A kamatdöntések napja, a forint is megérezte - 252 alatt a kurzus

Pénzcentrum
2004. június 30. 15:28

A forint/euró kurzus a déli órákban látványos forinterősödést mutatott, a kurzus a 253 feletti szintekről rövid idő alatt egészen a 251.50-es szintig mozdult. Az erősödés mögött főként külső okok állnak.A szlovák jegybank reggeli közleménye szerint holnaptól 50 bázisponttal 4.5%-ra mérsékli az irányadó ráta mértékét. A kamatcsökkentésre a szlovák korona euróval szembeni - a jegybank indoklása szerint - túlzott mértékű erősödése miatt kerül sor. A piacot a lépés nem lepte meg, a korona kissé még erősödött is a döntés bejelentését követően. A szlovák jegybank döntése a forint kurzusára feltehetően csak kismértékben hatott.


Ezzel szemben a lengyel monetáris hatóság mai kamatdöntésével meglepte a piacokat, és a forinterősödés mögött is a kamatemelés emelhető ki fő okként. A központi bank főként a dinamikus gazdasági növekedés következtében megugró inflációs feszültségekre válaszul a várt 25 bázispontos szigorítással szemben 50 bázisponttal növelte az irányadó rátát, mely így holnaptól 5.75%-ra emelkedik. A lengyel zloty rövid idő alatt a kb. 0.8%-ot erősödött a dollárral, és mintegy 0.5%-kal értékelődött fel az euróval szemben.A kamatdöntések ezzel ma még nem érnek véget, hiszen a világ pénzpiacait alapvetően a FEDNyílt Piaci Bizottságának kétnapos ülése tartja lázban, a közép-európai idő szerint 20:15-kor közzé teendő döntés várhatóan a FED Funds Rate 25 bp-tal történő emelése lesz. A piac a ráta emelésén túl kitüntetett figyelmet fordít a lépés indoklására is.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a lengyel kamatemelés hatására érezhető mértékben erősödni kezdett az euróval szemben, a kurzus a 253 Ft/euró közeli szintekről rövid idő alatt a 251.50-es szintig mozdult el. A legutóbbi kötések jellemzően a 251.70-252.20 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.7-10.8%-os eltérést jelent a sávközéptől. A forintpiacon az erősödés az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett következett be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, mérsékelt hozamelmozdulás következett be, a referenciaszintek mintegy 2-4 bp-tal változtak a tegnapi záróértékekhez képest. A legnagyobb elmozdulás az 5 éves futamidejű papíroknál következett be, amelynél 5 bázisponttal 9.75%-ra mérséklődött.

Az ÁKK ma a 6 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartotta, melyen a másfélszeres túljegyzés mellett mérséklet hozamemelkedés következett be.

Az ÁKK holnap a 12 hónapos lejáratú diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, mely a maihoz hasonlóan 35 milliárd forint lesz a felkínált mennyiség.HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?