36 °C Budapest

1.23-nál a dollár - zuhanást okoztak a kedvezőtlen munkaerő-piaci adatok

Pénzcentrum
2004. július 2. 17:25

A dollár árfolyama a foglalkoztatottak számának várttól elmaradó bővülése miatt rövid időn belül mintegy másfél centet esett az euróval szemben. A piacot jelentős meglepetésként érte a nem mezőgazdasági szektorokban jelentkező mindössze 112 ezer fős új munkahely-bővülési adat, mely a várakozásoknak nagyjából a fele volt. Májusban még 235 ezer fővel emelkedett a munkahelyek száma. Az adatot követően a határidős tőzsdeindexek, illetve a dollár jelentős gyengülést mutattak. A dollár euróval szembeni kurzusa 1.23 USD/EUR szintre esett.

eurusdcomp
eurusdcomp
A kedvezőtlen munkaerő-piaci adatok két nappal a FED kamatemelése után kerültek publikálásra. A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a szerdán végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani. A termelékenység várhatóan továbbra is jelentősen javulhat, a gazdasági aktivitás élénkülhet.

A FED a kamatemelés indokaként többek között a gazdasági növekedés ütemét, illetve a kedvezővé váló munkaerő-piaci folyamatokat említette, és megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés szempontjából mutatkozó kockázatokat (túlhevülés és visszaesés) kiegyenlítettnek érzi.

Az amerikai gazdaság az elmúlt 20 év leggyorsabb növekedését produkálta az előző négy negyedév adatait tekintve, ugyanakkor már mutatkoztak a mérséklődés jelei is. A legutóbbi statisztikák szerint némi visszaesés mutatkozott az ipari rendelésállományban és a fogyasztói kiadásokban, illetve az új munkahelyek számának korábbi növekedési üteme is megtorpanni látszik. Figyelemre méltó a feldolgozóiparon belüli 11 ezer fős júniusi foglalkoztatotti visszaesés.

A Munkaügyi Minisztérium adatai alapján júniusban a vizsgált 278 vállalatból csak a vállalatok 57%-a (február óta a legalacsonyabb arány) létesített új munkahelye(ke)t, a májusi 64.6%-os arányt követően. A feldolgozóiparon belül még jelentősebb a visszaesés, a 84 vizsgált vállalatból mindössze 45.8% hozott létre új munkahelyet a májusi 60.7%-os arány után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A FED korábban meglehetősen sokáig habozott a kamatemelés kérdésében, és a kamatemelés is inkább cask jelzés értékű volt. A habozás indoka elsősorban abban keresendő, hogy a gazdaság élénkülését nem igazán követte a munkaerőpiaci kereslet erősödése. Az elmúlt időszakban a munkaerőpiacon is voltak kedvezőú változásra utaló jelek (ua. elsősorban az időszakos munkások keresletének növekedésében), de amint a most közölt foglalkoztatási adatok is mutatják, ezek egyelőre nem meggyőzőek. A munkaerőpiac gyengélkedése a FED további kamatemelési szándékát is gyengítheti, mely a dollár árfolyamára kedvezőtlen.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00