15 °C Budapest

Újra 256-nál a forint, 1.21 felett járt a dollár

Pénzcentrum
2004. június 22. 10:28

A forint/euró kurzus reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 1 forinttal gyengébben nyitott, a kereskedés eddigi szakaszában csak kismértékű ingadozást figyelhettünk meg. Az állampapírok másodpiacán érezhető (10-15 bp-os) hozamemelkedés következett be. A dollár a hajnali órákban ismét az 1.21-es szint fölé gyengült az euróval szemben, míg a jen továbbra is a 108.50-es szint környékén ingadozik a zöldhasúval szemben.eurhufcomp
eurhufcomp
A forint tegnap a 254.80 - 255-ös szinten zárta a napot, ma reggel 1 forinttal gyengébb szintről indult a kereskedés a EUR/HUF relációban. A legutóbbi kötések jellemzően a 255.50-256 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy 9.3-9.4%-os eltérést jelent a sávközéptől.

Egyes piaci üzletközők a héten - fontosabb magyar makroadatok hiányában - elképzelhetőnek tartanak egy újabb, jelentősebb forintgyengülést is, a kurzus akár a 260 Ft/eurós szintet is megközelítheti. A piac a tegnapi kamatdöntés, és az azt követő jegybanki közleményből arra számít, hogy a nyári hónapokban csak kicsi a valószínűsége egy újabb kamatcsökkentésnek (óvatos kamatpolitikára való utalás, mellyel a jegybank feltehetően arra utalt, hogy meg kívánja várni a következő fontosabb makroadatokat).

Az elmúlt hetekben megfigyelhető volt az - ami az elmúlt néhány napban felerősödött -, hogy a kötvénypiaci jegyzésekből fokozatosan kiárazódott egy közeli alapkamatcsökkentés, emiatt folyamatosan emelkedtek a másodpiaci (különösen a közepes, és a hosszabb futamidejű) hozamok.

Egyes vélemények szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a jegybank tegnapi kamatdöntésével kezdetét vette a nyári uborkaszezon, ami alacsonyabb devizapiaci forgalmat, és ingadozó - inkább emelkedő hozamszinteket - hozhat. Az alacsonyabb likviditás következtében egy-egy nagyobb piaci szereplő jelentősebb elmozdulásokat is generálhat, így nagyobb a valószínűsége egy esetlegesen nagyobb forintgyengülésnek.

Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékű hozamemelkedésnek lehetünk tanúi, a hozamszintek mintegy 10-15 báziponttal magasabb szint állnak, mint a tegnapi záróértékek. Jelenleg a 6 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek hozama áll olyan magasságban (11.52%), mint az irányadó jegybanki kamatláb.

Az ÁKK ma a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióját tartja, a kibocsátásra felkínált mennyiség 25 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam az elmúlt hetekhez hasonlóan kismértékben tovább emelkedhet, és várhatóan 11.40-11.50% között lehet.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a ma hajnali órákban ismét az 1.21-es szint felett járt az euróval szemben, a kurzus a csúcspontnak számító 1.2125 közeli szintről mostanra már az 1.2080-1.21 USD/EUR közötti sávba mozdult el. Tegnap nem jelent meg nagyobb érdeklődésre számot tartó makrogazdasági adat sem az Egyesült Államokban, sem az euró-zónában. Ma azonban délelőtt közzéteszi a mannheim-i ZEW kutatóintézet a Németországra vonatkozó konjunktúra-indexét, mely érdemben befolyásolhatja a két vezető deviza árfolyammozgását.

A gazdasági hangulatot bemutató ZEW index az elemzői várakozások szerint mérsékelt növekedést mutat majd. Májusban 46.4 ponton állt az index, mely júniusra akár 48 pont közelébe is emelkedhet. Mint ismeretes, a ZEW-index általában jó előrejelző indikátora a néhány nappal (jelen esetben pénteken) később megjelenő, és jóval nagyobb érdeklődésre számot tartó IFO-indexnek.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen az elmúlt egy napban jellemzően a két hónapos csúcsnak számító 108.40 közeli szinten mozgott a dollárral szemben. A legutóbbi kötések jellemzően a 108.40- 108.60 JPY/USD közötti sávban születtek. Technikai szemnpontból a jen erősödésének útjában a következő ellenállási pontnak a 108.20, majd a 108-as szint mutatkoznak.

Egyes elemzők a jen mostani erős szintjét a napokban elhangzott szóbeli intervencióknak tulajdonítják, melyek szerint a deflációs veszély elmúlt a szigetországban, és egyre inkább nyomon követhető az infláció emelkedése, amit a jegybank hangsúlyosan figyelembe fog venni az elkövetkezendő időszak kamatdöntéseinél.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM