Reuters Poll: későbbre tolódnak a kamatcsökkentések, 130 milliárdos megszorítás szükséges

Pénzcentrum
2004. június 17. 10:34

A Reuters júniusi felmérésében az elemzők szerint a jegybanki kamatcsökkentések a legutóbbi gyenge egyensúlyi és inflációs adatok után később jönnek és kisebbek lesznek az idén a korábban vártnál. Az előrejelzések némileg romlottak az államháztartás hiányára és az inflációra, igy az elemzők továbbra is elmaradást valószinűsitenek a kormány középtávú programjához képest. A folyó fizetési mérlegre vonatkozó jóslatok azonban a kiugróan magas áprilisi hiány után sem romlottak tovább, a gazdasági növekedés kilátásai pedig tovább javultak: az elemzők már fél százalékponttal magasabb gazdasági növekedést jeleznek előre a következő két évre, mint néhány hónapja.


A júniusi felmérésben némileg növekedett az az elmaradás, amelyet az elemzők az euró 2010-es bevezetését tartalmazó középtávú kormányzati stratégiához képest látnak az államháztartási hiány és az infláció csökkenésében.

A terv szerint idén a GDP 4.6, jövőre 4.1 százalékára kellene csökkennie a költségvetési hiánynak a tavalyi 5.9 százalékról, az inflációnak pedig négy százalékra a jövő év végére a jelenlegi hét százalék feletti szintekről.

Az elemzők konszenzusa már a program elfogadását követően is a tervnél 0.3 százalékponttal magasabb államháztartási hiányt és 0.2 százalékponttal magasabb inflációt vetitett előre. Az elmaradás várt mértéke az új felmérésben az államháztartást illetően 0.4, az inflációban pedig 0.3 százalékpontra növekedett.

A változások a pénzügyminisztérium új deficit-előrejelzései és a májusi inflációs adatok publikálását követik. A minisztérium 1012 milliárd forintról 1045 milliárd forintra, azaz az egész éves terve 88 százalékára emelte első félévi deficit-várakozását, annak ellenére, hogy májusban az előrejelzésénél 108 milliárd forinttal alacsonyabb lett a hiány.

Az infláció májusban az elemzők 7.2 százalékos várakozásánál sokkal nagyobb lett, 7.6 százalék.

Az elemzők becslései szerint a kormánynak mintegy 130 milliárd forintot kellene lefaragnia kiadásaiból, hogy teljesithető legyen az idei deficitcél. A becslések 80 és 260 milliárd forint között szóródtak.

Csak hat elemző válaszolt arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamenti választáson elszenvedett vereség milyen hatással lesz a kormány kiadáscsökkentési szándékaira. Közülök négy szerint a választási eredmény nem változtat az eddigi kormányzati szándékokon, ketten pedig azt mondták, hogy csökkenti majd a kormányzati étvágyat a kiadások lefaragására.

A konszenzus júniusra csak apró csökkenést vár az inflációban, a májusi 7.6 százalékról 7.5 százalékra. Az év végére 6.2 százalékra, a jövő év végre pedig 4.3 százalékra lassulhat az áremelkedések üteme. Ezek a szintek azonban 0.2, illetve 0.1 százalékponttal magasabbak az egy hónapja vártnál, és a 2005 decemberre várt szint továbbra is a jegybank 4.0 százalékos célja felett marad.

Az előrejelzettnél magasabb infláció, a lassan javuló államháztartási hiány és a vártnál jóval nagyobb, 1.07 milliárd eurós áprilisi folyó fizetési mérleg hiány az elemzők szerint óvatosabbá teszi a jegybankot és a korábbi reményekhez képest lelassitja a kamatcsökkentéseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emiatt várhatóan a hónap második ülésén ismét változatlanul 11.5 százalékon, az Európai Unió legmagasabb szintjén hagyja az alapkamatot a Monetáris Tanács. A múlt hónapban még júniusra jeleztek egy apró, 25 bázispontos kamatvágást az elemzők. Az új előrejelzésekben ez júliusra csúszott.

Az elemzők zöme igy már nem lát esélyt arra, hogy az év végére egyszámjegyű szintre csökkenjen a jegybanki alapkamat. A konszenzus egy hónapja még két százalékpontnyi kamatcsökkentést jelzett előre az év hátralévő részére, mostmár csak másfél százalékpontot.

A forint/euró árfolyam az elemzők konszenzusa szerint stabilan 253 környékén marad július végéig, a következő másfél évben pedig 252.50 körül lesz. Ez fél forinttal erősebb szint az egy hónapja vártnál.


A vártnál jóval magasabb, 4.2 százalékos első negyedéves gazdasági növekedés publikálása után az elemzők tovább emelték GDP-előrejelzéseiket, megerősitve hogy a tavalyi 2.9 százalékos bővülés után idén nagyobb, és jövőre még nagyobb fordulatszámra kapcsol a gazdaság.

A konszenzus az idei gazdasági növekedésre 0.3 százalékponttal emelkedett, 3.7 százalékra - a nemrég megemelt 3.5 százalékos kormányzati előrejelzés fölé -, a jövő évre pedig 0.15 százalékot javult és elérte a négy százalékot.

Az erre az évre előrejelzett növekedés igy már 0.6, a jövő évre várt pedig fél százalékponttal haladja meg az év elején várt ütemet.

A gyorsabb növekedés ugyan a költségvetési előrejelzéseken nem javitott, de pozitiv hir, hogy a külföldi befektetőket hasonlóképp aggasztó folyó fizetési mérlegre vonatkozó konszenzusok a kiugróan magas áprilisi deficit után sem növekedtek: 2004-re 6.5, 2005-re pedig 6.15 milliárd euró deficitet várnak a szakemberek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?