25 °C Budapest

253-nál a forint, több hónapos csúcson a jen

Pénzcentrum
2004. június 24. 11:01

A forint reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébben nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában ugyanakkor dinamikus erősödést mutat. Az állampapírok másodpiacán vegyes, mérsékelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg, a hozam mintegy 3-5 bp-tal változtak a tegnapi záróértékekhez képest. A dollár egy kismértékű erősödés ellenére az 1.2050-es szintnél alacsonyabb szintre nem tudott jutni az euróval szemben. A jen további erősödést mutatva már a 108-as szint alá tudott kerülni a dollárral szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi zárószintnél mintegy 50-70 fillérrel gyengébben kezdte a mai kereskedési napot, majd dinamikus forinterősödés következett. A legutóbbi kötések jellemzően a 253.20-253.70 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.2-10.3%-os eltérést jelent.

A forint az elmúlt napokban enyhe erősödő trendet mutatott az euróval szemben, úgy tűnhet, hogy a kedvezőtlen makroadatok után a piac lassan megnyugszik és a kurzus fokozatosan ismét a korábban megszokott 251-253 Ft/euró közötti sávba kezd visszatérni. A nyári "uborkaszezon" feltehetően már egyre inkább érezteti hatását a forint - és állampapírpiacon is, a kereskedés néhány napja a megszokottnál alacsonyabb likviditás mellet zajlik, ami törékennyé teheti a forintárfolyam alakulását.

A Ft/euró elmúlt napokbeli alakulásában feltehetően kisebb mértékben befolyással volt Marek Belka kijelölt lengyel miniszterelnök bizalmi szavazásáról érkező kedvező hírek, melyek a zloty erősödésben is megmutatkozta. A második szavazási fordulóra hosszas tárgyalások után ma délután kerül sor, és a tegnapi cikkeinkben kifejtett okok miatt jó az esély arra, hogy a szavazás sikeres legyen, ma már beiktatásra kerüljön a volt pénzügyminiszter. Ezzel elhárulna az előrehozott parlamenti választások további jelentős belpolitikai bizonytalanságot jelentő veszélye.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában vegyes irányú, méréskelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg. Míg a rövidebb oldali hozamok kisebb (3-5bp-os) csökkenést mutatnak, addig a hosszabb oldalon enyhe hozamemelkedés mutatkozik. Az ÁKK ma a 3 éves futamidejű papírok aukcióját tartja, melyen a felkínált mennyiség 50 milliárd forint. Egyes elemzők arra számítanak, hogy az 50 milliárd forintos kibocsátandó mennyiség túl soknak bizonyulnak a befektetői érdeklődéshez képest, elképzelhető, hogy az ÁKK sikertelen aukciót lesz kénytelen bejelenteni. Megfelelő érdeklődés esetén a tegnapi zárószinthez képest enyhe hozamemelkedés valószínű, az átlaghozam 10.95-11.05% között alakulhat.eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz folyamatos erősödést mutatott tegnap az euróval szemben, a kurzus ugyanakkor a ma hajnali órákra csak az 1.2050 USD/EUR szintig tudott eljutni. Az elmúlt órákban újbóli számottevő dollárgyengülésnek lehetünk tanúi, a legutóbbi kötések jellemzően már az 1.21-1.2130 USD/EUR sávban születtek.

Tegnap nem jelent meg nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában, így a kurzus feltehetően egyéb hírek (pl. Olajárak alakulása), illetve a jövő heti FED-ülést megelőző kivárás határozták meg.

Ma teszik közzé az USA-ban a heti friss munkanélküliek számára vonatkozó adatot. A piaci konszenzus kismértékű romlást vetít előre a ennél a munkaerő-piaci mutató számnál. Szintén ma teszik közzé a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára, illetve az új lakásleadásokra vonatkozó adatokat. Az elmúlt években a gazdasági visszaesés ellenére is nagyon erős növekedés mutatkozott az ingatlan szektorban, ami főként a több évtizedes mélypontnak számító alacsony jelzálogkamatoknak volt köszönhető. A kamatemelési ciklus feltehetően hónapokon belül elindul, így a piaci hozamok emelkedése konszolidációs hatással lehet az egész szektorba.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen a több mint két hónapos csúcson tartózkodik ismét a dollárral szemben, a kurzus a tegnapi 108.50 JPY/USD közeli szintről tovább tudott erősödni és a legutóbbi kötések már a 107.70-107.90 közötti sávban születtek. A jen dinamikus erősödésének hátterében a tegnap nyilvánosságra hozott májussal végződött egy év igen dinamikus külkereskedelmi többletéről szóló adatok állnak. A japán export 9.8%-kal, míg az import mindössze 4.9%-kal emelkedett. Külön kiemelendő az Ázsiával folytatott kereskedelemből származó többlet, 54%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?