3 éve legmagasabb a belföldi értékesítés árindexe

Pénzcentrum
2004. június 30. 09:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipari termelői árak májusban 0.3%-kal haladták meg az áprilisi árszintet. A belföldi értékesítések havi árnövekedése 1.1%-ot tett ki, ami a januári 1.9%-os havi növekedést követően ez évi második legmagasabb érték. A forintban mért exportértékesítések havi árai átlagosan 0.3%-kal maradtak el az előző hónaphoz mérten. A termelői árak 12 havi árnövekedési üteme 5.4%-ot tett ki. Ezen belül a forintban mért exporté 1.8%-kal, a belföldi értékesítési árak 10.1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A belföldi értékesítések árindexe utoljára 2001. júniusában mutatott hasonlóan magas értéket (11.2%)

A belföldi értékesítésekmájusi áralakulását a feldolgozóipari ágazatok átlag feletti árnövekedése határozta meg, ezen belül is a kőolaj világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben, a kőolaj-feldolgozás kiugróan magas havi 8%-ot mutató árnövekedése. A KSH ugyancsak jelentős mértékű, 6%-os havi áremelkedést regisztrált a kohászati termékeket előállító fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában.

A KSH adataiból kitűnik, hogy az acéltermékek világpiaci árának robbanásszerű felfutásával összefüggésben, valamint az energiaigényes termelésből adódóan a szakágazati szinten mért havi árnövekedések igen magasak voltak a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása (13.1%), az öntöttvas csőgyártás (11.5%), a hidegen húzott vas-, acéltermékek gyártása (8.4%), valamint a színesfémkohászat ,elsősorban rézgyártás (14.6%) területein. A többi feldolgozóipari ágazatot mérsékelt ármozgások jellemezték. Több ágazatban az árszint nem érte el az áprilisit, és 0.1-0.5% közötti árcsökkenések alakultak ki.

Más feldolgozóipari ágazatokban - pl. élelmiszer, ital, dohány, gépek, berendezések gyártása - mérsékelt 0.1-0.5% közötti árnövekedés volt megfigyelhető. Az ágazatokon belül azonban jelentős szakágazati ármozgások voltak. Az EU-csatlakozással összefüggően a kötelezően előírt termelői minimálár érvényesítése miatt 10.6%-kal emelkedett az élelmiszeripari ágazatokon belül a cukorgyártás szakágazat árszintje. A KSH jelentése szerint ugyanakkor a korábbi hónapok tartós árnövekedését követően az import letörte a malomipari termékek árszintjét (96.4).


A 12 havi áralakulástendenciájában nem változott az előző hónapban megfigyelt folyamatokhoz képest, a 10.1%-os 12 havi árnövekedés 3 éve a legmagasabb bővülést mutatja. Átlagot meghaladó mértékűek a 12 havi árváltozások az energiaágazatban (14.6%), ezen belül is a gázgyártás, -elosztás (31.0%), továbbá a gőz-, melegvízellátásban (14.0%). A feldolgozóipari ágazatokban mért 8.8%-os átlagos árváltozást többszörösen meghaladta a kőolaj-feldolgozásé (35.3%).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forintban mért exportértékesítésiárak májusban a forint gyengülése ellenére az előző hónaphoz mérten 0,3%-kal csökkentek. A feldolgozóipari ágazatok közül változatlanul a kőolaj-feldolgozás árszintje nőtt legerőteljesebben, 5.6%-kal. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari ágazatok exportárai átlagosan 1.2%-kal voltak alacsonyabbak, mint áprilisban, egyedül a gép-, berendezésgyártás árai nőttek (0.8%).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM