29 °C Budapest

Ugyanott, mint 1957-ben...

Pénzcentrum
2004. október 29. 10:34

A mai napon írják alá az EU tagországok vezetői az Európai Unió alkotmányát. Az alkotmány aláírására ugyanott kerül sor, ahol 1957-ben a Római Szerződést is kézjegyükkel látták el az akkori vezetők. Az aláírásokkal veszi kezdetét a hivatalosan két éves ratifikációs periódus.

A Római Szerződést 1957-ben Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg írta alá.

Az európai alkotmány, mely már 25 tagállam jóváhagyására vár 300 oldalas, és több mint 400 cikkelyt tartalmaz. A ratifikáció végén a legtöbb uniós szerződést helyettesíti majd.

Az első rész az Európai Uniót definiálja, ennek értékeit és intézményeit. A második rész az alapvető emberi jogokkal foglalkozik, a harmadik az EU döntéshozatali politikájával, míg az utolsó rész a záró klauzulát tartalmazza.

Az alkotmány elfogadásával számos dolog megváltozik az EU-ban. Ezután megválasztásra kerül egy elnök, aki az Európai Tanácsot vezeti, emellett létrejön az EU külügyminiszteri poszt is.

Az Európai Bizottságban a biztosok száma a jelenleginek két harmadára csökken 2014-től. Az Európai Parlament szerepe erősödik.Az új alkotmány új szavazási rendszert vezet be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új alkotmány megteremti a jogi feltételeit annak is, ha egy tagállam ki szeretne lépni az unióból.

Az alkotmányt mind a 25 tagállamnak el kell fogadni. Ez népszavazást vagy parlamenti igent jelent. Kérdéses, hogy mi történik, ha valamely tagország visszautasítja. Ha egy kis állam részéről történik, akkor feltehetően politikai megoldás születik. Ha több tagállam, illetve egy nagyobb tagállam is ellene szavaz, akkor igen bizonytalan a kimenet.

Hazánkból Gyurcsány Ferenc, Kovács László és Medgyessy Péter utazott a ceremóniára Rómába.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?