1.23-nál a dollár - zuhanást okoztak a kedvezőtlen munkaerő-piaci adatok

Pénzcentrum
2004. július 2. 17:25

A dollár árfolyama a foglalkoztatottak számának várttól elmaradó bővülése miatt rövid időn belül mintegy másfél centet esett az euróval szemben. A piacot jelentős meglepetésként érte a nem mezőgazdasági szektorokban jelentkező mindössze 112 ezer fős új munkahely-bővülési adat, mely a várakozásoknak nagyjából a fele volt. Májusban még 235 ezer fővel emelkedett a munkahelyek száma. Az adatot követően a határidős tőzsdeindexek, illetve a dollár jelentős gyengülést mutattak. A dollár euróval szembeni kurzusa 1.23 USD/EUR szintre esett.

eurusdcomp
eurusdcomp
A kedvezőtlen munkaerő-piaci adatok két nappal a FED kamatemelése után kerültek publikálásra. A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a szerdán végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani. A termelékenység várhatóan továbbra is jelentősen javulhat, a gazdasági aktivitás élénkülhet.

A FED a kamatemelés indokaként többek között a gazdasági növekedés ütemét, illetve a kedvezővé váló munkaerő-piaci folyamatokat említette, és megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés szempontjából mutatkozó kockázatokat (túlhevülés és visszaesés) kiegyenlítettnek érzi.

Az amerikai gazdaság az elmúlt 20 év leggyorsabb növekedését produkálta az előző négy negyedév adatait tekintve, ugyanakkor már mutatkoztak a mérséklődés jelei is. A legutóbbi statisztikák szerint némi visszaesés mutatkozott az ipari rendelésállományban és a fogyasztói kiadásokban, illetve az új munkahelyek számának korábbi növekedési üteme is megtorpanni látszik. Figyelemre méltó a feldolgozóiparon belüli 11 ezer fős júniusi foglalkoztatotti visszaesés.

A Munkaügyi Minisztérium adatai alapján júniusban a vizsgált 278 vállalatból csak a vállalatok 57%-a (február óta a legalacsonyabb arány) létesített új munkahelye(ke)t, a májusi 64.6%-os arányt követően. A feldolgozóiparon belül még jelentősebb a visszaesés, a 84 vizsgált vállalatból mindössze 45.8% hozott létre új munkahelyet a májusi 60.7%-os arány után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A FED korábban meglehetősen sokáig habozott a kamatemelés kérdésében, és a kamatemelés is inkább cask jelzés értékű volt. A habozás indoka elsősorban abban keresendő, hogy a gazdaság élénkülését nem igazán követte a munkaerőpiaci kereslet erősödése. Az elmúlt időszakban a munkaerőpiacon is voltak kedvezőú változásra utaló jelek (ua. elsősorban az időszakos munkások keresletének növekedésében), de amint a most közölt foglalkoztatási adatok is mutatják, ezek egyelőre nem meggyőzőek. A munkaerőpiac gyengélkedése a FED további kamatemelési szándékát is gyengítheti, mely a dollár árfolyamára kedvezőtlen.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM