253-nál a forint, több hónapos csúcson a jen

Pénzcentrum
2004. június 24. 11:01

A forint reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébben nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában ugyanakkor dinamikus erősödést mutat. Az állampapírok másodpiacán vegyes, mérsékelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg, a hozam mintegy 3-5 bp-tal változtak a tegnapi záróértékekhez képest. A dollár egy kismértékű erősödés ellenére az 1.2050-es szintnél alacsonyabb szintre nem tudott jutni az euróval szemben. A jen további erősödést mutatva már a 108-as szint alá tudott kerülni a dollárral szemben.




eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi zárószintnél mintegy 50-70 fillérrel gyengébben kezdte a mai kereskedési napot, majd dinamikus forinterősödés következett. A legutóbbi kötések jellemzően a 253.20-253.70 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.2-10.3%-os eltérést jelent.

A forint az elmúlt napokban enyhe erősödő trendet mutatott az euróval szemben, úgy tűnhet, hogy a kedvezőtlen makroadatok után a piac lassan megnyugszik és a kurzus fokozatosan ismét a korábban megszokott 251-253 Ft/euró közötti sávba kezd visszatérni. A nyári "uborkaszezon" feltehetően már egyre inkább érezteti hatását a forint - és állampapírpiacon is, a kereskedés néhány napja a megszokottnál alacsonyabb likviditás mellet zajlik, ami törékennyé teheti a forintárfolyam alakulását.

A Ft/euró elmúlt napokbeli alakulásában feltehetően kisebb mértékben befolyással volt Marek Belka kijelölt lengyel miniszterelnök bizalmi szavazásáról érkező kedvező hírek, melyek a zloty erősödésben is megmutatkozta. A második szavazási fordulóra hosszas tárgyalások után ma délután kerül sor, és a tegnapi cikkeinkben kifejtett okok miatt jó az esély arra, hogy a szavazás sikeres legyen, ma már beiktatásra kerüljön a volt pénzügyminiszter. Ezzel elhárulna az előrehozott parlamenti választások további jelentős belpolitikai bizonytalanságot jelentő veszélye.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában vegyes irányú, méréskelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg. Míg a rövidebb oldali hozamok kisebb (3-5bp-os) csökkenést mutatnak, addig a hosszabb oldalon enyhe hozamemelkedés mutatkozik. Az ÁKK ma a 3 éves futamidejű papírok aukcióját tartja, melyen a felkínált mennyiség 50 milliárd forint. Egyes elemzők arra számítanak, hogy az 50 milliárd forintos kibocsátandó mennyiség túl soknak bizonyulnak a befektetői érdeklődéshez képest, elképzelhető, hogy az ÁKK sikertelen aukciót lesz kénytelen bejelenteni. Megfelelő érdeklődés esetén a tegnapi zárószinthez képest enyhe hozamemelkedés valószínű, az átlaghozam 10.95-11.05% között alakulhat.



eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz folyamatos erősödést mutatott tegnap az euróval szemben, a kurzus ugyanakkor a ma hajnali órákra csak az 1.2050 USD/EUR szintig tudott eljutni. Az elmúlt órákban újbóli számottevő dollárgyengülésnek lehetünk tanúi, a legutóbbi kötések jellemzően már az 1.21-1.2130 USD/EUR sávban születtek.

Tegnap nem jelent meg nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában, így a kurzus feltehetően egyéb hírek (pl. Olajárak alakulása), illetve a jövő heti FED-ülést megelőző kivárás határozták meg.

Ma teszik közzé az USA-ban a heti friss munkanélküliek számára vonatkozó adatot. A piaci konszenzus kismértékű romlást vetít előre a ennél a munkaerő-piaci mutató számnál. Szintén ma teszik közzé a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára, illetve az új lakásleadásokra vonatkozó adatokat. Az elmúlt években a gazdasági visszaesés ellenére is nagyon erős növekedés mutatkozott az ingatlan szektorban, ami főként a több évtizedes mélypontnak számító alacsony jelzálogkamatoknak volt köszönhető. A kamatemelési ciklus feltehetően hónapokon belül elindul, így a piaci hozamok emelkedése konszolidációs hatással lehet az egész szektorba.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen a több mint két hónapos csúcson tartózkodik ismét a dollárral szemben, a kurzus a tegnapi 108.50 JPY/USD közeli szintről tovább tudott erősödni és a legutóbbi kötések már a 107.70-107.90 közötti sávban születtek. A jen dinamikus erősödésének hátterében a tegnap nyilvánosságra hozott májussal végződött egy év igen dinamikus külkereskedelmi többletéről szóló adatok állnak. A japán export 9.8%-kal, míg az import mindössze 4.9%-kal emelkedett. Külön kiemelendő az Ázsiával folytatott kereskedelemből származó többlet, 54%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem