36 °C Budapest

Nem vettek a külföldiek a második negyedévben...

Pénzcentrum
2004. augusztus 23. 09:00

Jelentősebb mozgások jellemezték az állampapírpiacot a második negyedévben. A negyedév során szinte valamennyi szektor árfolyam-veszteséget szenvedett el állampapírpiaci portfolióján. A külföldiek több mint 150 mrd Ft értékben adtak el állampapírokat, emellett a nem pénzügyi vállalatok is csökkentették portfóliójukat. A legnagyobb vevők az egyéb monetáris intézmények, biztosítók illetve nyugdíjpénztárak valamint az egyéb pénzügyi közvetítők voltak. A tőzsdei részvények esetében a külföldiek érdeklődése gyakorlatilag megszűnt az első negyedév után, a háztartások mindössze 1 mrd Ft értékben vásároltak részvényt.

Az áprilisban indult hozamemelkedés hatására az állampapírpiaci szereplők jelentős része árfolyamveszteséggel volt kénytelen szembenézni a második negyedévben (amint ismeretes a fejlett piacokon felerősödött kamatemelési várakozások érezhetően lecsökkentették a fejlődő piacokra áramló tőke mennyiségét). A kedvezőtlen piaci környezetben a külföldi szereplők 155 mrd Ft értékben voltak nettó eladók a piacon. Emellett 51 mrd Ft-ot tett ki a nem pénzügyi vállalatok értékesítése, a háztartások 20.6 mrd Ft értékben vásároltak. A legjelentősebb vevők az egyéb monetáris intézmények (182 mrd), a biztosítók, nyugdíjpénztárak (155 mrd) valamint az egyéb pénzügyi közvetítők voltak (100 mrd).


A negyedév elején a teljes állomány közel 8,200 mrd Ft volt, melyen közel 100 mrd Ft átértékelési veszteség keletkezett. Ebből a legtöbb (40 mrd Ft) a külföldieknél. A második negyedévben a teljes állomány 26%-a volt külföldi kézben. Ez kb. 1%ponttal kisebb részesedést jelent mint egy évvel korábban.

A részvénypiacon tapasztalt árfolyamemelkedés hatására itt az állampapíroknál kedvezőbb befektetési környezetről beszélhetünk. A legjelentősebb vásárlók a nem pénzügyi vállalatok voltak 23 mrd Ft-ot meghaladó értékben. Az eladási oldalt leginkább a biztosítók és nyugdíjpénztárak (15.3 mrd) valamint az egyéb monetáris intézmények (13.7 mrd) segítették. A külföldi szereplők mindössze 659 m Ft értékben vásároltak, a háztartási vételek valamivel meghaladták az 1 mrd Ft-ot. Az első negyedévben a külföldiek mintegy 136 mrd Ft értékben vásároltak, tehát az érdeklődés gyakorlatilag megszűnt a második negyedévben adatok alapján. A legutóbbi események tükrében (12,000 pont köürli BUX index) feltehetően csak az érdeklődés átmeneti lanyhulása történt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetési jegyeknél a háztartások esetében az első negyedévi 100 mrd Ft-ot meghaladó eladások után 28 mrd Ft-nyi vétel mutatkozott. Ezzel az állomány az említett csoportnál továbbra is elmarad az év elejéhez képest, de talán pozitív trendforduló mutatkozik. A háztartások mellett a biztosítók és nyugdíjpénztárak voltak még azok, melyek jelentős értékben, 14.7 mrd Ft-ért vásároltak. A külföldi szereplőknél szerény, 1.2 mrd-os vételi szándék mutatkozott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?