32 °C Budapest

Nem vettek a külföldiek a második negyedévben...

Pénzcentrum
2004. augusztus 23. 09:00

Jelentősebb mozgások jellemezték az állampapírpiacot a második negyedévben. A negyedév során szinte valamennyi szektor árfolyam-veszteséget szenvedett el állampapírpiaci portfolióján. A külföldiek több mint 150 mrd Ft értékben adtak el állampapírokat, emellett a nem pénzügyi vállalatok is csökkentették portfóliójukat. A legnagyobb vevők az egyéb monetáris intézmények, biztosítók illetve nyugdíjpénztárak valamint az egyéb pénzügyi közvetítők voltak. A tőzsdei részvények esetében a külföldiek érdeklődése gyakorlatilag megszűnt az első negyedév után, a háztartások mindössze 1 mrd Ft értékben vásároltak részvényt.

Az áprilisban indult hozamemelkedés hatására az állampapírpiaci szereplők jelentős része árfolyamveszteséggel volt kénytelen szembenézni a második negyedévben (amint ismeretes a fejlett piacokon felerősödött kamatemelési várakozások érezhetően lecsökkentették a fejlődő piacokra áramló tőke mennyiségét). A kedvezőtlen piaci környezetben a külföldi szereplők 155 mrd Ft értékben voltak nettó eladók a piacon. Emellett 51 mrd Ft-ot tett ki a nem pénzügyi vállalatok értékesítése, a háztartások 20.6 mrd Ft értékben vásároltak. A legjelentősebb vevők az egyéb monetáris intézmények (182 mrd), a biztosítók, nyugdíjpénztárak (155 mrd) valamint az egyéb pénzügyi közvetítők voltak (100 mrd).


A negyedév elején a teljes állomány közel 8,200 mrd Ft volt, melyen közel 100 mrd Ft átértékelési veszteség keletkezett. Ebből a legtöbb (40 mrd Ft) a külföldieknél. A második negyedévben a teljes állomány 26%-a volt külföldi kézben. Ez kb. 1%ponttal kisebb részesedést jelent mint egy évvel korábban.

A részvénypiacon tapasztalt árfolyamemelkedés hatására itt az állampapíroknál kedvezőbb befektetési környezetről beszélhetünk. A legjelentősebb vásárlók a nem pénzügyi vállalatok voltak 23 mrd Ft-ot meghaladó értékben. Az eladási oldalt leginkább a biztosítók és nyugdíjpénztárak (15.3 mrd) valamint az egyéb monetáris intézmények (13.7 mrd) segítették. A külföldi szereplők mindössze 659 m Ft értékben vásároltak, a háztartási vételek valamivel meghaladták az 1 mrd Ft-ot. Az első negyedévben a külföldiek mintegy 136 mrd Ft értékben vásároltak, tehát az érdeklődés gyakorlatilag megszűnt a második negyedévben adatok alapján. A legutóbbi események tükrében (12,000 pont köürli BUX index) feltehetően csak az érdeklődés átmeneti lanyhulása történt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A befektetési jegyeknél a háztartások esetében az első negyedévi 100 mrd Ft-ot meghaladó eladások után 28 mrd Ft-nyi vétel mutatkozott. Ezzel az állomány az említett csoportnál továbbra is elmarad az év elejéhez képest, de talán pozitív trendforduló mutatkozik. A háztartások mellett a biztosítók és nyugdíjpénztárak voltak még azok, melyek jelentős értékben, 14.7 mrd Ft-ért vásároltak. A külföldi szereplőknél szerény, 1.2 mrd-os vételi szándék mutatkozott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?