26 °C Budapest

A kamatdöntések napja, a forint is megérezte - 252 alatt a kurzus

Pénzcentrum
2004. június 30. 15:28

A forint/euró kurzus a déli órákban látványos forinterősödést mutatott, a kurzus a 253 feletti szintekről rövid idő alatt egészen a 251.50-es szintig mozdult. Az erősödés mögött főként külső okok állnak.A szlovák jegybank reggeli közleménye szerint holnaptól 50 bázisponttal 4.5%-ra mérsékli az irányadó ráta mértékét. A kamatcsökkentésre a szlovák korona euróval szembeni - a jegybank indoklása szerint - túlzott mértékű erősödése miatt kerül sor. A piacot a lépés nem lepte meg, a korona kissé még erősödött is a döntés bejelentését követően. A szlovák jegybank döntése a forint kurzusára feltehetően csak kismértékben hatott.


Ezzel szemben a lengyel monetáris hatóság mai kamatdöntésével meglepte a piacokat, és a forinterősödés mögött is a kamatemelés emelhető ki fő okként. A központi bank főként a dinamikus gazdasági növekedés következtében megugró inflációs feszültségekre válaszul a várt 25 bázispontos szigorítással szemben 50 bázisponttal növelte az irányadó rátát, mely így holnaptól 5.75%-ra emelkedik. A lengyel zloty rövid idő alatt a kb. 0.8%-ot erősödött a dollárral, és mintegy 0.5%-kal értékelődött fel az euróval szemben.A kamatdöntések ezzel ma még nem érnek véget, hiszen a világ pénzpiacait alapvetően a FEDNyílt Piaci Bizottságának kétnapos ülése tartja lázban, a közép-európai idő szerint 20:15-kor közzé teendő döntés várhatóan a FED Funds Rate 25 bp-tal történő emelése lesz. A piac a ráta emelésén túl kitüntetett figyelmet fordít a lépés indoklására is.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a lengyel kamatemelés hatására érezhető mértékben erősödni kezdett az euróval szemben, a kurzus a 253 Ft/euró közeli szintekről rövid idő alatt a 251.50-es szintig mozdult el. A legutóbbi kötések jellemzően a 251.70-252.20 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.7-10.8%-os eltérést jelent a sávközéptől. A forintpiacon az erősödés az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett következett be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, mérsékelt hozamelmozdulás következett be, a referenciaszintek mintegy 2-4 bp-tal változtak a tegnapi záróértékekhez képest. A legnagyobb elmozdulás az 5 éves futamidejű papíroknál következett be, amelynél 5 bázisponttal 9.75%-ra mérséklődött.

Az ÁKK ma a 6 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartotta, melyen a másfélszeres túljegyzés mellett mérséklet hozamemelkedés következett be.

Az ÁKK holnap a 12 hónapos lejáratú diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, mely a maihoz hasonlóan 35 milliárd forint lesz a felkínált mennyiség.HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem