24 °C Budapest

Továbbra is az export hátán az ipar, csökkenő belföldi eladások

Pénzcentrum
2004. július 15. 09:00

Az ipari termelés 2004 májusában 7.1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A belföldi értékesítés 2.3%-kal esett vissza, míg az export 17.2%-kal emelkedett.

A termelés volumene az év első öt hónapjában 9.8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelésnek az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye továbbra is teljes egészében az export teljesítményéből származik. 2004 első öt hónapjában az ipari export 19.7%-kal, májusban 17.2%-kal nőtt.


A január-májusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 29.2%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 23%-kal részesülő járműgyártás 15.4%-kal növelte külpiaci eladásait.

A feldolgozóipari termelés mintegy 28%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása 22.5%-kal emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek, illetve az iroda- és számítógépek iránti átlagon felüli keresletnövekedés járult hozzá. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 8.6%-kal csökkent. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 24.1%-kal a bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2004 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései jelentősen, 18.1%-kal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az exportrendelések számottevően, 20.1%-kal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 9.8%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 20.9%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. Az adatok az ipari termelés további dinamikus növekedését vetítik előre.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában 2.6%-os létszámcsökkenés mellett 13 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?