32 °C Budapest

Horvátország ma zöld utat kaphat az EU-csatlakozáshoz

Pénzcentrum
2004. június 18. 08:59

Horvátország ma az EU-csúcstalálkozó második napján várhatóan zöld utat kap a csatlakozási tárgyalások jövő év eleji megkezdésére - áll az Európai Unió egyik munkadokumentumában az euobserver.com értesülései alapján.

A munkadokumentumhoz kapcsolódó jelentés szerint Horvátország teljesíti azokat a politikai kritériumokat, amelyek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy az ország csatlakozhasson a 25 tagú Közösséghez. Ugyanakkor az EU-jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy még sok a tennivaló a kissebségi jogok érvényesítése, a menekültügy, a korrupció elleni harc, illetve a hágai Nemzetközi Bírósággal való együttműködés terén.

Az Egyesült Királyság és Hollandia korábban fenntartásokkal fogadta a horvátok csatlakozási szándékát amiatt, mert azok nem voltak hajlandók átadni a korábbi háborús bűnösöket a hágai törvényszéknek. Megfigyelők szerint ugyanakkor a következő hónapokban várhatóan mindkét ország ratifikálhatja a társulási megállapodást.

A csatlakozási tárgyalások megindítása többek között azért halasztódhat a jövő év elejére, mert a brüsszeli Bizottságnak októberben lejár a mandátuma. Mint ismeretes, a csatlakozáni vágyó országoknak mind a 31 tárgyalási fejezetben megegyezésre kell jutni az EU illetékes bizottságaival. Ezt követően a csatlakozási szerződésben részletesen rögzítésre kerülnek az egyes fejezetekben megszületett megállapodások eredményei.

Horvátország a csatlakozási tárgyalások megkezdésével egyrészt fokozza stabilitási szerepét a Balkánon, másrészt példája a szomszédos országokat is arra ösztönözheti, hogy fűzzék szorosabbra kapcsolataikat az Európai Unióval.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?