253-nál a forint, több hónapos csúcson a jen

Pénzcentrum
2004. június 24. 11:01

A forint reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébben nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában ugyanakkor dinamikus erősödést mutat. Az állampapírok másodpiacán vegyes, mérsékelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg, a hozam mintegy 3-5 bp-tal változtak a tegnapi záróértékekhez képest. A dollár egy kismértékű erősödés ellenére az 1.2050-es szintnél alacsonyabb szintre nem tudott jutni az euróval szemben. A jen további erősödést mutatva már a 108-as szint alá tudott kerülni a dollárral szemben.




eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi zárószintnél mintegy 50-70 fillérrel gyengébben kezdte a mai kereskedési napot, majd dinamikus forinterősödés következett. A legutóbbi kötések jellemzően a 253.20-253.70 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.2-10.3%-os eltérést jelent.

A forint az elmúlt napokban enyhe erősödő trendet mutatott az euróval szemben, úgy tűnhet, hogy a kedvezőtlen makroadatok után a piac lassan megnyugszik és a kurzus fokozatosan ismét a korábban megszokott 251-253 Ft/euró közötti sávba kezd visszatérni. A nyári "uborkaszezon" feltehetően már egyre inkább érezteti hatását a forint - és állampapírpiacon is, a kereskedés néhány napja a megszokottnál alacsonyabb likviditás mellet zajlik, ami törékennyé teheti a forintárfolyam alakulását.

A Ft/euró elmúlt napokbeli alakulásában feltehetően kisebb mértékben befolyással volt Marek Belka kijelölt lengyel miniszterelnök bizalmi szavazásáról érkező kedvező hírek, melyek a zloty erősödésben is megmutatkozta. A második szavazási fordulóra hosszas tárgyalások után ma délután kerül sor, és a tegnapi cikkeinkben kifejtett okok miatt jó az esély arra, hogy a szavazás sikeres legyen, ma már beiktatásra kerüljön a volt pénzügyminiszter. Ezzel elhárulna az előrehozott parlamenti választások további jelentős belpolitikai bizonytalanságot jelentő veszélye.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában vegyes irányú, méréskelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg. Míg a rövidebb oldali hozamok kisebb (3-5bp-os) csökkenést mutatnak, addig a hosszabb oldalon enyhe hozamemelkedés mutatkozik. Az ÁKK ma a 3 éves futamidejű papírok aukcióját tartja, melyen a felkínált mennyiség 50 milliárd forint. Egyes elemzők arra számítanak, hogy az 50 milliárd forintos kibocsátandó mennyiség túl soknak bizonyulnak a befektetői érdeklődéshez képest, elképzelhető, hogy az ÁKK sikertelen aukciót lesz kénytelen bejelenteni. Megfelelő érdeklődés esetén a tegnapi zárószinthez képest enyhe hozamemelkedés valószínű, az átlaghozam 10.95-11.05% között alakulhat.



eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz folyamatos erősödést mutatott tegnap az euróval szemben, a kurzus ugyanakkor a ma hajnali órákra csak az 1.2050 USD/EUR szintig tudott eljutni. Az elmúlt órákban újbóli számottevő dollárgyengülésnek lehetünk tanúi, a legutóbbi kötések jellemzően már az 1.21-1.2130 USD/EUR sávban születtek.

Tegnap nem jelent meg nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában, így a kurzus feltehetően egyéb hírek (pl. Olajárak alakulása), illetve a jövő heti FED-ülést megelőző kivárás határozták meg.

Ma teszik közzé az USA-ban a heti friss munkanélküliek számára vonatkozó adatot. A piaci konszenzus kismértékű romlást vetít előre a ennél a munkaerő-piaci mutató számnál. Szintén ma teszik közzé a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára, illetve az új lakásleadásokra vonatkozó adatokat. Az elmúlt években a gazdasági visszaesés ellenére is nagyon erős növekedés mutatkozott az ingatlan szektorban, ami főként a több évtizedes mélypontnak számító alacsony jelzálogkamatoknak volt köszönhető. A kamatemelési ciklus feltehetően hónapokon belül elindul, így a piaci hozamok emelkedése konszolidációs hatással lehet az egész szektorba.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen a több mint két hónapos csúcson tartózkodik ismét a dollárral szemben, a kurzus a tegnapi 108.50 JPY/USD közeli szintről tovább tudott erősödni és a legutóbbi kötések már a 107.70-107.90 közötti sávban születtek. A jen dinamikus erősödésének hátterében a tegnap nyilvánosságra hozott májussal végződött egy év igen dinamikus külkereskedelmi többletéről szóló adatok állnak. A japán export 9.8%-kal, míg az import mindössze 4.9%-kal emelkedett. Külön kiemelendő az Ázsiával folytatott kereskedelemből származó többlet, 54%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem