25 °C Budapest

Morgan Stanley: hiba lenne a kamatcsökkentés a következő néhány hónapban

Pénzcentrum
2004. június 21. 14:16

A Monetáris Tanácshoz hasonlóan a bizonytalanságok növekedését hangsúlyozta a Morgan Stanley elemzője a bank múlt heti elemzésében. A folyó mérleg hiánya emelkedett, az államháztartás egyenlegével kapcsolatosan kérdéses, hogy a tényleges hiány mennyivel lépi majd túl a tervszámokat. Kamatcsökkentésre legkorábban a negyedik negyedévben kerülhet sor, ha az MNB konzekvens politikát folytat - véli a bankelemzője.

A Morgan Stanley szerint az EP választások kimenetele összességében kedvezőtlen hatással lehet a költségvetési gazdálkodásra, ugyanis az MSZP a vereség tükrében vonakodhat majd megtenni a szükséges kiadáscsökkentő lépéseket. A valódi konszolidáció így az országos parlamenti választások utánra tolódhat.

A folyó mérleg hiánya jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban, mely mögött az import megugrása említhető. A behozatal egyrész a beruházásokhoz illetve a fogyasztáshoz kapcsolódik, ugyanakkor az uniós csatlakozással kapcsolatos várakozások is szerepet játszottak (készletfeltöltés). Az utóbbi elem miatt a hirtelen deficitnövekedés jelensége várhatóan csak egy rövid időszakra korlátozódik.

Az infláció májusi 7.6%-os értéke a vártnál magasabb volt, ugyanakkor inflációs szempontból kedvező, hogy a bérnövekedés lassul. Az árak alakulásával kapcsolatosan a Morgan Stanley a legnagyobb kockázatot a forint árfolyamának alakulásában látja. A kamatszintet a mostani körülmények között nem lenne szabad csökkenteni, a fejlett piacokhoz képesti jelentős prémiumot egyelőre a külső kamat- illetve hozamszint emelkedésének kell szűkíteni. A jelentős külső finanszírozási igény miatt szükség van a magas kamatokra, a jelentős prémiumra. Összességében a mostani kamatszint elegendő, hogy a forint jelentősebb gyengülését megakadályozza, ugyanakkor a kockázatok az elmúlt időszakban inkább növekedtek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?