Morgan Stanley: hiba lenne a kamatcsökkentés a következő néhány hónapban

Pénzcentrum
2004. június 21. 14:16

A Monetáris Tanácshoz hasonlóan a bizonytalanságok növekedését hangsúlyozta a Morgan Stanley elemzője a bank múlt heti elemzésében. A folyó mérleg hiánya emelkedett, az államháztartás egyenlegével kapcsolatosan kérdéses, hogy a tényleges hiány mennyivel lépi majd túl a tervszámokat. Kamatcsökkentésre legkorábban a negyedik negyedévben kerülhet sor, ha az MNB konzekvens politikát folytat - véli a bankelemzője.

A Morgan Stanley szerint az EP választások kimenetele összességében kedvezőtlen hatással lehet a költségvetési gazdálkodásra, ugyanis az MSZP a vereség tükrében vonakodhat majd megtenni a szükséges kiadáscsökkentő lépéseket. A valódi konszolidáció így az országos parlamenti választások utánra tolódhat.

A folyó mérleg hiánya jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban, mely mögött az import megugrása említhető. A behozatal egyrész a beruházásokhoz illetve a fogyasztáshoz kapcsolódik, ugyanakkor az uniós csatlakozással kapcsolatos várakozások is szerepet játszottak (készletfeltöltés). Az utóbbi elem miatt a hirtelen deficitnövekedés jelensége várhatóan csak egy rövid időszakra korlátozódik.

Az infláció májusi 7.6%-os értéke a vártnál magasabb volt, ugyanakkor inflációs szempontból kedvező, hogy a bérnövekedés lassul. Az árak alakulásával kapcsolatosan a Morgan Stanley a legnagyobb kockázatot a forint árfolyamának alakulásában látja. A kamatszintet a mostani körülmények között nem lenne szabad csökkenteni, a fejlett piacokhoz képesti jelentős prémiumot egyelőre a külső kamat- illetve hozamszint emelkedésének kell szűkíteni. A jelentős külső finanszírozási igény miatt szükség van a magas kamatokra, a jelentős prémiumra. Összességében a mostani kamatszint elegendő, hogy a forint jelentősebb gyengülését megakadályozza, ugyanakkor a kockázatok az elmúlt időszakban inkább növekedtek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20