Nem vettek a külföldiek a második negyedévben...

Pénzcentrum
2004. augusztus 23. 09:00

Jelentősebb mozgások jellemezték az állampapírpiacot a második negyedévben. A negyedév során szinte valamennyi szektor árfolyam-veszteséget szenvedett el állampapírpiaci portfolióján. A külföldiek több mint 150 mrd Ft értékben adtak el állampapírokat, emellett a nem pénzügyi vállalatok is csökkentették portfóliójukat. A legnagyobb vevők az egyéb monetáris intézmények, biztosítók illetve nyugdíjpénztárak valamint az egyéb pénzügyi közvetítők voltak. A tőzsdei részvények esetében a külföldiek érdeklődése gyakorlatilag megszűnt az első negyedév után, a háztartások mindössze 1 mrd Ft értékben vásároltak részvényt.

Az áprilisban indult hozamemelkedés hatására az állampapírpiaci szereplők jelentős része árfolyamveszteséggel volt kénytelen szembenézni a második negyedévben (amint ismeretes a fejlett piacokon felerősödött kamatemelési várakozások érezhetően lecsökkentették a fejlődő piacokra áramló tőke mennyiségét). A kedvezőtlen piaci környezetben a külföldi szereplők 155 mrd Ft értékben voltak nettó eladók a piacon. Emellett 51 mrd Ft-ot tett ki a nem pénzügyi vállalatok értékesítése, a háztartások 20.6 mrd Ft értékben vásároltak. A legjelentősebb vevők az egyéb monetáris intézmények (182 mrd), a biztosítók, nyugdíjpénztárak (155 mrd) valamint az egyéb pénzügyi közvetítők voltak (100 mrd).


A negyedév elején a teljes állomány közel 8,200 mrd Ft volt, melyen közel 100 mrd Ft átértékelési veszteség keletkezett. Ebből a legtöbb (40 mrd Ft) a külföldieknél. A második negyedévben a teljes állomány 26%-a volt külföldi kézben. Ez kb. 1%ponttal kisebb részesedést jelent mint egy évvel korábban.

A részvénypiacon tapasztalt árfolyamemelkedés hatására itt az állampapíroknál kedvezőbb befektetési környezetről beszélhetünk. A legjelentősebb vásárlók a nem pénzügyi vállalatok voltak 23 mrd Ft-ot meghaladó értékben. Az eladási oldalt leginkább a biztosítók és nyugdíjpénztárak (15.3 mrd) valamint az egyéb monetáris intézmények (13.7 mrd) segítették. A külföldi szereplők mindössze 659 m Ft értékben vásároltak, a háztartási vételek valamivel meghaladták az 1 mrd Ft-ot. Az első negyedévben a külföldiek mintegy 136 mrd Ft értékben vásároltak, tehát az érdeklődés gyakorlatilag megszűnt a második negyedévben adatok alapján. A legutóbbi események tükrében (12,000 pont köürli BUX index) feltehetően csak az érdeklődés átmeneti lanyhulása történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befektetési jegyeknél a háztartások esetében az első negyedévi 100 mrd Ft-ot meghaladó eladások után 28 mrd Ft-nyi vétel mutatkozott. Ezzel az állomány az említett csoportnál továbbra is elmarad az év elejéhez képest, de talán pozitív trendforduló mutatkozik. A háztartások mellett a biztosítók és nyugdíjpénztárak voltak még azok, melyek jelentős értékben, 14.7 mrd Ft-ért vásároltak. A külföldi szereplőknél szerény, 1.2 mrd-os vételi szándék mutatkozott.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM