16 °C Budapest

253-nál a forint, több hónapos csúcson a jen

Pénzcentrum
2004. június 24. 11:01

A forint reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébben nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában ugyanakkor dinamikus erősödést mutat. Az állampapírok másodpiacán vegyes, mérsékelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg, a hozam mintegy 3-5 bp-tal változtak a tegnapi záróértékekhez képest. A dollár egy kismértékű erősödés ellenére az 1.2050-es szintnél alacsonyabb szintre nem tudott jutni az euróval szemben. A jen további erősödést mutatva már a 108-as szint alá tudott kerülni a dollárral szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi zárószintnél mintegy 50-70 fillérrel gyengébben kezdte a mai kereskedési napot, majd dinamikus forinterősödés következett. A legutóbbi kötések jellemzően a 253.20-253.70 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.2-10.3%-os eltérést jelent.

A forint az elmúlt napokban enyhe erősödő trendet mutatott az euróval szemben, úgy tűnhet, hogy a kedvezőtlen makroadatok után a piac lassan megnyugszik és a kurzus fokozatosan ismét a korábban megszokott 251-253 Ft/euró közötti sávba kezd visszatérni. A nyári "uborkaszezon" feltehetően már egyre inkább érezteti hatását a forint - és állampapírpiacon is, a kereskedés néhány napja a megszokottnál alacsonyabb likviditás mellet zajlik, ami törékennyé teheti a forintárfolyam alakulását.

A Ft/euró elmúlt napokbeli alakulásában feltehetően kisebb mértékben befolyással volt Marek Belka kijelölt lengyel miniszterelnök bizalmi szavazásáról érkező kedvező hírek, melyek a zloty erősödésben is megmutatkozta. A második szavazási fordulóra hosszas tárgyalások után ma délután kerül sor, és a tegnapi cikkeinkben kifejtett okok miatt jó az esély arra, hogy a szavazás sikeres legyen, ma már beiktatásra kerüljön a volt pénzügyminiszter. Ezzel elhárulna az előrehozott parlamenti választások további jelentős belpolitikai bizonytalanságot jelentő veszélye.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában vegyes irányú, méréskelt ütemű hozamelmozdulás figyelhető meg. Míg a rövidebb oldali hozamok kisebb (3-5bp-os) csökkenést mutatnak, addig a hosszabb oldalon enyhe hozamemelkedés mutatkozik. Az ÁKK ma a 3 éves futamidejű papírok aukcióját tartja, melyen a felkínált mennyiség 50 milliárd forint. Egyes elemzők arra számítanak, hogy az 50 milliárd forintos kibocsátandó mennyiség túl soknak bizonyulnak a befektetői érdeklődéshez képest, elképzelhető, hogy az ÁKK sikertelen aukciót lesz kénytelen bejelenteni. Megfelelő érdeklődés esetén a tegnapi zárószinthez képest enyhe hozamemelkedés valószínű, az átlaghozam 10.95-11.05% között alakulhat.eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz folyamatos erősödést mutatott tegnap az euróval szemben, a kurzus ugyanakkor a ma hajnali órákra csak az 1.2050 USD/EUR szintig tudott eljutni. Az elmúlt órákban újbóli számottevő dollárgyengülésnek lehetünk tanúi, a legutóbbi kötések jellemzően már az 1.21-1.2130 USD/EUR sávban születtek.

Tegnap nem jelent meg nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában, így a kurzus feltehetően egyéb hírek (pl. Olajárak alakulása), illetve a jövő heti FED-ülést megelőző kivárás határozták meg.

Ma teszik közzé az USA-ban a heti friss munkanélküliek számára vonatkozó adatot. A piaci konszenzus kismértékű romlást vetít előre a ennél a munkaerő-piaci mutató számnál. Szintén ma teszik közzé a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára, illetve az új lakásleadásokra vonatkozó adatokat. Az elmúlt években a gazdasági visszaesés ellenére is nagyon erős növekedés mutatkozott az ingatlan szektorban, ami főként a több évtizedes mélypontnak számító alacsony jelzálogkamatoknak volt köszönhető. A kamatemelési ciklus feltehetően hónapokon belül elindul, így a piaci hozamok emelkedése konszolidációs hatással lehet az egész szektorba.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen a több mint két hónapos csúcson tartózkodik ismét a dollárral szemben, a kurzus a tegnapi 108.50 JPY/USD közeli szintről tovább tudott erősödni és a legutóbbi kötések már a 107.70-107.90 közötti sávban születtek. A jen dinamikus erősödésének hátterében a tegnap nyilvánosságra hozott májussal végződött egy év igen dinamikus külkereskedelmi többletéről szóló adatok állnak. A japán export 9.8%-kal, míg az import mindössze 4.9%-kal emelkedett. Külön kiemelendő az Ázsiával folytatott kereskedelemből származó többlet, 54%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04