15 °C Budapest

Ifo: idén 3.6%-os lehet a német költségvetési hiány

Pénzcentrum
2004. június 23. 09:06

A legnevesebb gazdaságkutató intézet, az Ifo véleménye szerint a német gazdaság idei növekedése idén elérheti az 1.7 százalékot is. Az intézet előrejelzése szerint idén és jövőre is megszegi az ország az euró-zóna stabilitásának érdekében elfogadott 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó kritériumot - értesült az MTI.


Az 1.7%-os előrejelzésével a gazdaságkutató intézet felfelé javította korábbi jóslatát, melyben - a többi vezető német gazdaságkutatóval közösen - 1.5 százalékos ez évi gazdasági növekedést prognosztizált Németországnak. Az Ifo megerősítette, hogy továbbra is tartja 2005-ra vonatkozó 1.7%-os prognózisát a német gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

Az intézet szerint a gazdasági növekedés fő motorja továbbra is az erősödő külpiaci konjunktúra, és az ennek nyomán kedvezőbbé váló exportlehetőségek, de az Ifo elnöke jelezte, hogy a német nagyberuházások, illetve a magánfogyasztás területén is az élénkülés jelei figyelhetők meg. Az intézet vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ország strukturális gondjai továbbra is hátráltatják a gazdasági növekedést, sőt új elemként a problémák közé sorolta a német piac viszonylagos összezsugorodását az európai integráció bővülése következtében.

Az Ifo előrejelzései szerint a foglalkoztatás terén további romlás várható, és az első kedvező jelek csak az év vége felé mutatkozhatnak. Lényeges javulásra középtávon sem számít az intézet, mivel a 2005-re átlagosan mintegy 4.3 millió német munkanélkülivel számol az intézet (a jelenlegi adatok mintegy 4.45 millió munkanélkülit mutatnak). A gazdaságkutató intézet előrejelzései szerint a német államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya idén eléri a 3.6 százalékot, és jövőre is 3.4 százalék lehet, azaz 2002 óta várhatóan már a negyedik egymás követő évben lépné túl Európa legnagyobb gazdaságú országa a százalékos deficitküszöböt.

A müncheni kutatóintézet pénteken teszi közzé júniusra vonatkozó konjunktúra várható alakulására, illetve a jelenlegi gazdasági környezetre vonatkozó indexeit, melyet a piac rendszerint nagy figyelmmel szokott követni.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?