1.23-nál a dollár - zuhanást okoztak a kedvezőtlen munkaerő-piaci adatok

Pénzcentrum
2004. július 2. 17:25

A dollár árfolyama a foglalkoztatottak számának várttól elmaradó bővülése miatt rövid időn belül mintegy másfél centet esett az euróval szemben. A piacot jelentős meglepetésként érte a nem mezőgazdasági szektorokban jelentkező mindössze 112 ezer fős új munkahely-bővülési adat, mely a várakozásoknak nagyjából a fele volt. Májusban még 235 ezer fővel emelkedett a munkahelyek száma. Az adatot követően a határidős tőzsdeindexek, illetve a dollár jelentős gyengülést mutattak. A dollár euróval szembeni kurzusa 1.23 USD/EUR szintre esett.

eurusdcomp
eurusdcomp
A kedvezőtlen munkaerő-piaci adatok két nappal a FED kamatemelése után kerültek publikálásra. A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a szerdán végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani. A termelékenység várhatóan továbbra is jelentősen javulhat, a gazdasági aktivitás élénkülhet.

A FED a kamatemelés indokaként többek között a gazdasági növekedés ütemét, illetve a kedvezővé váló munkaerő-piaci folyamatokat említette, és megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés szempontjából mutatkozó kockázatokat (túlhevülés és visszaesés) kiegyenlítettnek érzi.

Az amerikai gazdaság az elmúlt 20 év leggyorsabb növekedését produkálta az előző négy negyedév adatait tekintve, ugyanakkor már mutatkoztak a mérséklődés jelei is. A legutóbbi statisztikák szerint némi visszaesés mutatkozott az ipari rendelésállományban és a fogyasztói kiadásokban, illetve az új munkahelyek számának korábbi növekedési üteme is megtorpanni látszik. Figyelemre méltó a feldolgozóiparon belüli 11 ezer fős júniusi foglalkoztatotti visszaesés.

A Munkaügyi Minisztérium adatai alapján júniusban a vizsgált 278 vállalatból csak a vállalatok 57%-a (február óta a legalacsonyabb arány) létesített új munkahelye(ke)t, a májusi 64.6%-os arányt követően. A feldolgozóiparon belül még jelentősebb a visszaesés, a 84 vizsgált vállalatból mindössze 45.8% hozott létre új munkahelyet a májusi 60.7%-os arány után.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A FED korábban meglehetősen sokáig habozott a kamatemelés kérdésében, és a kamatemelés is inkább cask jelzés értékű volt. A habozás indoka elsősorban abban keresendő, hogy a gazdaság élénkülését nem igazán követte a munkaerőpiaci kereslet erősödése. Az elmúlt időszakban a munkaerőpiacon is voltak kedvezőú változásra utaló jelek (ua. elsősorban az időszakos munkások keresletének növekedésében), de amint a most közölt foglalkoztatási adatok is mutatják, ezek egyelőre nem meggyőzőek. A munkaerőpiac gyengélkedése a FED további kamatemelési szándékát is gyengítheti, mely a dollár árfolyamára kedvezőtlen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?