg nagyon differenciáltan; a főváros 42%-os növekedése és a többi településtípus átlagában 2-7%-os csökkenés eredőjeként alakul.

A nem lakóépületeknél 15%-kal kevesebb a beépítendő terület, mint az előző év hasonló időszakában. A közlekedési és ipari célú épületek kivételével minden területen visszaesett a fejlesztés. A jelenlegi engedélyek alapján a nem lakóépületek szerkezete az ipar felé tolódott el; az ipar, mezőgazdaság és kereskedelem előző évi 29-28-18%-os arányának most 41-20-14% a megfelelője.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem