Kormány előtt a költségvetés: kevesebb támogatás a kkv-knek?

Pénzcentrum
2004. október 6. 09:11

A mai napon tárgyalja a kormány a 2005-ös költségvetés tervezetét, ami holnap a parlament elé kerül. Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozatai szerint bár nem a 4.1%-os GDP arányos hiányterv szerepel majd a dokumentumban, a korábban beígért 0.5%pontos GDP arányos deficitcsökkentésnél mégis több várható. A kormány a következő évek tervezésekor is igyekszik figyelembe venni, hogy a konvergencia-program által kijelölt útra térjen a gazdaság, az euró 2010-ben bevezethető legyen. A piac egyre szkeptikusabb, az elemzők már valószínűbbnek látják, hogy újabb 2 éves csúszás következik be 2012-re.

Bár pontos részletek egyelőre nem ismertek, bizonyos információk kiszivárogtak a költségvetési tervezettel kapcsolatosan. A deficit ESA-95 szemléletben az idei kb. 5.3%-ról 4.5%-ra, önkormányzatokkal együtt 4.7%-ra mérséklődhet. A GFS szerinti pénzforgalmi szemléletű hiány hasonló mértékű lehet (2%pontos csökkenést feltételezve).

Draskovics Tibor tegnapi nyilatkozata szerint jövőre 4 %-os GDP-növekedéssel és 4.5 %-os inflációval számolva az államháztartás bevétele az idén várhatóhoz képest 5.5 %-kal, míg a kiadások 4.1 %-kal emelkednek. A miniszter szerint az adócsökkentés eredményeképpen az adókoncentráció 38.5 %-ról 38 %-ra mérséklődik.

A Népszava úgy tudja, hogy a korábban tervezettnél jövőre valamivel kevesebbet kaphat a gazdasági tárca. Ez elsősorban a kis- és középvállalkozókat érinti rosszul, a jelenlegi 13.3 milliárd forintról 3.6 milliárdra csökkenhet támogatásuk kerete. Ezzel szemben lényegesen több juthat az energiagazdálkodásra és valamivel több az utak építésére, kezelésére.

A kormány arra törekszik, hogy a gyermekek után járó adókedvezményeket a kisjövedelműek is igénybe vehessék, a nagyobb jövedelműeknél viszont maradna a legfeljebb 83 ezer forintos gyed. Külön költségvetési fejezetben szerepelhetnek jövőre az esélyegyenlőségi feladatokat finanszírozó pénzügyi források. A nyugdíjasok 2005-ben háromheti többletjuttatásban részesülhetnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egészségügyet illetően alig változik valami - állítja a Népszava. Korábbi vezető szocialista politikusok nyilatkozatai egyértelműen utaltak rá, hogy az egészségügy átfogó reformja nem indul el a következő másfél évben (a választásokig). Egyes információk szerint a korábban elhatározott népegészségügyi programra valamivel kevesebb jutna a Medgyessy-kormány féle tervezetnél. Az alap- és sürgősségi betegellátási, mentési, és a katasztrófavédelemhez kapcsolódó egészségügyi feladatokra jutó összegek várhatóan 9-10 százalékkal haladják majd meg 2005-ben az ideit.

Az új kormányzati rendnek megfelelően létrehozzák az önálló, az európai uniós integrációért és a regionális fejlesztésért felelős minisztériumot, mely a költségvetésben szintén külön fejezetet kap. Jövőre valószínűleg több mint 110 milliárd forinttal több uniós forráshoz juthat hozzá az ország, mint amennyit a közös büdzsébe be kell fizetnie.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?