32 °C Budapest

Elfogadták a konvergencia-programunkat, elindult ellenünk az eljárás

Pénzcentrum
2004. július 5. 16:29

A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának (Ecofin) mai ülésén a várakozásoknak megfelelően elfogadásra kerültek az új EU-tagállamok által benyújtott konvergencia-programok, illetve a 2003-as GDP-arányos államháztartási hiányok miatt elindult az ún. túlzott deficit eljárás hat új tagország ellen - tudósított a Reuters.

A pénzügyminiszterek tanácsa elfogadta a magyar konvergencia-programot, azaz tudomásul vette, hogy Magyarország a következő években a bruttó hazai termék fél százalékával csökkenti az államháztartás hiányát, és azonos ütemben mérsékli az adóterhelést is. Az Ecofin ugyankkor felhívta a figyelmet arra, hogy adócsökkentésre csak a kiadások megfelelő mérséklése esetén van mód.

A tanács állásfoglalása leszögezi, hogy a költségvetési kiadásokat átfogó reformokkal, a kiadási szükségletek megalapozott csökkentésével és szigorú költségvetési fegyelmemmel kell alátámasztani.

A tanács ülésén Draskovics Tibor megerősítette: a kormány eltökélt, hogy a programot következetesen végigviszi, az idei költségvetési célokat teljesíti.

Draskovics emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a már korábban végrehajtott, igen előremutató nyugdíjreform az államháztartás hiányát évente a bruttó hazai termék 0.7-1 százalékával növeli. Így az ennyivel nagyobb, mint reform nélkül lenne. A reform azonban a pénzügyminiszter érvelése szerint kifejezetten kedvezően hat a gazdaságra, s ugyanakkor biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú finanszírozását. Megemlítette azt is, hogy Magyarország nagyszabású autópálya-építési programot hajt végre, amely átmenetileg jelentős költségvetési kiadásokkal jár - olvasható a Pénzügyminisztérium által az Ecofin döntésével kapcsolatban kiadott közleményben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Ecofin szintén a várakozásoknak megfelelően elindította a 2003-as adatok alapján hiánymegszegőnek mondható 6 új tagállam - Ciprus, Csehország, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia - ellen az ún. túlzott deficit eljárásokat.

A testület egy másik kérdésben is döntést hozott: az euró-zóna tag Görögország ellen is megindul az eljárás- amely feltehetően nem csak formálisnak tekinthető - a 2003-as GDP-arányos államháztartási hiánya miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?