22 °C Budapest

Kormány előtt a költségvetés: kevesebb támogatás a kkv-knek?

Pénzcentrum
2004. október 6. 09:11

A mai napon tárgyalja a kormány a 2005-ös költségvetés tervezetét, ami holnap a parlament elé kerül. Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozatai szerint bár nem a 4.1%-os GDP arányos hiányterv szerepel majd a dokumentumban, a korábban beígért 0.5%pontos GDP arányos deficitcsökkentésnél mégis több várható. A kormány a következő évek tervezésekor is igyekszik figyelembe venni, hogy a konvergencia-program által kijelölt útra térjen a gazdaság, az euró 2010-ben bevezethető legyen. A piac egyre szkeptikusabb, az elemzők már valószínűbbnek látják, hogy újabb 2 éves csúszás következik be 2012-re.

Bár pontos részletek egyelőre nem ismertek, bizonyos információk kiszivárogtak a költségvetési tervezettel kapcsolatosan. A deficit ESA-95 szemléletben az idei kb. 5.3%-ról 4.5%-ra, önkormányzatokkal együtt 4.7%-ra mérséklődhet. A GFS szerinti pénzforgalmi szemléletű hiány hasonló mértékű lehet (2%pontos csökkenést feltételezve).

Draskovics Tibor tegnapi nyilatkozata szerint jövőre 4 %-os GDP-növekedéssel és 4.5 %-os inflációval számolva az államháztartás bevétele az idén várhatóhoz képest 5.5 %-kal, míg a kiadások 4.1 %-kal emelkednek. A miniszter szerint az adócsökkentés eredményeképpen az adókoncentráció 38.5 %-ról 38 %-ra mérséklődik.

A Népszava úgy tudja, hogy a korábban tervezettnél jövőre valamivel kevesebbet kaphat a gazdasági tárca. Ez elsősorban a kis- és középvállalkozókat érinti rosszul, a jelenlegi 13.3 milliárd forintról 3.6 milliárdra csökkenhet támogatásuk kerete. Ezzel szemben lényegesen több juthat az energiagazdálkodásra és valamivel több az utak építésére, kezelésére.

A kormány arra törekszik, hogy a gyermekek után járó adókedvezményeket a kisjövedelműek is igénybe vehessék, a nagyobb jövedelműeknél viszont maradna a legfeljebb 83 ezer forintos gyed. Külön költségvetési fejezetben szerepelhetnek jövőre az esélyegyenlőségi feladatokat finanszírozó pénzügyi források. A nyugdíjasok 2005-ben háromheti többletjuttatásban részesülhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egészségügyet illetően alig változik valami - állítja a Népszava. Korábbi vezető szocialista politikusok nyilatkozatai egyértelműen utaltak rá, hogy az egészségügy átfogó reformja nem indul el a következő másfél évben (a választásokig). Egyes információk szerint a korábban elhatározott népegészségügyi programra valamivel kevesebb jutna a Medgyessy-kormány féle tervezetnél. Az alap- és sürgősségi betegellátási, mentési, és a katasztrófavédelemhez kapcsolódó egészségügyi feladatokra jutó összegek várhatóan 9-10 százalékkal haladják majd meg 2005-ben az ideit.

Az új kormányzati rendnek megfelelően létrehozzák az önálló, az európai uniós integrációért és a regionális fejlesztésért felelős minisztériumot, mely a költségvetésben szintén külön fejezetet kap. Jövőre valószínűleg több mint 110 milliárd forinttal több uniós forráshoz juthat hozzá az ország, mint amennyit a közös büdzsébe be kell fizetnie.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?