26 °C Budapest

Ifo: idén 3.6%-os lehet a német költségvetési hiány

Pénzcentrum
2004. június 23. 09:06

A legnevesebb gazdaságkutató intézet, az Ifo véleménye szerint a német gazdaság idei növekedése idén elérheti az 1.7 százalékot is. Az intézet előrejelzése szerint idén és jövőre is megszegi az ország az euró-zóna stabilitásának érdekében elfogadott 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó kritériumot - értesült az MTI.


Az 1.7%-os előrejelzésével a gazdaságkutató intézet felfelé javította korábbi jóslatát, melyben - a többi vezető német gazdaságkutatóval közösen - 1.5 százalékos ez évi gazdasági növekedést prognosztizált Németországnak. Az Ifo megerősítette, hogy továbbra is tartja 2005-ra vonatkozó 1.7%-os prognózisát a német gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

Az intézet szerint a gazdasági növekedés fő motorja továbbra is az erősödő külpiaci konjunktúra, és az ennek nyomán kedvezőbbé váló exportlehetőségek, de az Ifo elnöke jelezte, hogy a német nagyberuházások, illetve a magánfogyasztás területén is az élénkülés jelei figyelhetők meg. Az intézet vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ország strukturális gondjai továbbra is hátráltatják a gazdasági növekedést, sőt új elemként a problémák közé sorolta a német piac viszonylagos összezsugorodását az európai integráció bővülése következtében.

Az Ifo előrejelzései szerint a foglalkoztatás terén további romlás várható, és az első kedvező jelek csak az év vége felé mutatkozhatnak. Lényeges javulásra középtávon sem számít az intézet, mivel a 2005-re átlagosan mintegy 4.3 millió német munkanélkülivel számol az intézet (a jelenlegi adatok mintegy 4.45 millió munkanélkülit mutatnak). A gazdaságkutató intézet előrejelzései szerint a német államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya idén eléri a 3.6 százalékot, és jövőre is 3.4 százalék lehet, azaz 2002 óta várhatóan már a negyedik egymás követő évben lépné túl Európa legnagyobb gazdaságú országa a százalékos deficitküszöböt.

A müncheni kutatóintézet pénteken teszi közzé júniusra vonatkozó konjunktúra várható alakulására, illetve a jelenlegi gazdasági környezetre vonatkozó indexeit, melyet a piac rendszerint nagy figyelmmel szokott követni.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem