35 °C Budapest

3 éve legmagasabb a belföldi értékesítés árindexe

Pénzcentrum
2004. június 30. 09:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipari termelői árak májusban 0.3%-kal haladták meg az áprilisi árszintet. A belföldi értékesítések havi árnövekedése 1.1%-ot tett ki, ami a januári 1.9%-os havi növekedést követően ez évi második legmagasabb érték. A forintban mért exportértékesítések havi árai átlagosan 0.3%-kal maradtak el az előző hónaphoz mérten. A termelői árak 12 havi árnövekedési üteme 5.4%-ot tett ki. Ezen belül a forintban mért exporté 1.8%-kal, a belföldi értékesítési árak 10.1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A belföldi értékesítések árindexe utoljára 2001. júniusában mutatott hasonlóan magas értéket (11.2%)

A belföldi értékesítésekmájusi áralakulását a feldolgozóipari ágazatok átlag feletti árnövekedése határozta meg, ezen belül is a kőolaj világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben, a kőolaj-feldolgozás kiugróan magas havi 8%-ot mutató árnövekedése. A KSH ugyancsak jelentős mértékű, 6%-os havi áremelkedést regisztrált a kohászati termékeket előállító fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában.

A KSH adataiból kitűnik, hogy az acéltermékek világpiaci árának robbanásszerű felfutásával összefüggésben, valamint az energiaigényes termelésből adódóan a szakágazati szinten mért havi árnövekedések igen magasak voltak a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása (13.1%), az öntöttvas csőgyártás (11.5%), a hidegen húzott vas-, acéltermékek gyártása (8.4%), valamint a színesfémkohászat ,elsősorban rézgyártás (14.6%) területein. A többi feldolgozóipari ágazatot mérsékelt ármozgások jellemezték. Több ágazatban az árszint nem érte el az áprilisit, és 0.1-0.5% közötti árcsökkenések alakultak ki.

Más feldolgozóipari ágazatokban - pl. élelmiszer, ital, dohány, gépek, berendezések gyártása - mérsékelt 0.1-0.5% közötti árnövekedés volt megfigyelhető. Az ágazatokon belül azonban jelentős szakágazati ármozgások voltak. Az EU-csatlakozással összefüggően a kötelezően előírt termelői minimálár érvényesítése miatt 10.6%-kal emelkedett az élelmiszeripari ágazatokon belül a cukorgyártás szakágazat árszintje. A KSH jelentése szerint ugyanakkor a korábbi hónapok tartós árnövekedését követően az import letörte a malomipari termékek árszintjét (96.4).


A 12 havi áralakulástendenciájában nem változott az előző hónapban megfigyelt folyamatokhoz képest, a 10.1%-os 12 havi árnövekedés 3 éve a legmagasabb bővülést mutatja. Átlagot meghaladó mértékűek a 12 havi árváltozások az energiaágazatban (14.6%), ezen belül is a gázgyártás, -elosztás (31.0%), továbbá a gőz-, melegvízellátásban (14.0%). A feldolgozóipari ágazatokban mért 8.8%-os átlagos árváltozást többszörösen meghaladta a kőolaj-feldolgozásé (35.3%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forintban mért exportértékesítésiárak májusban a forint gyengülése ellenére az előző hónaphoz mérten 0,3%-kal csökkentek. A feldolgozóipari ágazatok közül változatlanul a kőolaj-feldolgozás árszintje nőtt legerőteljesebben, 5.6%-kal. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari ágazatok exportárai átlagosan 1.2%-kal voltak alacsonyabbak, mint áprilisban, egyedül a gép-, berendezésgyártás árai nőttek (0.8%).

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?