Nem rengette meg a forintot a folyó mérleg adat, hullámzó dollárárfolyam

Pénzcentrum
2004. június 15. 10:21

A forint ma reggel a tegnapi zárószintjén nyitott az euróval szemben, a kötések jelenleg a 253-as szint közelében születnek. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában. A dollár érezhető mértékben gyengült mind az euróval, mind a jennel szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a tegnapi záróértékén, a 252.80-253 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések jellemzően a 252.50-253 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós 10.4-10.5%-os eltérést jelent a sávközéptől a sáv erősebb oldalán.

A forint tegnap a vártnál nagyobb folyó mérleg hiány adatok közzétételét követően jelentős gyengülést mutatott, majd a késő délutáni órákban ismét forintvásárlás mellett döntöttek a befektetők, így a kurzus néhány fillérrel erősebben zárt, mint a tegnapi nyitóértéke. A piaci hangulat feltehetően romlott tegnap a sorozatosan kedvezőtlen makroadatok hatására, így a tegnap délutáni forinterősödés főként a régiós devizák erősödésének volt köszönhető.

Elemzők szerint a forint azért sem gyengült tegnap tartósan az euróval szemben, mert a piacok már beárazták a múlt csütörtöki rossz külkereskedelmi mérleg adatot követően a folyó mérleg nagyobb hiányát. A forintpiacra feltehetően csak kis befolyással voltak a ma reggeli, ipari termelésről szóló kedvező adatok.

Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamcsökkenés figyelhető a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok jellemzően 3-5 bázisponttal csökkentek. A piacok egyelőre bizonytalanok a kamatcsökkentési periódus folytatódásával kapcsolatban. A piac többsége múlt hétfőn kamatcsökkentésre számított, azonban a jegybank akkor nem nyúlt az irányadó rátához. Akkor többen azzal számoltak, hogy a monetáris hatóság a kockázatok megléte mellett "megvárja" a fontosabb makroadatokat, és csak ennek tükrében határoz a további lazításról. A piac most úgy látja, hogy a soron következő hétfői ülésen a Monetáris Tanács várhatóan nem csökkenti a 11.5%-on álló irányadó rátát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnap kora délután közzétett, és rekord mértékű külkereskedelmi hiányról szóló adatot követően érezhető mértékben gyengült az euróval szemben, a kurzus rövid időn belül ismét az 1.20-as szint fölé került. A kora reggeli órákra a zöldhasú egészen az 1.21 USD/EUR szintig gyengült, majd azt követően kismértékű dollárerősödés mutatokozott. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2040-1.2060 USD/EUR sávban születtek.

Ma több fontos makroadat is megjelenik az Egyesült Államokban, melyek akár jelentősebb hatással is lehetnek a két vezető deviza árfolyammozgására. A legfontosabb mutató a májusi infláció lehet. A várakozások szerint az áprilisi 0.2%-os hó/hó indexhez képest jelentősebb lesz az emelkedés (pl. kőolaj ára, illetve a tegnap megjelent erősödő fogyasztási keresletről tanúskodó adattal összefüggésben). Szintén ma teszik közzé a reálkeresetek májusi és az üzleti készletek áprilisi alakulását leíró mutatókat, illetve a michigan-i fogyasztói bizalmi indexet.

A piacon egyre inkább teret nyer az a nézet, hogy a FED nem csak egy szinte biztosra vett 25 bázispontos szigorítást fog végrehajtani, hanem ennél nagyobb mértékűt. Egyes elemzők akár 75 bázispontos kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak néhány hónap távlatában. A mai adatok után a befektetők feltehetően jobb iránymutatást kapnak majd a FED várható lépésének mértékével kapcsolatban.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a dollár tegnapi gyengülésével párhuzamosan erősödött a zöldhasúval szemben, a kurzus a 111.5 JPY/USD közeli szintről fokozatosan a 111 alatti szintekre került, a legutóbbi kötések jellemzően a 110.90-111 JPY/USD közötti sávban születtek. Az árfolyamban nem mutatkozott érdemi változás azt követően, hogy a Bank of Japan a várakozásoknak megfelelően változatlanul 0.15%-on hagyta az irányadó rátát. Technikai oldalról a jen erősödésének útjában a következő ellenállási pont 110.65-ön, majd azt követően 110.20-on és 109.80 JPY/USD szinten mutatkozik.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?