24 °C Budapest

Ifo: idén 3.6%-os lehet a német költségvetési hiány

Pénzcentrum
2004. június 23. 09:06

A legnevesebb gazdaságkutató intézet, az Ifo véleménye szerint a német gazdaság idei növekedése idén elérheti az 1.7 százalékot is. Az intézet előrejelzése szerint idén és jövőre is megszegi az ország az euró-zóna stabilitásának érdekében elfogadott 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó kritériumot - értesült az MTI.


Az 1.7%-os előrejelzésével a gazdaságkutató intézet felfelé javította korábbi jóslatát, melyben - a többi vezető német gazdaságkutatóval közösen - 1.5 százalékos ez évi gazdasági növekedést prognosztizált Németországnak. Az Ifo megerősítette, hogy továbbra is tartja 2005-ra vonatkozó 1.7%-os prognózisát a német gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

Az intézet szerint a gazdasági növekedés fő motorja továbbra is az erősödő külpiaci konjunktúra, és az ennek nyomán kedvezőbbé váló exportlehetőségek, de az Ifo elnöke jelezte, hogy a német nagyberuházások, illetve a magánfogyasztás területén is az élénkülés jelei figyelhetők meg. Az intézet vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ország strukturális gondjai továbbra is hátráltatják a gazdasági növekedést, sőt új elemként a problémák közé sorolta a német piac viszonylagos összezsugorodását az európai integráció bővülése következtében.

Az Ifo előrejelzései szerint a foglalkoztatás terén további romlás várható, és az első kedvező jelek csak az év vége felé mutatkozhatnak. Lényeges javulásra középtávon sem számít az intézet, mivel a 2005-re átlagosan mintegy 4.3 millió német munkanélkülivel számol az intézet (a jelenlegi adatok mintegy 4.45 millió munkanélkülit mutatnak). A gazdaságkutató intézet előrejelzései szerint a német államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya idén eléri a 3.6 százalékot, és jövőre is 3.4 százalék lehet, azaz 2002 óta várhatóan már a negyedik egymás követő évben lépné túl Európa legnagyobb gazdaságú országa a százalékos deficitküszöböt.

A müncheni kutatóintézet pénteken teszi közzé júniusra vonatkozó konjunktúra várható alakulására, illetve a jelenlegi gazdasági környezetre vonatkozó indexeit, melyet a piac rendszerint nagy figyelmmel szokott követni.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?