8 °C Budapest

Ifo: idén 3.6%-os lehet a német költségvetési hiány

Pénzcentrum
2004. június 23. 09:06

A legnevesebb gazdaságkutató intézet, az Ifo véleménye szerint a német gazdaság idei növekedése idén elérheti az 1.7 százalékot is. Az intézet előrejelzése szerint idén és jövőre is megszegi az ország az euró-zóna stabilitásának érdekében elfogadott 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó kritériumot - értesült az MTI.


Az 1.7%-os előrejelzésével a gazdaságkutató intézet felfelé javította korábbi jóslatát, melyben - a többi vezető német gazdaságkutatóval közösen - 1.5 százalékos ez évi gazdasági növekedést prognosztizált Németországnak. Az Ifo megerősítette, hogy továbbra is tartja 2005-ra vonatkozó 1.7%-os prognózisát a német gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

Az intézet szerint a gazdasági növekedés fő motorja továbbra is az erősödő külpiaci konjunktúra, és az ennek nyomán kedvezőbbé váló exportlehetőségek, de az Ifo elnöke jelezte, hogy a német nagyberuházások, illetve a magánfogyasztás területén is az élénkülés jelei figyelhetők meg. Az intézet vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ország strukturális gondjai továbbra is hátráltatják a gazdasági növekedést, sőt új elemként a problémák közé sorolta a német piac viszonylagos összezsugorodását az európai integráció bővülése következtében.

Az Ifo előrejelzései szerint a foglalkoztatás terén további romlás várható, és az első kedvező jelek csak az év vége felé mutatkozhatnak. Lényeges javulásra középtávon sem számít az intézet, mivel a 2005-re átlagosan mintegy 4.3 millió német munkanélkülivel számol az intézet (a jelenlegi adatok mintegy 4.45 millió munkanélkülit mutatnak). A gazdaságkutató intézet előrejelzései szerint a német államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya idén eléri a 3.6 százalékot, és jövőre is 3.4 százalék lehet, azaz 2002 óta várhatóan már a negyedik egymás követő évben lépné túl Európa legnagyobb gazdaságú országa a százalékos deficitküszöböt.

A müncheni kutatóintézet pénteken teszi közzé júniusra vonatkozó konjunktúra várható alakulására, illetve a jelenlegi gazdasági környezetre vonatkozó indexeit, melyet a piac rendszerint nagy figyelmmel szokott követni.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm