11 °C Budapest

Nem rengette meg a forintot a folyó mérleg adat, hullámzó dollárárfolyam

Pénzcentrum
2004. június 15. 10:21

A forint ma reggel a tegnapi zárószintjén nyitott az euróval szemben, a kötések jelenleg a 253-as szint közelében születnek. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában. A dollár érezhető mértékben gyengült mind az euróval, mind a jennel szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a tegnapi záróértékén, a 252.80-253 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések jellemzően a 252.50-253 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós 10.4-10.5%-os eltérést jelent a sávközéptől a sáv erősebb oldalán.

A forint tegnap a vártnál nagyobb folyó mérleg hiány adatok közzétételét követően jelentős gyengülést mutatott, majd a késő délutáni órákban ismét forintvásárlás mellett döntöttek a befektetők, így a kurzus néhány fillérrel erősebben zárt, mint a tegnapi nyitóértéke. A piaci hangulat feltehetően romlott tegnap a sorozatosan kedvezőtlen makroadatok hatására, így a tegnap délutáni forinterősödés főként a régiós devizák erősödésének volt köszönhető.

Elemzők szerint a forint azért sem gyengült tegnap tartósan az euróval szemben, mert a piacok már beárazták a múlt csütörtöki rossz külkereskedelmi mérleg adatot követően a folyó mérleg nagyobb hiányát. A forintpiacra feltehetően csak kis befolyással voltak a ma reggeli, ipari termelésről szóló kedvező adatok.

Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamcsökkenés figyelhető a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok jellemzően 3-5 bázisponttal csökkentek. A piacok egyelőre bizonytalanok a kamatcsökkentési periódus folytatódásával kapcsolatban. A piac többsége múlt hétfőn kamatcsökkentésre számított, azonban a jegybank akkor nem nyúlt az irányadó rátához. Akkor többen azzal számoltak, hogy a monetáris hatóság a kockázatok megléte mellett "megvárja" a fontosabb makroadatokat, és csak ennek tükrében határoz a további lazításról. A piac most úgy látja, hogy a soron következő hétfői ülésen a Monetáris Tanács várhatóan nem csökkenti a 11.5%-on álló irányadó rátát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnap kora délután közzétett, és rekord mértékű külkereskedelmi hiányról szóló adatot követően érezhető mértékben gyengült az euróval szemben, a kurzus rövid időn belül ismét az 1.20-as szint fölé került. A kora reggeli órákra a zöldhasú egészen az 1.21 USD/EUR szintig gyengült, majd azt követően kismértékű dollárerősödés mutatokozott. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2040-1.2060 USD/EUR sávban születtek.

Ma több fontos makroadat is megjelenik az Egyesült Államokban, melyek akár jelentősebb hatással is lehetnek a két vezető deviza árfolyammozgására. A legfontosabb mutató a májusi infláció lehet. A várakozások szerint az áprilisi 0.2%-os hó/hó indexhez képest jelentősebb lesz az emelkedés (pl. kőolaj ára, illetve a tegnap megjelent erősödő fogyasztási keresletről tanúskodó adattal összefüggésben). Szintén ma teszik közzé a reálkeresetek májusi és az üzleti készletek áprilisi alakulását leíró mutatókat, illetve a michigan-i fogyasztói bizalmi indexet.

A piacon egyre inkább teret nyer az a nézet, hogy a FED nem csak egy szinte biztosra vett 25 bázispontos szigorítást fog végrehajtani, hanem ennél nagyobb mértékűt. Egyes elemzők akár 75 bázispontos kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak néhány hónap távlatában. A mai adatok után a befektetők feltehetően jobb iránymutatást kapnak majd a FED várható lépésének mértékével kapcsolatban.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a dollár tegnapi gyengülésével párhuzamosan erősödött a zöldhasúval szemben, a kurzus a 111.5 JPY/USD közeli szintről fokozatosan a 111 alatti szintekre került, a legutóbbi kötések jellemzően a 110.90-111 JPY/USD közötti sávban születtek. Az árfolyamban nem mutatkozott érdemi változás azt követően, hogy a Bank of Japan a várakozásoknak megfelelően változatlanul 0.15%-on hagyta az irányadó rátát. Technikai oldalról a jen erősödésének útjában a következő ellenállási pont 110.65-ön, majd azt követően 110.20-on és 109.80 JPY/USD szinten mutatkozik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem