Elfogadták a konvergencia-programunkat, elindult ellenünk az eljárás

Pénzcentrum
2004. július 5. 16:29

A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának (Ecofin) mai ülésén a várakozásoknak megfelelően elfogadásra kerültek az új EU-tagállamok által benyújtott konvergencia-programok, illetve a 2003-as GDP-arányos államháztartási hiányok miatt elindult az ún. túlzott deficit eljárás hat új tagország ellen - tudósított a Reuters.

A pénzügyminiszterek tanácsa elfogadta a magyar konvergencia-programot, azaz tudomásul vette, hogy Magyarország a következő években a bruttó hazai termék fél százalékával csökkenti az államháztartás hiányát, és azonos ütemben mérsékli az adóterhelést is. Az Ecofin ugyankkor felhívta a figyelmet arra, hogy adócsökkentésre csak a kiadások megfelelő mérséklése esetén van mód.

A tanács állásfoglalása leszögezi, hogy a költségvetési kiadásokat átfogó reformokkal, a kiadási szükségletek megalapozott csökkentésével és szigorú költségvetési fegyelmemmel kell alátámasztani.

A tanács ülésén Draskovics Tibor megerősítette: a kormány eltökélt, hogy a programot következetesen végigviszi, az idei költségvetési célokat teljesíti.

Draskovics emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a már korábban végrehajtott, igen előremutató nyugdíjreform az államháztartás hiányát évente a bruttó hazai termék 0.7-1 százalékával növeli. Így az ennyivel nagyobb, mint reform nélkül lenne. A reform azonban a pénzügyminiszter érvelése szerint kifejezetten kedvezően hat a gazdaságra, s ugyanakkor biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú finanszírozását. Megemlítette azt is, hogy Magyarország nagyszabású autópálya-építési programot hajt végre, amely átmenetileg jelentős költségvetési kiadásokkal jár - olvasható a Pénzügyminisztérium által az Ecofin döntésével kapcsolatban kiadott közleményben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Ecofin szintén a várakozásoknak megfelelően elindította a 2003-as adatok alapján hiánymegszegőnek mondható 6 új tagállam - Ciprus, Csehország, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia - ellen az ún. túlzott deficit eljárásokat.

A testület egy másik kérdésben is döntést hozott: az euró-zóna tag Görögország ellen is megindul az eljárás- amely feltehetően nem csak formálisnak tekinthető - a 2003-as GDP-arányos államháztartási hiánya miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm