32 °C Budapest

25 bázisponttal emelt a FED

Pénzcentrum
2004. június 30. 20:20

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Nyílt Piaci Bizottsága a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1.25%-ra emelte az irányadó (O/N)refinanszírozási ráta mértékét. Az amerikai jegybank négy év óta először emelte irányadó rátáját. Piaci várakozások szerint a mostani lépést idén még több hasonló is követni fogja.


A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a most végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani, mely a várhatóan erőteljes termelékenységnövekedéssel párosul, és lehetővé teszi az élénk gazdasági aktivitást.


Az előző FED-ülés óta a gazdasági növekedés mérsékelt ütemben tovább gyorsult, és a munkaerőpiacon is kedvező folyamatok bontakoztak ki.

A közlemény hangsúlyozza, hogy bár az elmúlt hónapok inflációs adatai a pénzromlási ütem gyorsulásáról tanúskodnak, ugyanakkor a gyorsulásban szerepet játszó tényezők egy része csupán átmenetinek tekinthető, és nincs szükség "sürgős" (nagyobb mértékű) beavatkozásokra az emelkedő infláció láttán..

A Bizottság a fenntartható gazdasági növekedés, illetve az árstabilitás elérése szempontjából a lefelé, illetve a felfelé mutató inflációs kockázatokat a következő negyedévekre vonatkozóan közel azonosnak érzi. A közlemény leszögezi, hogy a maginfláció várhatóan viszonylag alacsony maradhat az elkövetkezendő időszakban, ezért a Bizottság várhatóan a továbbiakban is mérsékelt ütemű lépések mellett fog határozni.

A Bizottság törvényi kötelezettségéből fakadóantovábbra is elkötelezett az árstabilitási célkitűzés megvalósítása terén, így a gazdasági folyamatokból adódó különféle kihívásokra a megfelelő mértékben kíván választ adni, és ezek során a törvényi kötelezettségeit tekinti elsődleges szempontnak.

A Nyílt Piaci Bizottság egy külön szavazás során a diszkontráta mértékét is 25 bázisponttal emelte, mely így 2.25%-ra változott.

A FED következő ülésére augusztus 10-én kerül sor, a piac az év végére jelenleg 2-2.5% közötti irányadó rátát vár.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?