Továbbra is jelentős lakásprojektek a fővárosban

Pénzcentrum
2004. november 4. 09:00

Továbbra is jelentős dinamika jellemzi a lakáspiacot, de a fejlesztésk jellemzően a nagyvásosokba koncentrálódnak. Budapest szerepe továbbra is kiemelkedő. Az év első kilenc hónapjában több mint 22 ezer új lakást vettek használatba, és több mint 42 ezer új lakás építésére adtak engedélyt - közölte a KSH. A használatba vett lakások száma 45%-kal, az új engedélyeké 2%-kal több, mint az előző év hasonló időszakában volt. A használatba vett lakások száma és jellemzői az előző negyedévekhez hasonlóan alakultak a III. negyedévben is, míg az új lakásépítési engedélyeknél az utolsó három hónapban 4%-os visszaesés következett be. A befejezett lakásépítések alakulását elsősorban a fővárosi építések nagy aránya, az értékesítésre szánt vállalkozói lakások, és ezzel együtt a többszintes, többlakásos építkezések további jelentős növekedése határozta meg.

A lakást építtetők körében a vállalkozások szerepe tovább növekszik. A használatba vett lakások 36%-át építtették vállalkozások, míg egy évvel korábban 28%-át. Ez alatt a természetes személyek lakásépítésének aránya 65%-ról 59%-ra esett vissza, s ugyancsak visszaesett az önkormányzati lakásépítés.

Többszintes, többlakásos épületben 68%-kal több új lakás épült, s megduplázódott a lakóparki építkezések száma, mialatt a családi házas építkezések az átlagosnál kisebb mértékben (30%-kal) nőttek. A lakásépítés fenti szerkezetéből következően növekedett a kislakások száma, Budapesten az új lakások fele, országos átlagban 29%-a 60 m2-nél kisebb, az új lakások átlagos alapterülete a tavalyi 98-ról 95 m2-re csökkent.

Minden megyében és minden településtípusra jellemző a lakásépítés növekedése; leginkább a fővárosban (81%-kal), s legkevésbé a nem megyei jogú városokban (31%-kal) nőtt az új lakások száma.

A kiadott új lakásépítési engedélyek adatai alapján már csak a nagyvárosokban folytatódik az építési lendület, a községekben és a nem megyei jogú városokban 4-5%-kal kevesebb új lakás építésére adtak engedélyt, mint az előző év hasonló időszakában. A jövőbeni új lakóépület-építések során a legtöbb lakást (52%-ot) három és annál több lakásos épületben kívánják megépíteni, míg egylakásos családi házakba az új lakások 40%-át tervezik.

Az üdülőépítésben is nő a több egységet magában foglaló üdülőépületek jelentősége. A használatba vett üdülőegységek száma (413) hasonló a tavalyihoz, alapterületük viszont kisebb, és kevesebb épület építésével jöttek létre. A kiadott új engedélyek még inkább ezt a tendenciát mutatják: 950, átlagosan 65 m2 alapterületű üdülőegység építése kezdődhet el 580 üdülőépületben. (A tavalyi engedélyek alapján 680 üdülőegység épülhetett, 83 m2 átlagos nagysággal.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közel 4 millió m2 lakóépület és 2.5 millió m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. A lakóépületeknél ez 3%-os növekedésként jelentkezik, ami területileg nagyon differenciáltan; a főváros 42%-os növekedése és a többi településtípus átlagában 2-7%-os csökkenés eredőjeként alakul.

A nem lakóépületeknél 15%-kal kevesebb a beépítendő terület, mint az előző év hasonló időszakában. A közlekedési és ipari célú épületek kivételével minden területen visszaesett a fejlesztés. A jelenlegi engedélyek alapján a nem lakóépületek szerkezete az ipar felé tolódott el; az ipar, mezőgazdaság és kereskedelem előző évi 29-28-18%-os arányának most 41-20-14% a megfelelője.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?