18 °C Budapest

Nem rengette meg a forintot a folyó mérleg adat, hullámzó dollárárfolyam

Pénzcentrum
2004. június 15. 10:21

A forint ma reggel a tegnapi zárószintjén nyitott az euróval szemben, a kötések jelenleg a 253-as szint közelében születnek. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában. A dollár érezhető mértékben gyengült mind az euróval, mind a jennel szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a tegnapi záróértékén, a 252.80-253 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések jellemzően a 252.50-253 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós 10.4-10.5%-os eltérést jelent a sávközéptől a sáv erősebb oldalán.

A forint tegnap a vártnál nagyobb folyó mérleg hiány adatok közzétételét követően jelentős gyengülést mutatott, majd a késő délutáni órákban ismét forintvásárlás mellett döntöttek a befektetők, így a kurzus néhány fillérrel erősebben zárt, mint a tegnapi nyitóértéke. A piaci hangulat feltehetően romlott tegnap a sorozatosan kedvezőtlen makroadatok hatására, így a tegnap délutáni forinterősödés főként a régiós devizák erősödésének volt köszönhető.

Elemzők szerint a forint azért sem gyengült tegnap tartósan az euróval szemben, mert a piacok már beárazták a múlt csütörtöki rossz külkereskedelmi mérleg adatot követően a folyó mérleg nagyobb hiányát. A forintpiacra feltehetően csak kis befolyással voltak a ma reggeli, ipari termelésről szóló kedvező adatok.

Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamcsökkenés figyelhető a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok jellemzően 3-5 bázisponttal csökkentek. A piacok egyelőre bizonytalanok a kamatcsökkentési periódus folytatódásával kapcsolatban. A piac többsége múlt hétfőn kamatcsökkentésre számított, azonban a jegybank akkor nem nyúlt az irányadó rátához. Akkor többen azzal számoltak, hogy a monetáris hatóság a kockázatok megléte mellett "megvárja" a fontosabb makroadatokat, és csak ennek tükrében határoz a további lazításról. A piac most úgy látja, hogy a soron következő hétfői ülésen a Monetáris Tanács várhatóan nem csökkenti a 11.5%-on álló irányadó rátát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnap kora délután közzétett, és rekord mértékű külkereskedelmi hiányról szóló adatot követően érezhető mértékben gyengült az euróval szemben, a kurzus rövid időn belül ismét az 1.20-as szint fölé került. A kora reggeli órákra a zöldhasú egészen az 1.21 USD/EUR szintig gyengült, majd azt követően kismértékű dollárerősödés mutatokozott. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2040-1.2060 USD/EUR sávban születtek.

Ma több fontos makroadat is megjelenik az Egyesült Államokban, melyek akár jelentősebb hatással is lehetnek a két vezető deviza árfolyammozgására. A legfontosabb mutató a májusi infláció lehet. A várakozások szerint az áprilisi 0.2%-os hó/hó indexhez képest jelentősebb lesz az emelkedés (pl. kőolaj ára, illetve a tegnap megjelent erősödő fogyasztási keresletről tanúskodó adattal összefüggésben). Szintén ma teszik közzé a reálkeresetek májusi és az üzleti készletek áprilisi alakulását leíró mutatókat, illetve a michigan-i fogyasztói bizalmi indexet.

A piacon egyre inkább teret nyer az a nézet, hogy a FED nem csak egy szinte biztosra vett 25 bázispontos szigorítást fog végrehajtani, hanem ennél nagyobb mértékűt. Egyes elemzők akár 75 bázispontos kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak néhány hónap távlatában. A mai adatok után a befektetők feltehetően jobb iránymutatást kapnak majd a FED várható lépésének mértékével kapcsolatban.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a dollár tegnapi gyengülésével párhuzamosan erősödött a zöldhasúval szemben, a kurzus a 111.5 JPY/USD közeli szintről fokozatosan a 111 alatti szintekre került, a legutóbbi kötések jellemzően a 110.90-111 JPY/USD közötti sávban születtek. Az árfolyamban nem mutatkozott érdemi változás azt követően, hogy a Bank of Japan a várakozásoknak megfelelően változatlanul 0.15%-on hagyta az irányadó rátát. Technikai oldalról a jen erősödésének útjában a következő ellenállási pont 110.65-ön, majd azt követően 110.20-on és 109.80 JPY/USD szinten mutatkozik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?