15 °C Budapest

Kormány előtt a költségvetés: kevesebb támogatás a kkv-knek?

Pénzcentrum
2004. október 6. 09:11

A mai napon tárgyalja a kormány a 2005-ös költségvetés tervezetét, ami holnap a parlament elé kerül. Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozatai szerint bár nem a 4.1%-os GDP arányos hiányterv szerepel majd a dokumentumban, a korábban beígért 0.5%pontos GDP arányos deficitcsökkentésnél mégis több várható. A kormány a következő évek tervezésekor is igyekszik figyelembe venni, hogy a konvergencia-program által kijelölt útra térjen a gazdaság, az euró 2010-ben bevezethető legyen. A piac egyre szkeptikusabb, az elemzők már valószínűbbnek látják, hogy újabb 2 éves csúszás következik be 2012-re.

Bár pontos részletek egyelőre nem ismertek, bizonyos információk kiszivárogtak a költségvetési tervezettel kapcsolatosan. A deficit ESA-95 szemléletben az idei kb. 5.3%-ról 4.5%-ra, önkormányzatokkal együtt 4.7%-ra mérséklődhet. A GFS szerinti pénzforgalmi szemléletű hiány hasonló mértékű lehet (2%pontos csökkenést feltételezve).

Draskovics Tibor tegnapi nyilatkozata szerint jövőre 4 %-os GDP-növekedéssel és 4.5 %-os inflációval számolva az államháztartás bevétele az idén várhatóhoz képest 5.5 %-kal, míg a kiadások 4.1 %-kal emelkednek. A miniszter szerint az adócsökkentés eredményeképpen az adókoncentráció 38.5 %-ról 38 %-ra mérséklődik.

A Népszava úgy tudja, hogy a korábban tervezettnél jövőre valamivel kevesebbet kaphat a gazdasági tárca. Ez elsősorban a kis- és középvállalkozókat érinti rosszul, a jelenlegi 13.3 milliárd forintról 3.6 milliárdra csökkenhet támogatásuk kerete. Ezzel szemben lényegesen több juthat az energiagazdálkodásra és valamivel több az utak építésére, kezelésére.

A kormány arra törekszik, hogy a gyermekek után járó adókedvezményeket a kisjövedelműek is igénybe vehessék, a nagyobb jövedelműeknél viszont maradna a legfeljebb 83 ezer forintos gyed. Külön költségvetési fejezetben szerepelhetnek jövőre az esélyegyenlőségi feladatokat finanszírozó pénzügyi források. A nyugdíjasok 2005-ben háromheti többletjuttatásban részesülhetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egészségügyet illetően alig változik valami - állítja a Népszava. Korábbi vezető szocialista politikusok nyilatkozatai egyértelműen utaltak rá, hogy az egészségügy átfogó reformja nem indul el a következő másfél évben (a választásokig). Egyes információk szerint a korábban elhatározott népegészségügyi programra valamivel kevesebb jutna a Medgyessy-kormány féle tervezetnél. Az alap- és sürgősségi betegellátási, mentési, és a katasztrófavédelemhez kapcsolódó egészségügyi feladatokra jutó összegek várhatóan 9-10 százalékkal haladják majd meg 2005-ben az ideit.

Az új kormányzati rendnek megfelelően létrehozzák az önálló, az európai uniós integrációért és a regionális fejlesztésért felelős minisztériumot, mely a költségvetésben szintén külön fejezetet kap. Jövőre valószínűleg több mint 110 milliárd forinttal több uniós forráshoz juthat hozzá az ország, mint amennyit a közös büdzsébe be kell fizetnie.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM