24 °C Budapest

Elfogadták a konvergencia-programunkat, elindult ellenünk az eljárás

Pénzcentrum
2004. július 5. 16:29

A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának (Ecofin) mai ülésén a várakozásoknak megfelelően elfogadásra kerültek az új EU-tagállamok által benyújtott konvergencia-programok, illetve a 2003-as GDP-arányos államháztartási hiányok miatt elindult az ún. túlzott deficit eljárás hat új tagország ellen - tudósított a Reuters.

A pénzügyminiszterek tanácsa elfogadta a magyar konvergencia-programot, azaz tudomásul vette, hogy Magyarország a következő években a bruttó hazai termék fél százalékával csökkenti az államháztartás hiányát, és azonos ütemben mérsékli az adóterhelést is. Az Ecofin ugyankkor felhívta a figyelmet arra, hogy adócsökkentésre csak a kiadások megfelelő mérséklése esetén van mód.

A tanács állásfoglalása leszögezi, hogy a költségvetési kiadásokat átfogó reformokkal, a kiadási szükségletek megalapozott csökkentésével és szigorú költségvetési fegyelmemmel kell alátámasztani.

A tanács ülésén Draskovics Tibor megerősítette: a kormány eltökélt, hogy a programot következetesen végigviszi, az idei költségvetési célokat teljesíti.

Draskovics emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a már korábban végrehajtott, igen előremutató nyugdíjreform az államháztartás hiányát évente a bruttó hazai termék 0.7-1 százalékával növeli. Így az ennyivel nagyobb, mint reform nélkül lenne. A reform azonban a pénzügyminiszter érvelése szerint kifejezetten kedvezően hat a gazdaságra, s ugyanakkor biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú finanszírozását. Megemlítette azt is, hogy Magyarország nagyszabású autópálya-építési programot hajt végre, amely átmenetileg jelentős költségvetési kiadásokkal jár - olvasható a Pénzügyminisztérium által az Ecofin döntésével kapcsolatban kiadott közleményben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Ecofin szintén a várakozásoknak megfelelően elindította a 2003-as adatok alapján hiánymegszegőnek mondható 6 új tagállam - Ciprus, Csehország, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia - ellen az ún. túlzott deficit eljárásokat.

A testület egy másik kérdésben is döntést hozott: az euró-zóna tag Görögország ellen is megindul az eljárás- amely feltehetően nem csak formálisnak tekinthető - a 2003-as GDP-arányos államháztartási hiánya miatt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?