36 °C Budapest

Újra 256-nál a forint, 1.21 felett járt a dollár

Pénzcentrum
2004. június 22. 10:28

A forint/euró kurzus reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 1 forinttal gyengébben nyitott, a kereskedés eddigi szakaszában csak kismértékű ingadozást figyelhettünk meg. Az állampapírok másodpiacán érezhető (10-15 bp-os) hozamemelkedés következett be. A dollár a hajnali órákban ismét az 1.21-es szint fölé gyengült az euróval szemben, míg a jen továbbra is a 108.50-es szint környékén ingadozik a zöldhasúval szemben.eurhufcomp
eurhufcomp
A forint tegnap a 254.80 - 255-ös szinten zárta a napot, ma reggel 1 forinttal gyengébb szintről indult a kereskedés a EUR/HUF relációban. A legutóbbi kötések jellemzően a 255.50-256 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy 9.3-9.4%-os eltérést jelent a sávközéptől.

Egyes piaci üzletközők a héten - fontosabb magyar makroadatok hiányában - elképzelhetőnek tartanak egy újabb, jelentősebb forintgyengülést is, a kurzus akár a 260 Ft/eurós szintet is megközelítheti. A piac a tegnapi kamatdöntés, és az azt követő jegybanki közleményből arra számít, hogy a nyári hónapokban csak kicsi a valószínűsége egy újabb kamatcsökkentésnek (óvatos kamatpolitikára való utalás, mellyel a jegybank feltehetően arra utalt, hogy meg kívánja várni a következő fontosabb makroadatokat).

Az elmúlt hetekben megfigyelhető volt az - ami az elmúlt néhány napban felerősödött -, hogy a kötvénypiaci jegyzésekből fokozatosan kiárazódott egy közeli alapkamatcsökkentés, emiatt folyamatosan emelkedtek a másodpiaci (különösen a közepes, és a hosszabb futamidejű) hozamok.

Egyes vélemények szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a jegybank tegnapi kamatdöntésével kezdetét vette a nyári uborkaszezon, ami alacsonyabb devizapiaci forgalmat, és ingadozó - inkább emelkedő hozamszinteket - hozhat. Az alacsonyabb likviditás következtében egy-egy nagyobb piaci szereplő jelentősebb elmozdulásokat is generálhat, így nagyobb a valószínűsége egy esetlegesen nagyobb forintgyengülésnek.

Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékű hozamemelkedésnek lehetünk tanúi, a hozamszintek mintegy 10-15 báziponttal magasabb szint állnak, mint a tegnapi záróértékek. Jelenleg a 6 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek hozama áll olyan magasságban (11.52%), mint az irányadó jegybanki kamatláb.

Az ÁKK ma a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióját tartja, a kibocsátásra felkínált mennyiség 25 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam az elmúlt hetekhez hasonlóan kismértékben tovább emelkedhet, és várhatóan 11.40-11.50% között lehet.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a ma hajnali órákban ismét az 1.21-es szint felett járt az euróval szemben, a kurzus a csúcspontnak számító 1.2125 közeli szintről mostanra már az 1.2080-1.21 USD/EUR közötti sávba mozdult el. Tegnap nem jelent meg nagyobb érdeklődésre számot tartó makrogazdasági adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában. Ma azonban délelőtt közzéteszi a mannheim-i ZEW kutatóintézet a Németországra vonatkozó konjunktúra-indexét, mely érdemben befolyásolhatja a két vezető deviza árfolyammozgását.

A gazdasági hangulatot bemutató ZEW index az elemzői várakozások szerint mérsékelt növekedést mutat majd. Májusban 46.4 ponton állt az index, mely júniusra akár 48 pont közelébe is emelkedhet. Mint ismeretes, a ZEW-index általában jó előrejelző indikátora a néhány nappal (jelen esetben pénteken) később megjelenő, és jóval nagyobb érdeklődésre számot tartó IFO-indexnek.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen az elmúlt egy napban jellemzően a két hónapos csúcsnak számító 108.40 közeli szinten mozgott a dollárral szemben. A legutóbbi kötések jellemzően a 108.40- 108.60 JPY/USD közötti sávban születtek. Technikai szemnpontból a jen erősödésének útjában a következő ellenállási pontnak a 108.20, majd a 108-as szint mutatkoznak.

Egyes elemzők a jen mostani erős szintjét a napokban elhangzott szóbeli intervencióknak tulajdonítják, melyek szerint a deflációs veszély elmúlt a szigetországban, és egyre inkább nyomon követhető az infláció emelkedése, amit a jegybank hangsúlyosan figyelembe fog venni az elkövetkezendő időszak kamatdöntéseinél.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?