Újra 256-nál a forint, 1.21 felett járt a dollár

Pénzcentrum
2004. június 22. 10:28

A forint/euró kurzus reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 1 forinttal gyengébben nyitott, a kereskedés eddigi szakaszában csak kismértékű ingadozást figyelhettünk meg. Az állampapírok másodpiacán érezhető (10-15 bp-os) hozamemelkedés következett be. A dollár a hajnali órákban ismét az 1.21-es szint fölé gyengült az euróval szemben, míg a jen továbbra is a 108.50-es szint környékén ingadozik a zöldhasúval szemben.



eurhufcomp
eurhufcomp
A forint tegnap a 254.80 - 255-ös szinten zárta a napot, ma reggel 1 forinttal gyengébb szintről indult a kereskedés a EUR/HUF relációban. A legutóbbi kötések jellemzően a 255.50-256 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy 9.3-9.4%-os eltérést jelent a sávközéptől.

Egyes piaci üzletközők a héten - fontosabb magyar makroadatok hiányában - elképzelhetőnek tartanak egy újabb, jelentősebb forintgyengülést is, a kurzus akár a 260 Ft/eurós szintet is megközelítheti. A piac a tegnapi kamatdöntés, és az azt követő jegybanki közleményből arra számít, hogy a nyári hónapokban csak kicsi a valószínűsége egy újabb kamatcsökkentésnek (óvatos kamatpolitikára való utalás, mellyel a jegybank feltehetően arra utalt, hogy meg kívánja várni a következő fontosabb makroadatokat).

Az elmúlt hetekben megfigyelhető volt az - ami az elmúlt néhány napban felerősödött -, hogy a kötvénypiaci jegyzésekből fokozatosan kiárazódott egy közeli alapkamatcsökkentés, emiatt folyamatosan emelkedtek a másodpiaci (különösen a közepes, és a hosszabb futamidejű) hozamok.

Egyes vélemények szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a jegybank tegnapi kamatdöntésével kezdetét vette a nyári uborkaszezon, ami alacsonyabb devizapiaci forgalmat, és ingadozó - inkább emelkedő hozamszinteket - hozhat. Az alacsonyabb likviditás következtében egy-egy nagyobb piaci szereplő jelentősebb elmozdulásokat is generálhat, így nagyobb a valószínűsége egy esetlegesen nagyobb forintgyengülésnek.

Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékű hozamemelkedésnek lehetünk tanúi, a hozamszintek mintegy 10-15 báziponttal magasabb szint állnak, mint a tegnapi záróértékek. Jelenleg a 6 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek hozama áll olyan magasságban (11.52%), mint az irányadó jegybanki kamatláb.

Az ÁKK ma a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióját tartja, a kibocsátásra felkínált mennyiség 25 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam az elmúlt hetekhez hasonlóan kismértékben tovább emelkedhet, és várhatóan 11.40-11.50% között lehet.



eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a ma hajnali órákban ismét az 1.21-es szint felett járt az euróval szemben, a kurzus a csúcspontnak számító 1.2125 közeli szintről mostanra már az 1.2080-1.21 USD/EUR közötti sávba mozdult el. Tegnap nem jelent meg nagyobb érdeklődésre számot tartó makrogazdasági adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában. Ma azonban délelőtt közzéteszi a mannheim-i ZEW kutatóintézet a Németországra vonatkozó konjunktúra-indexét, mely érdemben befolyásolhatja a két vezető deviza árfolyammozgását.

A gazdasági hangulatot bemutató ZEW index az elemzői várakozások szerint mérsékelt növekedést mutat majd. Májusban 46.4 ponton állt az index, mely júniusra akár 48 pont közelébe is emelkedhet. Mint ismeretes, a ZEW-index általában jó előrejelző indikátora a néhány nappal (jelen esetben pénteken) később megjelenő, és jóval nagyobb érdeklődésre számot tartó IFO-indexnek.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen az elmúlt egy napban jellemzően a két hónapos csúcsnak számító 108.40 közeli szinten mozgott a dollárral szemben. A legutóbbi kötések jellemzően a 108.40- 108.60 JPY/USD közötti sávban születtek. Technikai szemnpontból a jen erősödésének útjában a következő ellenállási pontnak a 108.20, majd a 108-as szint mutatkoznak.

Egyes elemzők a jen mostani erős szintjét a napokban elhangzott szóbeli intervencióknak tulajdonítják, melyek szerint a deflációs veszély elmúlt a szigetországban, és egyre inkább nyomon követhető az infláció emelkedése, amit a jegybank hangsúlyosan figyelembe fog venni az elkövetkezendő időszak kamatdöntéseinél.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem